Breaking

NAPRAVITE DOMAĆU SANGRIJU 

Ishrana i recepti / Život / 23/01/2023

 

Sangrija je voćno vino poreklom sa prostora Španije i Portugala. Ime je dobila od španske reči sangre (na portugalskom sangue), što u prevodu znači krv. Danas postoji nekoliko vrsta ovog vina, ali ključni sastojci u svakom slučaju su vino i raznovrsno voće. Vrsta voća uglavnom zavisi od regiona u kome se sangria proizvodi.

U mediteranskim krajevima najčešće se upotrebljavaju banana, kivi i mango. U Srbiji se, pored ostalog, često koriste maline i kupine, a u severnoevropskim zemljama česta je upotreba i kandiranog voća. Što se tiče vina, najčešće je to crveno vino, mada u poslednje vreme neretko je jedan od bazičnih sastojaka i belo vino (tako se dobija posebna vrsta sangrie). U pojedinim krajevima dodaje se rum, limunov sok, votka ili voda. Bez obzira na mnoštvo kombinacija, dve su osnovne vrste sangrie- Sangria (mešavina crvenog vina i voća, najčešće jabuke, narandže i limuna) i Sangria Blanco (mešavina belog vina i voća, najčešće kivija, manga i breskve).

Evo jedne preporuke kako bi ispijanje Sangrie u buduće bilo zanimljivije!. Sangria trpi improvizacije i u tom smislu daje vam šansu da se ludo zabavite, ne samo ispijajući je već i uživajući u njenoj pripremi. I Španci je veoma često spravljaju od „priručnog materijalaˮ, pa zašto ne biste i vi?! Koristite gotovo sve vrste voća koje vam se nađu pri ruci, pa ako nešto i nedostaje, nije strašno!Ali I ako nemate pravu sangriju, možete napraviti  I domaću. A evo I kako!

Bitno je iskoristiti sezonsko voće, pa je poželjno za pripremu sangrie da uzeti lubenicu, dinju, breskve, kruške, ananas, narandže, limetu i zelene jabuke koje to sve dodatno začine nakon što puste svoj sok.

Svo voće iseckati na sitne komade i staviti u jednu posudu koju treba koristiti za sipanje sangrie, najbolje kutlačom, po ugledu na Španiju. Nakon što se doda svo voće, naravno nije na odmet da sami odaberete voće koje ćete staviti u sangrju.

Nakon što sve iseckate i stavite u posudu, dodajte 2dcl ruma, i na nakon toga samo jednu kašičicu vanila ekstrakta, maksimum 3 litre vina (zavisno od toga koliko ste voća stavili) nebitno da li je belo ili crno, sve je stvar ukusa, I sangria  mora imati i svoj neki vid srećnog završetka pa dodajte barem četiri drvene kašike meda.

Nakon što sve sipate u činiju, dobro promešajte masu i stavite u frižider, nakon što poklopite činiju ili šerpu nečim i ostavite da stoji makar dvadeset i četiri sata kako bi svo voće pustilo svoje sočne sokove i dalo taj mali šmek ovom letnjem piću.

Nakon toga, poželjno je da sangriu servirate, u čašama za vino koju ste pre napunili do vrha ledom i nakon toga dodati koju voćkicu i sangriu koja je zasigurno sočna. Stvar ukusa, ali možete i dodati prstohvat cimeta radi dodatnog efekta.

Sigurni smo da će vas ovo piće rashladiti u vrelim letnjim danima , ali I zagrejati I dati dah leta u hladnim zimskim danima. A ono što je sigurno ovo piće će vas zasigurno opustiti.

Spread the love

Oznake: ,Olivera Marinković
Previous Post

Horoskop  za period od 21-31 januara tekuće 2023.godine

Next Post

KAŠMIR I NJEGOVO ODRŽAVANJE

You might also like0 Comment


Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


More Story

Horoskop  za period od 21-31 januara tekuće 2023.godine

OVAN Ljubav Slobodnim Ovnovima su sada moguća nova poznanstva, nešto što kreće kroz lepu,  opuštenu i inspirativnu...

21/01/2023