Breaking

LEPOTA GLUMAČKOG POSLA JE U RAZNOLIKOSTI

Intervjui / 3 juna, 2021

Miomira Dragićević je naša filmska, televizijsdka, pozorišna I glasovna glumica. Takođe je I tekstopisac I tv voditeljka. Sada je gledamo u seriji “Tri muškarca i tetka” gde igra Rumenku. Pa, hajde da je bolje upoznamo.

-Pored glume koja je Vaše „glavno“ zanimanje, bavite se i mnogim drugim stvarima, između ostalog i pisanjem tekstova pesama. Npr, pisali ste za Ildu Šaulić- Stani dušo da te ispratim.

Pisali ste i za Kseniju Pajčin, Anu Bekutu, Kaju itd. Kao i većina glumaca da kojima smo sarađivali i Vi spadate u kategoriju multitalenata. Od kada se bavite pisanjem i imate li možda u planu da „obogatite“ tu vrstu karijere i da joj se više posvetite?

-Kod umetnika je čest slučaj da kad poseduju jedan dar tu se obično kriju bar još dva srodna talenta. Sve je to normalno, da onaj ko ume da glumi, sigurno ume i da peva, onda se tu nađe i neki instrument i tako…Pisanjem se bavim odavno i to je nešto što mene stvarno pre svega zabavlja, samo nisam o tome mnogo pričala. Uvek me je više zanimala kratka forma, pesma, mudrost, aforizam, da sa što manje reči čovek kaže nešto. Mišljenja sam da ako nešto ne možeš da objasniš u pet rečenica nećeš moći ni na petsto sitno kucanih strana. Što se tekstova pesama tiče to je bukvalno primenjena poezija. Tu je čovek uslovljen melodijom i mora da joj se prilagođava, mora da razume život, da poznaje narod, da bude spreman da svoje napisane reči prekraja, odbacuje, menja sve dok svi učesnici tog procesa ne budu zadovoljni. Eto, na primer i tekst za špicu serije “Tri muškarca i tetka” sam takođe pisala ja.

 Radite i sinhronizacija crtanih filmova. Možete li nam reći za koje crtane filmove ste radili sinhronizacije i da li je teško raditi takvu vrstu posla?

-Sihronizacija je sama po sebi veoma zahtevan posao. To vam je kao i pevanje. Važna je boja glasa, sluh, dobra dikcija i koncentracija. Tu mora više stvari da se radi odjednom, da se u realnom vremenu prati i izgovara tekst, gleda slika, sluša u slušalicama strani jezik i “lovi” mimika junaka na ekranu. Pozajmljivala sam glas mnogim animiranim likovima. Bila sam: Mjuza (Winx), Gospođa X (Porodica X), Pukovnik Esih (Mala gđica Dulitl), ptičica Robin (Sofija Prva), Pata i Belka (Miki Mausov Klub), Mama Blanš (Manu Munja), Marsi Kapel (Prerušeni špijuni), Linda Mičel (Konektovani)… A eto, da napomenem, pisala sam i sve one pesmice koje ste slušali u planetarno popularanom serijalu Maša i Medved. Ono “Peri ruke”, “Mistreija to je prava”, “Maša na ledu”, ….

Radite i na tv-u (serije, filmovi) i u pozorištu. Šta Vam je zahtevnije, a šta draže?

-Sve su to različiti načini da se glumac izrazi, kao što sportista i trči i skače i pliva, a ume i sa loptom da barata. Kad sam u ravnoteži sa sobom onda mi ništa nije teško, al ima dana kad mi je teško i da ustanem. Televizija glumcu dođe kao teretana, tu je sve brzo. najčešće je uživo i najšarenije je što se “repertoara” tiče. To je odlično da se održava forma i da glumac bude u kondiciji. Pozorište je dobro za rad na dubljim delovima svoje duše, i nekako najviše ima elemenata onog najčistijeg što imamo u sebi i što nosimo u sebi od detinjstva. Sve je lepo i važno na neki svoj način i jedno drugo ne isključuje. Ja lično nikada to ne bih razdvajala, lepota ovog posla je upravo u toj raznolikosti.

Koliko Vam se dopada voditeljski posao? Kako ste se uklopili kao voditeljka rialitija „Parovi“?

