Breaking

NACIONALNI PARK CINQUE TERRE, ITALIJA

putovanja/zanimljivosti / 16 aprila, 2021

Nacionalni park Cinque Terre osnovan je 1999. godine, i u to vreme bio je prvi nacionalni park u Italiji, a danas je to najmanji nacionalni park sa površinom od 3800 hektara. Deo je provincije  La Spezia, Liguria, u severnoj Italiji. Pet srednjovjekovnih gradića koji se nalaze na teritoriji Cinque Terre su Riomaggiore, Manarola, Corniglia, Vernazza i Monterosso al Mare i svrstane  su na UNESCO-ovu listu svetske kulturne baštine 1997. godine.

-Riomaggiore– nalazi se  u južnom delu nacionalnog parka, a  poznat  je po svojim zvonicima. Riomaggiore  krasi  i antički kameni dvorac.  Glavna ulica u Riomaggiore, Via Colombo, jer prototip tipičnog italijanskog stila života, prepuna kafića, barova, restorana i poslastičarnica specijalizovanih za sladoled.  U Riomaggiore ćete naći i par prodavnica vrlo dobro snabdevenih hranom gde se možete snabdeti pre nego što započnete avanturu kroz park.

-Manarola– Sledeći  gradić je Manarola koji je poznat po svojim pećinama I podvodnim stenama. Tamo se nalazi i manja površina gde se možete kupati i skakaonica  s koje možete uskočiti u kristalno plavo more. Ako ste ljubitelj sveže ribe, isprobajte  inćune s limunom na  maslinovom ulju, specijalitet Manarole. A ako odlučite posetiti Cinque Terre tokom  božićnih praznika, pobrinite se da vidite najveće božićne jaslice na svetu upravo u Manaroli.

-Corniglia – najmanji od pet gradića i jedini koji nema sopstvenu luku, ali zato ima nudističku plažu Guvano do koje je teško doći jer morate pešačiti kroz kilometar dug tunel bez osvetljenja. Pa ako baš želite posetiti ovaj skriveni dragulj, nemojte zaboraviti da ponesete  priručnu  lampu.    S obzirom da  je Corniglia smeštena na vrhu brežuljka, tamo možete doći jedino ako se popnete uz 365 stepenica od železničke ili autobuske  stanice.

-Vernazza– mnogi ljudi Vernazzu smatraju najlepšim gradićem u Cinque Terre nacionalnom parku zbog njegovog  specifičnog  pejzaža. Ne propustite da se okupate na jednoj od dve plaže u Vernazzi. Takođe, obavezno posetite i srednjovekovnu kulu Belforte s koje se pruža panoramski pogled na gradić i obalu.

-Monterosso al Mare– najveći i najstariji gradić podijeljen u dva dela: stari i novi deo. Dve najveće plaže u nacionalnom parku se nalaze u Monterossu, prva u Monterosso Fegina (novi deo) i ujedno je i jedina peščana plaža, dok se druga nalazi u starom delu gradića.

Pravo je pitanje šta sve možete raditi  u Nacionalnom parku Cinque Terre?

Nacionalni park Cinque Terre ima brojne staze namenjene trekkingu i planinarenju (više od 120 kilometara!) među kojima je najpopularnija Sciacchetrail (nazvana po poznatom desertnom vinu Cinque Terre – Sciacchetrà), 47 kilometara duga, a počinje i završava u Monterossu i pruža se duž celog nacionalnog parka. Preporučuje se samo iskusnim planinarima, pa je  potrebno imati i prikladnu opremu. Druga staza, Plava staza (Sentiero Azzuro) je takođe vrlo popularna jer spaja sve gradiće i izgrađena je uz obalu pa tako imate neverovatan  pogled na Ligursko more (zato je i dobila naziv ‘plava staza’).

Plivanje: Plivačka staza započinje u Vernazzi i duga je 700 metara i savršena je za plivanje, ronjenje (snorkeling) i kayaking. Leti, Cinque Terre Swimming organizuje razna takmenja I dešavanja, a sa ciljem promocije vodenih sportova. U Nacionalnom parku Cinque Terre, se na svaki način vodi  računa o turistima I bogatom sadržaju turističke ponude I dešavanjima, , kao I nezaboravnom provodu na ovoj tačkici sveta koja je I te kako poznata kako domaćim tako I ljudima iz celog sveta.

Olivera Marinković


Oznake: ,Olivera Marinković
Previous Post

STALNO SE TAKMIČIM SAM SA SOBOM

Next Post

ŽENA UZ ŽENU

You might also like0 Comment


Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


More Story

STALNO SE TAKMIČIM SAM SA SOBOM

Uvek se trudimo da čujemo vase želje i jedna od njih je bila da u goste pozovemo pevača Bojana Marovića. Njegov rad pratimo...

April 15, 2021