Breaking

ŽENA UZ ŽENU

Život priča / 17 aprila, 2021

Ne mogu biti sigurna da do tog dana nisam živela po principu “daleko je to od moje sudbine”, ali sada znam da se svakome može desiti i da bolest ne bira ni godine, ni pol, ni sudbine, ni one manje ili više srećne.
Sada znam, iza ovog ćoška, šta sve mžemo da uradimo, tako da bolest iako krene nama u susret,  bude naš saveznik do kraja te jednosmerne ulice kojom idemo kroz život.
Karcinom dojke je postala dijagnoza sa kojom se borim od avgusta do danas. Definicija na papiru. Ne zato što je ja ne prihvatam, već zato što moj um želi da je ostavim samo kao par reči na hartiji. Moje telo, neminovno trpi promene usled hemoterapija koje su postale rutina u jednom novom poglavlju mog života. Srećom, to je samo jedno poglavlje. Živeti u dobrom savezništvu sa vašom dijagnozom i saživeti se sa bolešću su dve različite stvari. Alternative koje možete dati sebi. Odluka da je pobedite i da iz nje, nakon hiirurške intervencije, radikalne mastektomije, i u jeku najjačih hemioterapija ,okrenete list novog poglavlja života,  jer ste ovo koje vam je “dato”, prevazišli sa lakoćom, stvar je izbora.

Znala sam da iza ove bolesti, a mnogo više volim da je nazovem izazovom, stoji neka misija koja je za mene pisana. Za mene, baš ovakvu. Ni manje svojeglavu da bolest preskočim, ni više ambicioznu da od nje napravim nešto što će svim ženama koje prolaze kroz isto,         pomoći.
Udruženje “Žena uz ženu” se rađa mojim psihološkim stasavanjem.Moja ambicija da svim ženama koje ovaj izazov vode na raznorazne načine, kažem da nisu same. Moja misija da zdravim ženama kažem da iako im se ovo desi, ne pokleknu, već istraju.  Moja misija da budem glas prevencije u borbi sa karcinomom dojke edukativnim programom koje nudi Udruženje na različite teme iz oblasti onkologije, radiologije, medikalne onkologije, plastične hirurgije i kroz kreativne radionice. Predavanja se održavaju u prostorijama Udruženja, u manjim grupama zbog epidemiološke situacije,  a u isto vreme,  omogućena su i on line predavanja.
Prijave važe za sve gradove širom Srbije ali i region.
Sve informacije mogu se dobiti na sajtu zenauzzenu.rs kao i na instagram stranici @zenauzzenu.
Udruženje je okupilo eminentne doktore koji će strpljivo odgovarati na sva pitanja naših članica.
Moja misija se tu ne okončava već stremim dalje ka svom cilju raznim projektima uz pomoć prijatelja Udruženja koji su prepoznali ovu temu kao društveno bitnu.
Pozivam sve devojke i žene da misle na sebe svakog dana a ne samo onog momenta kada im se dijagnostikuje neka promena pa  tada počnu  da razmišljaju kako su mogle drugačije da se ophode prema sebi.

Ana Dornik

Fotografije -Rea Mucović

Spread the love

Oznake: , ,Olivera Marinković
Previous Post

NACIONALNI PARK CINQUE TERRE, ITALIJA

Next Post

PRONAŠAO SE U MJUZIKLU

You might also like0 Comment


Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


More Story

NACIONALNI PARK CINQUE TERRE, ITALIJA

Nacionalni park Cinque Terre osnovan je 1999. godine, i u to vreme bio je prvi nacionalni park u Italiji, a danas je to najmanji...

April 16, 2021