Breaking

KAD SE SVETLA UGASE

Intervjui / 16/03/2021

Grupa  „Negative“je nastala 1999. godine, svima nama poznate po bombardovanju. U decembru 1999. godine pod etiketom izdavačke kuće Automatik rekords objavljen je i prvi album grupe “Negative”. Sa prvim singlom „Ja bih te sanjala“ sastav skreće pažnju svih m edija i šire publike na sebe. Nekadašnja pevačica jednog od najpopularnijih domaćih pop sastava „TAP 011“ je počela da peva rok muziku. Sastav ubrzo dokazuje da je krajnje dosledan zvuku koji predstavlja i u periodu od dve i po godine svira preko 200 koncerata širom bivše Jugoslavije. Pojavljuju se spotovi za pesme „Svet tuge“, „Vreme je“, „Oblaci“ i „Ti me ne voliš“. Sa buntovničkim stavom i energijom momaka iz sastava i Ivaninim glasom, Negativ postaje jako popularan kako kod mlađe tako i kod starije publike težeći da zauzmu mesto jednog od najbolji domaćih muzičkih sastava. Ekipa Naj magazina je dobila priliku da razgovara sa sa basistom dobro poznatog i kvalitetnog rok benda “Negativ”, Milenom Zmo Zlatanovićem.

 

Kako ste ušli u priču sa “Negativom”? Kako ste upoznali Ivanu Peteres?

-To je sada već uveliko poznata priča. Za vreme bombardovanja 1999. godine mi, muški deo benda smo se okupljali skoro svako veče sa društvom na jednom vidikovcu na Bežanijskoj Kosi. Poneli bi akustične gitare, nekoliko gajbi piva i satima svirali i pevali, dok se iznad Beograda mogla videti konstantna paljba PVO. Kako smo bili baš mladi, svi sa nepunih 19 godina, nismo se mnogo uzbuđivali u vezi sa time što je vanredno, tj. ratno stanje i živeli smo kao da je raspust. Jedne večeri nam se pridružila još jedna ekipa u kojoj je bila jedna devojka sa kačketom nabijenim „do nosa“, ali kada je zapevala sve nas je hipnotisala. Pevali smo tako celu noć, ali kako je bio mrak nismo je uopšte prepoznali. Kada se završio sešn, Ivana je pozvala Džonija sa strane, skinula kačeket, predstavila se i pitala da li mi imamo bend, pa da napravimo probu sa pravim instrumentima. Mi smo se svi jako prijatno iznenadili i odmah prihvatili predlog. 15ak dana kasnije nastali su „Ja bih te sanjala“, „Ti me ne voliš“ i „Svet tuge“. Nama je ta priča posebno draga, jer se sve deslio spontano i neplanirano

Da li je i koliko za grupu značilo poznato ime Ivane Peters?

-Ivana je pomogla grupi da preskoči svoju demo fazu i da odmah postanemo popularni mejnstrim bend. Da nije bilo nje i njene prethodne karijere, trebalo bi nam mnogo više truda i vremena da isplivamo na sceni. Ovako nam je uštedela nekoliko godina.Svima je bilo interesantno „šta to sada radi najbolja pevačica u Srbiji“

Grupa “Negativ” sa svojim sjajnim hitovima: “J bih te sanjala”,”Ti me ne voliš”. Svet tuge” itd je napravila odličan uspeh i osvežila rok scenu u Srbiji kao i u regionu. Šta se sada dešava sa grupom? Hoćete li obradovati publiku sa nečim novim?

– 2020-godina nije bila neka srećna godina. Svi nastupi su bili suspendovani pa smo mi odlučili da se povučemo u studio i da počnemo da pravimo nove pesme. Trenutno ideja imamo za skoro ceo album, ali tu nedostaje još malko brušenja, sređivanja aranžmana, pisanja tekstova. Nezgodno je što svi smo sada u drugačijim životnim vodama i dosta smo pojedinačno zauzeti, pa nije tako lako naći vreme da se okupimo u isto vreme u studiju. Ali, volja postoji tako da je samo pitanje vremena kada će nove pesme grupe NEGATIVE biti predstavljene publici. Ne smem da obećam kada će to tačno biti.

Od 2014. Do 2019. Ste napravili petogodišnju pauzu. Šta ste Vi radili za to vreme? Čime ste se bavili?

