Breaking

LJUBAV I SMEH

Kutak za psihologiju / Život / 03/02/2021

Vreme za smeh i ljubav je svaki dan u svakom trenutku gde god da se nalazimo sa svim ljudima koji nas okružuju. Smeh i ljubav idu ruku pod ruku i osnove su blagostanja, zdravog življenja i kvalitetnih odnosa. Sa potpunom odgovornošću mogu da tvrdim da, gde nema smeh nema ni ljubavi, a shodno tome ni intimnosti.

Da li ste ikada bili sa partnerkom/om zbog kog ste se upiškili od smeha?

Neko s kim možete da se smejete bez obzira na sve i skim možete biti svoji je lepak koji vezu održava. Međusobna ljubav, poštovanje, poverenje i interesovanje jedno za drugo su najvažniji, kao i sposobnost da se zabavite zajedno! Neko s kime se možemo u potpunosti smejati, neko ko prihvata sve ovo što jesmo, pa i naše blesavosti i razigranost je „neko“ ko nas voli i prihvata u potpunosti za ono što jesmo. Neprocenjivo!

Taj neko izvire gde i mi. Ponekad je to bliski prijatelj, član porodice ili ako smo zaista srećni, doživotni partner.

Zašto je smeh toliko važan u vezi?

Smeh je najjači društveni lepak. Mi instinktivno tražimo osobinu karaktera koja će održati našu vezu kroz gusta, tanka i još gušća vremena kada se okolnosti ne čine nimalo smešnima. Odgajanje dece, na primer, može biti duboko iscrpljujuće, zbunjujuće i izazovno vreme za parove. Imati nekoga ko se seti da se s vama nasmeje i odvede vas u smeh svojom razigranošću ili sposobnošću da vam pomogne da vidite lakšu stranu života, je vredno svake pelene.

Kroz smeh mi formiramo pozitivnu vezu sa drugom osobom, postajemo njihov podsticaj nade, veličamo tu drugu osobu, brišemo beznađa, njihovi smo lekari i graditelji mira. Kada nasmejemo nekog drugog, mi spuštamo gard, puštamo inhibicije, pokpokazujem poverenja u svog partnera. To je spontan čin, a kada to koristitmo kada vodimo ljubav, možemo učiniti čuda za naš seksualni život. Smeh gradi zdrave odnose, i veoma je seksi.

Zajednički smeh jača i naš nivo intimnosti.

Smeh, kako je rekao Victor Borge, je “najkraće rastojanje između dvoje ljudi.“.

Smeh zaista ima vaoma važnu ulogu jer pomaže parovima da imamj bolje intimne odnose oslobađajući ih od stresa dok istovremeno kreira bliskost, jača seksualni sistem duplirajući doživljaj užitka i donosi slobodniji, pozitivniji i otvoreniji pristup životu.

Smeh suspenduje brige i daje nam šansu za predah od svakodnevnice, olakšava trenutak, stvara emocionalnu bliskost i siguranost sa tom drugom osobom i pruža trenutak potpunog oslobođenja, postojanja u tom trenutku i potpuno uranjanja u sebe i u tu drugu osobu.

 

Čini mi se da je Woody Alle rekao: “Smeh je najbolja stvar koju možeš raditi sa drugim ljudima, sa odećom na sebi.”

Smeh i ljubav povezani su duboko u našem umu. Centar smeha, ljubavi i intimnog odnosa se nalaze tik jedan pored drugog u mozgu. Kada se zaista duboko smejemo doživljavamo istu orgazmičku radost kao i u seksu.

I pored toga, ni smeh ni ljubav nisu logični. Prirodno se dešavaju spontano i nekontrolisano i oba u nekom trenutku kulminiraju i stavljaju nas u osećaj blaženstva. Mogućnost da budemo u stanju intimnosti koju smeh pruža sa dubokomm naklonošću sa voljenom osobom oslobađa nas sopstvenih predrasuda i stalne ozbiljnosti ljudskog postojanja.

Hranite vaš odnos smehom!

Mnoge veze ponekad postanu istrošene, a smeh i osećaj zabave mogu nestati na dalekom horizontu, pa čak se i činiti kao previše posla.

