Breaking

5 NAJ OD NAJ… POJAVA

putovanja/zanimljivosti / 2 februara, 2021

Ovoga puta vas vodimo u svet zanimljivosti. Ukratko smo vam  predstavili najneobičniju granicu na svetu, najkraću reku, najaktivniji vulkan u Evropi, najopasniju planininu na svetu.  Pogledajte detaljnije….

Najneobičnija granica na svetu, koja deli dve države-U tihom uglu severne Evrope postoji geopolitička anomalija, gde mnogi objekti imaju međunarodnu granicu koja prolazi kroz njih. To je mesto gde osoba može da deli krevet sa partnerom, a da istovremeno bude u drugoj državi, Mesto Barle, koje se nalazi oko 100 kilometara južno od Amsterdama, sastoji se od mnogobrojnih parcela koje poseduje ili Belgija (Barle-Hertog) ili Holandija (Barle-Nasau).Recimo, kada uđete u pivnicu De Biergrens, ulazite u nju iz Holandije, a na druga vrata izlazite u Belgiju. Da, pomalo čudno, ali u pitanju je jedna od najluđih međunarodnih granica na planeti. U pivnici čak postoje i dva telefona, jedan priključen na belgijski telekom, drugi na holandski, a takođe postoje i dve blagajne, i to svaka na suprotnim krajevima pivnice.

-Najopasnija planina na svetu je K2 ili (Divlja planina) je drugi najviši svetski vrh. Pripada lancu Karakorum koji je deo Himalaja. Planinski vrh K2 nalazi se na granici Pakistana i Kine. Ovaj vrh dostiže visinu od 8,611 metara, a jedan je od alpinistički najopasnijih planina, pa je u žargonu često nazivaju Savage Mountain (Divlja planina). K2 je izuzetno opasna za penjanje i nikad nije bila osvojena zimi, najbolje vreme  su meseci od juna do avgusta, a  podaci  govore kako je svaki četvrti alpinista koji pokušao da se popne na vrh K2 poginuo. Ova planina nije dobar izbor za početnike alpiniste, ali svakako jeste za iskusne alpiniste koji su pritom i ljubitelji adrenalina.Što se više približavaju vrhu K2, alpinisti mogu da udahnu sve manje kiseonika, pa su maske sa kiseonikom obavezna oprema kada se radi o planinarenju na ovoj destinaciji.

NAJČUDNIJA SVETLOST NA SVETU-U Indoneziji je čuveni rudnik sumpora u vulkanu, a radnici u noćnoj smeni ne moraju da koriste veštačko svetlo – mesto je osvetljeno čudnom, plavom svetlošću koja potiče od materije koja se sliva poput lave. Kava Idžen se često opisuje kao vulkan plave lave, iako naučnici znaju da nije reč o lavi, nego o sumporu. Sumporni gasovi se greju u vulkanu i kuljaju bacajući plavu jezike plave vatre i do pet metara uvis. Gasovi se kondenzuju u tečni sumpor, koji se sliva niz planinu, što izgleda kao tečna neonsko plava lava. Vazduh je na tom mestu otrovan i istraživači i fotografi moraju da nose gas maske. Radnici u rudniku sumpora, međutim, ne nose gas maske i udišu otrovna sumporna isparenja dok rade pod plavičastim svetlom koje ih polako ubija.

NAJKRAĆA REKA NA SVETU JE ... Većina misliti da je u Gruziji najkraća reka na svetu. Preciznije, ona je na teritoriji Abhazije, koja je dugo pripadala Gruziji. Reka se zove Reprua a njena dužina je samo 18 metara, a uliva se u Crno more. Reka Reprua počinje gotovo na plaži i tu se završava, a nalazi se na teritoriji opštine Gagra. Voda koja čini reku dolazi iz kraških pećina u blizini. Osim statusa najkraće reke na svetu, Reprua je uvrštena među najhladnije reke u Kavkazu, sa konstantnom temperaturom od 11 ° C. U Ginisovoj knjigi rekorda: Najkraća reka na svetu je 61 metar, Roe u američkoj saveznoj državi Montana.

-NAJAKTIVNIJ VULKAN U EVROPI-Svi ljubitelji spektakularnih prizora erupcije mogu da posete Etnu, ali nažalost niko sa sigurnošću ne zna kada kada će jarkocrvena lava oslikati taj predeo.Ime, Etna, najverovatnije potiče od latinske i starogrčke reči koja znači „goreti“, ali neki lingvisti sugerišu da je vulkan dobio ime od feničanske reči „athana“ koja u prevodu znači „peć“. Kao što svaki vulkan ima svoju istoriju i početak erupcija, tako je za Etnu zabeleženo da se prva erupcija desila oko 1500 godine pre Hrista. Kroz vekove ih je bilo približno 200, ali nijedna nije bila velike razorne moći te se procenjuje da je vulkan za sve ove godine odneo oko 1000 života. Ipak, erupcije nisu uvek bile toliko blage, 1928. godine grad Maskali je gotovo potpuno bio uništen.

  

Spread the love

Oznake: , ,Olivera Marinković
Previous Post

Knjiga kratkih priča "DA SE KLADIMO U ČOKOLADU"

Next Post

LJUBAV I SMEH

0 Comment


Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


More Story

Knjiga kratkih priča "DA SE KLADIMO U ČOKOLADU"

Bubica   „Najpre da se predstavim: moje ime je Isidora Cvetković, a po prezimenu ćete lako shvatiti čija sam supruga....

January 30, 2021