Breaking

DEVOJKA OD BLATA

putovanja/zanimljivosti / Život / 02/07/2021

Kornvol je mesto koje je smešteno na jugozapadu Engleske za koje su  vezane mnoge priče i legende. najpoznatija je ona o kralju Arturu, a ima ih još.

U mističnom  kraju je i tajanstveni Izgubljeni vrtovi Heligana – sedište porodice Trimejn staro više od 400 godina i jedno je od najtajanstvenijih i najromantičnijih imanja u Engleskoj: savršeno je za istraživače, ljubitelje prirode, one koji proučavaju biljke,  romantičare i radoznale turiste.

Heligan krije mnoge tajne,  a jedna od njih je i skulptura Mud Maid (Devojka od blata), koju su napravili lokalni umetnici, brat i sestra Pit i Sju Hil. Ova zanimljiva skulptura nikada nije ista jer menja svoj oblik u zavisnosti od godišnjeg doba.

Mud Maid je  skulptura, a njena se ‘odeća’ i ‘kosa’ menjaju spram godišnjeg doba, tačnije,  kako rastu i  nestaju  trava, bršljan i mahovina. To dokazuje i njen izgled koji ‘oživi“ u proleće i leto i opet se menja u jesen i na zimu.

Okvir skulpture napravljen je od obrađenog drveta i mreže, a preko njega su tvorci  nanosili lepljivo blato.

Lice je izrađeno od mešavine blata, cementa i peska, a izvorno je bila obložena jogurtom kako bi po njoj izrasli lišajevi. Glava je napravljena uglavnom od drveta, a odeću je devojci sam načinio bršljan.

Decenijama je istorija čuvala tajnu ovog skrivenog vrta, zbog čega se razdoblje u istoriji vrtova između 1914. i 1990. godine naziva i izgubljenim godinama, a sada je skulptura dostupna širokom auditorijumu koji posećuje ovaj kraj.

Naj magazin

 

Spread the love

Oznake:Olivera Marinković
Previous Post

REŽIJA JE DOŠLA SPONTANO

Next Post

VOLIM DA RADIM STVARI KOJE ĆE OTIĆI KORAK DALJE

You might also like0 Comment


Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


More Story

REŽIJA JE DOŠLA SPONTANO

Gordan Kičić je  rodjen  u Beogradu, gde  danas  živi, stvara  i radi. Fakultet dramskih umetnosti je takodje završio...

01/07/2021