Bez obzira da li smo slobodni, u vezi ili smo samo u fazi „želje“ da se smejemo s nekim, neki od sledećih predloga mogu biti korisni:

–  Ponovo otkrijte šta vas i vašu patnerku/partnera zajedno zasmejava, tako se vaša sreća neće oslanjati na bilo koga drugog.

–  Uživajte u zajedničkim srećnim uspomenama i neugodnim trenucima. To čini čuda za opuštanje i podizanje raspoloženja.

–  Igrajte se jedno s drugim, tucite se jastucima, trkajte se do kupatila… Razigranost zauzima veoma važno mesto u odnosi dvoje ljudi, stavlja osmeh na lice, produbljuje vezu i jača strast.

–  Iznenadite jedno drugo. Čokolada i ruže nisu neophodni, dovoljni su pogledi, dodiri i neočekivani poljubci koji izmame osmeh i mali nestašluci kao što su: vragolasti ili šašavi natpisi u smegu i na prozoru; „krađa“ poslednjeg zalogaja…

–  Dozvolite trenutku da vas odvede do spontanosti. Zabavu uglavnom nalazimo „u trenutku“, pa je dozvoljavanje sebi da se igrate životom dok  teče neophodno da bi se smeh pojavio prirodno. Zato, zapevajte serenadu, lupajte u šerpe kao u bubnjeve…

–  Budite avanturisti. Neko svako od vas naizmenično odabere avanturu: čas salse, klizanje, plivanje, planinarenje… Važno je biti otvoren za nova zajednička iskustva ispunjena smehom koja osvežavaju i energizuju vas oboje.

–  Poigrajte se svojom komunikacijom. Zabavite se neozbiljno sa fotografijama, videom ili pisanim porukama na telefonu: poželite dobrodošlicu ili izjavite ljubav na nekom stranom jeziku, pošaljite jedan krupan kadar kao misteriozan deo puzle celokupne fotografije…

–  Samo se smejte. Možete isprobati ovaj staromodni način da pristupite srdačnom smehu. Lezite leđima na pod ili krevet okrenut ka plafonu. Stavite glavu jedno drugom na stomak i jednostavno raširite osmeh na licu i počnite se smejati samo zato što to možete. Isprobajte zvuke smeha, valjajte se od smeha i zabavite se. Kako se počnete smejati, trbuh će početi da poskakuje. Definitivno za trbušni smeh, ne treba da postoji razlog.

Najbolje je da razmotrite šta najbolje funkcioniše za vas. Samo razmislite kako možete da generišete više razigranosti i bezbrižnosti u vašem odnosu, i kakao može pomoći da se stvari za vas pomere. Verujte, čak i njamanja promena u jednom segmentu vašeg života (kao što je više smeha namerno) mogu napraviti velike promene u vašem odnsu.

Šta god da je to što želite – da li je to razigranost, zabava, senzualni dodir, ljubav ili nešto drugo – razmislite kako biste to mogli dati svom partneru. Princip ljubavi je da date ono što želite da dobijete.

Bilo da ste u vezi ili ne, uživanje u vašem smehu nije važno samo za vaše zdravlje i dobrobit. Smeh ublažava strah i napetost, pomaže nam da se nosimo sa manjim nesrećama koje dolaze i donosi nam radost, naklonost i lakoću u izobilju.

Voleti svoj smeh pomaže nam da volimo sebe. Voleti sebe dovodi do ljubavi prema svom smehu. Kada volimo sebe u stanju smo voleti druge…bezuslovno.

Zapamtite, onaj ko se smeje zajedno, živi zajedno… srećno do kraja života.

Olivera Radovanović

fotografije Jelena Jovanović

Spread the love

Oznake: , ,Olivera Marinković
Previous Post

5 NAJ OD NAJ... POJAVA

Next Post

ART TERAPIJA

You might also like0 Comment


Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


More Story

5 NAJ OD NAJ... POJAVA

Ovoga puta vas vodimo u svet zanimljivosti. Ukratko smo vam  predstavili najneobičniju granicu na svetu, najkraću reku,...

02/02/2021