Breaking

PALAGRUŽA

putovanja/zanimljivosti / Život / 17/04/2022

 

Ako tražite neko usamljeno mesto gde bi ste mogli  da budete otuđeni od  ostatka sveta,  prvo mi na  pamet  pada Palagruža, ostrvo u Hrvatskoj na kome niko ne živi sem svetioničara.

 

Palagruža je arhipelag od desetak bliskih ostrva i ostrvaca nasred Jadrana,  68 nautičkih milja južno od Splita, na hrvatskom delu Jadrana. Pripada  opštini Komiža, a

 

sastoji se od glavnog ostrva Vela Palagruža sa svetionikom, koji  je visok 92 m.  Samo ostrvo je dugo     1400 m  i široko 300 m.

Vela Palagruža je uski klisurasti greben u smeru istok-zapad, većinom s nedostupnim strmim obalama i dve manje peščane uvale, Zola na jugu i Stara Voza na severozapadu. Na zapadu, ostrvo se završava rtom Kapić, a na istoku rtom Mondefust. Na klisurastoj Maloj Palagruži je jedina dostupna uvala sa žalom Medvidina na istočnoj obali, dok su ostala stenovita i vrlo visoka ostrva, a samim tim I  teško dostupna.

 

Geološki, Velika Palagruža čini vrh podpovršinskog kompleksa – jedinstven i intrigantan sklop stena različite starosti,

 

Ekološki je Palagruža jedinstveno ostrvo u Hrvatskoj zbog najblaže klime i najmanjih padavina, prosječno tek oko 270 mm godišnje, uglavnom bez mraza. Zato je uz susedno ostrvo Sušac, Palagruža je ostrvo gde obilato  i samoniklo raste prava suptropska vegetacija,   slična suptropskoj  vegetaciji koja se nalazi na   južnom Sredozemlju, npr. Malta, Sinaj, polupustinje Izraela i Palestine i severne obale Afrike.

 

Među južnim dalmatinskim ostrvima, Palagruža je najbogatije ostrvo retkim vrstama biljaka.

 

Arheološka nalazišta dokazuju da je Palagruža u prošlosti, bila naseljena.   U srednjem veku tu je bio manastir čije se  ruševine nalaze na središtu ostrva, vidljive I danas.  Na Palagruži danas stalno borave svetioničar, a povremeni gosti   su komiški ribari koji na tom području ribare još od 14. veka. Nekada se tu lovila plava riba, sardele I inćuni, a sada plave ribe ima u malim količinima, ali sada su odličan ulov  jastozi I bela riba.

Spread the love

Oznake: ,Olivera Marinković
Previous Post

STUDIO B-SUBOTOM U 6

Next Post

KONCERT ZA PAMĆENJE

You might also like0 Comment


Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


More Story

STUDIO B-SUBOTOM U 6

 Gosti emisije “Subotom u šest” ove subote su Mirna Nađ, Đorđe Kortina i Ivana Krunić Tema : Mogu li se u (van)...

16/04/2022