-Ja lično imam svoj posao i firmu, koji mi obezbeđuju dovoljno da mogu da budem nezavistan od muzike, ali opet moje biće nikako ne može bez muzike i svirke. U tom periodu sam dosta svirao sa Sevdahbaby, zatim smo imali interesantan cover bend Gitarinet Groove System, koji je čak i pobedio u RTS-ovom show programu „Najbolji Orkestri Srbije“. Učestvovao sam u pravljenju dosta muzike za neke reklame, filmove i sl. Trenutno imamo jedan cover bend koji se zove Mutanti. U njemu se često menja postava u zavisnosti ko je kada slobodan. Ekipa je sastavljenja od eminentnih beogradskih muzičara i osnovno pravilo benda je da nemamo probe već sviramo na jedan, dva, tri pred publikom. To daje jednu veliku slobodu svima iz benda i zato su te svirke uvek različite i prezabavne. Kada je situacija normalna, puno putujemo na interesantne destinacije po celom ex YU regionu.

2019. ste se vratili u velikom stilu na Beogradskom Beer festu i održali koncert pred oko 100000 ljudi. Kakav je osećaj bio kada ste nastupili sa toliko velikim uspehom posle duže pauze?

-Biti na tako velikoj bini, pred tolikom publikom sa utegnutim bendom kao što je Negative je nešto što se pamti za ceo život. Zaista je nastupanje pred publikom nešto što najviše volimo da radimo. Na tom koncertu se sve poklopilo. Mi i publika smo bili podjednako željni, razglas i rasveta savršeni, a mi navežbani u mikrosekund. Što bi Minja Subota rekao 5 bambija!

Krajem 2019. ste održali dva koncerta u Bitef art kafeu i tako obeležili već 20 godina postojanja. Kakvi su Vaši utisci sa tih koncerata? Možete li da poverujete da trajete više od 20 godina i da je Vaša muzika i dalje aktuelna. To je svakako dokaz kvaliteta.

Koncerti u Bitef Art Caffe-u su bili predivni. Prvenstveno zbog intimne atmosfere koja je postojala tih večeri. Na koncert tj. rođendansku proslavu su došli mahom naši prijatelji. Mogli smo bukvalno sa svakim članom publike da komuniciramo. 20 godina biti na sceni nije mala stvar. Nažalost kod nas iz više razloga nije postoja kontinuitet svih 20 godina, pa možda i nemamo takav osećaj da je prošlo toliko vremena. Svi se osećamo veoma mladi i duhovno i fizički. A sa druge strane imali smo sreću da veoma rano započnemo karijeru. Mahom su nam poželeli da potrajemo još 20 godina. To je taman mera za jedan pun RnR staž.

Imate li najdražu stvar iz “Negativa”?

-Moja najdraža stvar od Negativa je pesma „Kad se svetla ugase“ sa albuma Tango. Mnogi bi očekivali da sam imenovao neku od naših rokačina, ali ova pesma mi je posebno draga iz više razloga.

Možete li nam nešto reći o novom bendu “Vidiq”čiji ste član pored Milana Stankovića (vocal i gitara) i Andreja Jovanovića (bubanj)?

-VIDIQ je alternativni projekat Milana Stankovića (aka Sevdahbaby). Nas trojica smo porasli na veoma sličnim muzčkim uticajima i gajimo veliko međusobno poštovanje kada je u pitanju muzički rad. Ideja projekta VIDIQ je bila da Milan izbaci i svoje ideje koji nisu disko pop kao Sevdahbaby. Tu je prisutna malko mračnija atmosfera, dotiču se neke socijalne teme i neke emocije koje su realnije stanje našeg društva i svakoga od nas kao pojedinaca. Andreja i ja smo Milanu na raspolaganju za svaku muzičku podršku, ali je to svakako njegov projekat u kome mu želimo puno uspeha.

Kakvi su Vam planovi za dalji rad?

-Kao što smo spomenuli ranije, Negative radi na novim pesmama i kao svi ostali muzčari na svetu radujemo se da ugledamo kraj ovoj izolaciji i suspenziji svih događaja usled COVID-19, kako bismo mogli da ponovo stanemo na binu. Mi smo u 2020 otkazali oko 20-ak zakazanih koncerata po regionu. Verujem da će se se to sve naknadno realizovati, tako da planovi su da završimo nove pesme i čim pre krenemo ponovo na turneju, jer je to naše prirodno stanište.

Sanela Dimitrijević- Naj magazin

Spread the love

Oznake: , , ,Olivera Marinković
Previous Post

DUŠA

Next Post

MOSKVA, SPOJ TRADICIONALNOG I MODERNOG

You might also like0 Comment


Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


More Story

DUŠA

Džo je učitelj muzike I  retko  je privilegovan dobijanjem šanse da svira u najboljem klubu u gradu. U pitanju je džez...

15/03/2021