Breaking

JEDNO MESTO U DVE DRŽAVE

putovanja/zanimljivosti / Život / 3 juna, 2021

Evo nečega što slobodno možete da podvedete pod verovali ili ne: postoji grad koji pripada dvema državama. Kako je to moguće, pitate se, a evo I objašnjenja.  Pivnica po  imenu “De Biergrens” u koju udjete na jedna vrata koja se nalaze u Holandiji, a izadjete na druga vrata koja se nalaze ne u drugoj ulici, već u drugoj državi Belgiji. U samoj Evropi postoji geopolitička anomalija, gde objekti predstavljaju medjunarodnu granicu koja prolazi kroz njih.  Kažu bukvalno da to mogu da budu I bračni kreveti u kojima spavate sa partnerom. No,  ovo  je zbilja, gradić Brale je idealan primer za to. Nalazi se oko 100 km od Amsterdama

I sastoji se od mnogih parcela, koje pripadaju ili Belgiji  (Brale-Hertog) ili Holandija(Brale-Nasau). Pivnica De Biergrens, je pravi primer toga  o čemu vas ovoga puta izveštavamo. U nju ulazite Iz Holandije, a izlazite na druga vrata koja pripadaju Belgiji. Ovo je najludja granica na svetu koju možete da zamislite. Ova pivnica je specifična po tome što ima I dva telefonska broja, dve kase, pogadjate jednu holandsku drugu belgijsku.(Barle-Hertog) ili Holandija (Barle-Nasau).

Ali, treba da znate da ova zanimljiva geogrfija potiče iz 12 veka, kada su ratovi odrdjivali zemljišta I šta zapravo kome pripada. Ocepljenjem Belgije od Holandije, a sve se to dešavala još 1830, kada su obeležavale šta je čije, u isto vreme je postala I nacionalna granica, ostavljajući brojne enklave.

Danas ovaj grad leži u Holandiji, ali ima 22 belgijske enklave, koje unutar njih imaju sedam holandskih enklava.

Ova zanimljiva cik-cak granica je označena belim krstovima na trotoaru i metalnim stubićima na putu, a provlači se kroz grad ne birajući kuda će proći tako da bukvalno preseca njive, voćnjake, kuće, ulice, kafiće.U domovima kroz koje ova neobična granica prolazi nacionalnost domaćinstva se određuje lokacijom kuće ili sobe. Ukoliko granica prolazi iz ulice kroz sredinu vrata, odnosno dva dela onda kuća pripada različitim državama i to je označeno sa dva ulična broja na zgradi ili kući.

Već dugi niz godina radnje u Belgiji su radile i nedeljom, dok u Holandiji nisu. Takođe, bilo je perioda kada su prema holandskom zakonu kafići i restorani morali da zatvaraju ranije, pa bi gosti morali da pređu za stolove koji se nalaze na belgijskoj strani. Ipak, od dolaska Evropske unije, mnoge od ovih razlika u zakonima su nestale.

Naj magazin

 

 

Spread the love

Oznake: ,Olivera Marinković
Previous Post

Glumci maštaju o tome da rade u kontinuitetu, da napreduju, da se razvijaju...

Next Post

LEPOTA GLUMAČKOG POSLA JE U RAZNOLIKOSTI

You might also like0 Comment


Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


More Story

Glumci maštaju o tome da rade u kontinuitetu, da napreduju, da se razvijaju...

Serija "Moj rođak sa sela" se svako veče reprizira na kanalu nacionalne televizije,  iako je prva sezona iste završena...

May 31, 2021