-Voditeljski posao je zaista zanimljiv. Vodila sam i klasične emisije kao što je bila emisija “Ženski saveti”, a vodila sam i rijaliti. Kad ste zaposleni na televiziji u sklopu svog posla dobijate različite zadatke. I u jednom trenutku to je bio i rijaliti. Smatram, da je za glumca svako iskustvo dragoceno i treba mu se radovati. To je za mene bio ozbiljan trening strpljenja, samokontrole i primenjene psihologije. Iskreno se nadam da se gledaocima dopalo ono što sam im ponudila kao voditeljka “Jutarnje kafice” u rijalitiju tj svima poznata “komšinica Zaga”.

Pored silnih obaveza, uspevate li da se domognete slobodnog vremena? I kako izgleda Vaše slobodno vreme?

-Kad god radim nešto u čemu uživam i što me zabavlja ja imam utisak da sam u toj zoni “slobodnog vremena”. Mislim da je trik u tome da čovek nauči da uživa u životu i da sa zadovoljstvom radi čak i neke stvari koje prosto mora da radi i koje spadaju u obavezu. I onda odjednom ceo dan može da se pretvori u slobodno vreme.

U humorističkoj seriji „Tri muškarca i tetka“ igrate Rumenku. Koga će Rumenka na kraju odabrati-Radmila ili bata Saleta?

Ps. I ko vam dade ta imena?

-Rumenka je nepredvidiva i pomalo šašava, ali je srčana i iskrena. Ona je žena trenutka tako da ni ja ne znam koga će odabrati. Ostanite uz seriju obećavam da će biti uzbudljivo. Što se imena tiče moram Vam reći da su beskrajno talentovani producenti Nikola Burovac i Danijel Đurić tu dosta ideja dali. Nikola Burovac je Rumenki dao i ime i prezime, a i biografiju. Kada me je pozvao i ponudio mu ulogu do detalja mi je opisao Rumenku, toliko je bio slikovit u opisivanju da je meni preostalo jedino da s’ radošću prihvatim da probudim Rumenku u sebi. (smeh).

Da li je na snimanju serije žurka kao i u samoj seriji? Kako ste se uklopili u glumačku ekipu?

-Jao, na snimanju zaista jeste žurka. Ponekad mi bude žao što nekako nemamo način da zabeležimo celokupan tok snimanja. To je jedna zasebna komedija. Publika pamti serije i replike junaka u serijama, a mi događaje sa snimanja.

Imate li u planu neke nove projekte?

-U planu su novi projekti, ali ja kao i sve moje kolege nekako ne volim ništa da pričam unapred. Dosta energije ljudi potroše prepričavajući svoje planove a onda od realizacije ne bude ništa. Samo mogu reći da je na pomolu više stvari i što se tiče glume  i pisanja tekstova, a i tv emisija. U svakom slučaju takav je posao da to neće moći dugo da bude tajna. Na kraju svi naši planovi završe na ekranu.

 Pošto kreće leto, planirate li odmor izvan zemlje ili ipak u Srbiji, s obzirom na aktuelnu situaciju sa koronom?

-Da, verovatno ću ići na more sa porodicom, najverovatnije zbog cele ove situacije nećemo putovati nigde daleko. Možda odemo do Crne Gore, mada vakcinisani smo tako da ako iskrne i neka egzotična destinacija, što da ne….Ali najtoplije letnje dane provešću na setu naše divne serije “Tri muškarca i tetka” , pa kad se u avgustu snimanje završi tek onda može da usledi odmor.

Za kraj, poruka čitaocima Naj magazina.

-Nemoj da “glumiš” nego “budi”. Ovo stalno ponavljam sebi kao glumici…. Mada je važno i za život uopšte.

 

Sanela Dimitrijević

 

Spread the love

Oznake: , ,Olivera Marinković
Previous Post

JEDNO MESTO U DVE DRŽAVE

Next Post

DETELINA SA ČETIRI LISTA

You might also like0 Comment


Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


More Story

JEDNO MESTO U DVE DRŽAVE

Evo nečega što slobodno možete da podvedete pod verovali ili ne: postoji grad koji pripada dvema državama. Kako je to moguće,...

June 3, 2021