Breaking

LEFKADA-BOGINJA JONSKOG MORA

putovanja/zanimljivosti / Život / 13 aprila, 2021

 

Lefkada je ostrvo u koje se zaljubite preko fotografija i pre nego što je posetite, a ni ne slutite koliko je neverovatna uživo. Tako smo i mi, birajući sledeću destinaciju, odlučili da odemo baš tamo.

Tražeći destinaciju na zapadnoj i južnoj obali, obzirom da su te dve strane ostrva posebno atraktivne zbog svoje lepote, izabrali smo da naše odredište bude selo na jugu ovog prelepog ostrva, Vasiliki. To je bio pun pogodak.

Lefkada je četvrto po veličini jonsko ostrvo, glavni grad je Lefkas, a ostrvo od kopna razdvaja uski kanal preko koga prelazi pokretni most.

Ovo je ostrvo sa bezbroj fantastičnih plaža i uvala, koje se mogu videti samo na filmu. Posebno se izdvajaju plaže Agiofili sa nestvarno bistrom vodom i bogatim podvodnim svetom, Egremni i Porto Katsiki na kojima se spajaju beli kamen, sunce i more i gde imate utisak da ste ušli u raj, zatim plaža Katizma i najduža na ostrvu Gialos, dugačka 4km. Kada stignete tamo upoznaćete se sa još mnogo fantastičnih plaža, a da bi ste ih sve doživeli moraćete da se vratite na Lefkadu još nekoliko puta.

Pored plaža, ostrvo obiluje i drugim zanimljivostima koje su nam ovo putovanje učinili nestvarnim. Morate videti svetionik na Rtu Dukato, sagrađen 1890. koji predstavlja najjužniju tačku ostrva. Prema legendi, na ovom mestu je čuvena Lirska pesnikinja Safo iz Mitilinija, izvršila samoubistvo skočivši sa oštre stene nakon što je saznala da joj ljubav prema čoveku kojeg je volela, nije uzvraćena. Kula- svetionik Dukato je visoka 14m.

U blizini samog ostrva je malo ostrvo Meganisi, istočno od Lefkade, na kome se nalazi druga najveća pećina u Grčkoj, pećina Papanikolis. Ime je dobila po podmornici koja se u toku Drugog svetskog rata skrivala u njoj. Do pećine se stiže nekim od turističkih brodića, a na jednom od njih smo i uploviti u nju i na trenutak se osećali kao ti mornari iz 1941.

Sa juga ostrva se pruža fantastičan pogled na ostrva Itaka, Kefalonija i Skorpios (poznatiji kao Onazisovo ostrvo) do kojih postoje organizovani jednodnevni izleti brodom. Inače, na ostrvu je izuzetno dobro organizovan prevoz turističkim brodićima, tako da do svih sjajnih plaža i mesta možete stići bez problema i doživeti Lefkadu sa mora, u punom sjaju.

Sela na ostrvu su živopisna, autentična i svakako daju poseban sjaj putovanju, kao i veliki broj

taverni i restorana koje pružaju gastronomski ugođaj, gde se uživa u velikom broj autentičnih jela od ribe, mesa i piju odlična vina. Zbog pogodnih vetrova koji okružuju ostrvo, Lefkada je atraktivna

lokacija za jedriličare i ljubitelje Kajka, a bogat podvodni svet pruža savršen užitak ljubiteljima ronjenja.

Sa putovanja smo se vratili opičjeni čarobnim ostrvom, a znali smo da nismo sve obišli, da Lefkada krije još mnogo, za nas, neotkrivenih lepota. Sve što sam vam ispričao je samo mali deo onoga što ćete doživeti ako se uputite na ovo rajsko ostrvo i svaki tekst je prekratak da bi u njega stala svaka

impresija i oduševljenost Lefkadom. O njoj se mogu pisati knjige, ali nijedna ne bi mogla u potpunosti dočarati osećaj koji imate kad otkrijete ovo parče raja . I verujte mi, već sledeći dan po dolasku reći

ćete „ja ću i sledeće godine ponovo doći ovde“.

Tekst i fotografije:

Aleksandar Đerić

Instagram: @aleksandar_djeric

Spread the love

Oznake: ,Olivera Marinković
Previous Post

ISHRANA BEZ ŠEĆERA I BRAŠNA

Next Post

ZAHVALNA SAM BOGU NA SVEMU ŠTO IMAM...

You might also like0 Comment


Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


More Story

ISHRANA BEZ ŠEĆERA I BRAŠNA

Moje ime je Maša Vujanović, imam 47 godina i troje dece. Vlasnik sam preduzeća KONAČNO VITKI.  Od tinejdžerskih...

April 13, 2021