Breaking

ART TERAPIJA

Biznis i karijera / Kutak za psihologiju / Život / 07/02/2021

cof

Danas su mnogi ljudi pod strahom, neizvesnošću  i  stresom i očajnički traže način da se izbore s tim. Pitanje je, kako pronaći najbolje rešenje za sebe, a pritom i o mogućnosti da saznate nešto novo o sebi, da iskopate nešto što ste duboko zakopali I potisnuli a jednostavno da se  I   dobro zabavite?!
Jedan od oblika ekspresivne psihoterapije je art terapija u kojoj osoba izražava svoje skrivene potencijale, emocije i misli. To je relativno mlada vrsta terapije, nastala u Engleskoj da bi se kasnije proširila i u SAD, u kojoj su terapeuti svojim pacijentima pomagali na način da slikanjem i umetničkim izražavanjem otklone nedaće koje su ih zadesile. Zato, smo mi  pozvali u goste Ivanu  Vukajlović Simić, kojoj je ovo uska specijalnost da nam prvo kaže nešto uopšteno o ovoj vrsti terapije i da nam je približi, jer malo ko od nas zna šta to  zapravo znači.

Metod fraktalnog crtanja MFC dijagnostikovanjem i korekcijom trenutnog stanja korisnika. Art terapija koja ima za cilj da kroz kontinuiranu praktičnu primenu uz mentorsko pracenje svakog pojedinca, prilagodjenim i inividualnim pristupom dijagnostikuje i koriguje koliko god je moguce, zapazene nepravilnosti.
Metod fraktalnog crtanja, pokazao se kroz visedecenijsko iskustvo u radu sa razlicitim grupama klijenata, kao izuzetno ucinkovit u harmonizovanju trenutnog stanja pojedinca. U primeni ove metode kod osoba sa posebnim potrebama, sasvim je individualizovan i prilagodjen pristup terapeutskom radu u zavisnosti od mogucnosti i kapaciteta pojedinca. Dobrobiti ovakvog nacina terapije su mnogobrojne a medju najznacajnijim su OSLOBADJANJE OD STRESA, vezbanje obe mozdane hemisfere kroz upotrebu obe ruke kao i rad nedominantnom rukom koji aktivira kompenzacijske mehanizme u telu, povecanje tolerancije, koncentracije i paznje.. Vezbanje fine motorike, neprekidanje neuroimpulsa, snalazenje u prostoru i orjentacija, poboljsanje pamcenja, prevencija demencije… Poznato je od davnina da boje uticu na nase raspolozenje i emocije… Upotrebom terapeutskih kombinacija boja direktno uticemo na korekciju negativnih emocija.

Grafičke metode daju  mogućnost da na sebi svojstven način crtači interpretiraju realnost. Prirodno da kreativni produkt bio on crtež, spontano škrabanje u najmanju ruku daje informaciju o emocionalnom stanju crtača..

Kako boje pomažu zdravlju??
Naučno je dokazano da boje imaju psihološki uticaj na naš mozak. 🧠Uticajem svetlosti određene boje na oko️, boja pogađa žlezdu koja proizvodi melatonin🦠. Na taj način se stvara lančana reakcija koja smiruje naše emocije 🧘‍♀️i pozitivno utiče na naše raspoloženje. Dobro raspoloženje utiče na imuni sistem, a time i na zdravlje čoveka.
Šta Vam je potrebno za terapiju i način rada?
‍‍♀️Volja, odluka i drvene boje, ️️️️su alati koji su Vam potrebni u terapiji, u kojoj su boje u službi zdravlja. Naučićete koje boje stimulativno utiču na mozak u praktičnom smlislu, koje kombinacije boja ne treba naglašavati, kako slagati boje da bi njihov uticaj bio pozitivan na Vaše opšte stanje.
🤳… Čim sam videla prvi fraktalni crtež, obratila sam svu pažnju da otkrijem o čemu se radi i pronadjem autorku. Kao dizajner, likovnjak sa iskustvom u pedagoškom radu i neko ko je ceo život kroz školovanje okružen bojama, na prvi mah sam shvatila da je to ono čime još želim da se bavim i nadogradim svoje znanje i iskustvo. Medju prvim polaznicima, pohadjala sam stručne seminare i predavanja. Bile su potrebne godine usavršavanja, meseci crtanja, mnogo sati prakse, puno polaznika i edukanata jer fraktalni metod je zapravo i jedna kontinuirana edukacija kao i dubok rad na sebi. Danas, nakon 5 godina od kada se metod pojavio kod nas, mogu s ponosom da kazem da se sav moj trud i rad isplatio, da sam i ovim metodom otkrila i dobila ništa manje nego što sam očekivala a to je zadovoljstvo da radeći ono što volim, delim svoje znanje i pomažem i doprinosim da drugima bude bolje.
Ivana Vukajlović Simić – licencirani art terapeut MFC 

Spread the love

Oznake: , ,Olivera Marinković
Previous Post

LJUBAV I SMEH

Next Post

SAMU SEBE PRVO ZABAVIM PA ONDA DELIM I SA DRUGIMA

You might also like0 Comment


Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


More Story

LJUBAV I SMEH

Vreme za smeh i ljubav je svaki dan u svakom trenutku gde god da se nalazimo sa svim ljudima koji nas okružuju. Smeh i ljubav...

03/02/2021