Breaking

LAGO DI GARDA – ITALIJA

putovanja/zanimljivosti / Život / 22/01/2021

Ako vas put nanese u Italiju, nezaobilazna stanica bi trebala da  bude  i Lago di Garda, najveće jezero u Italiji.  Naročito ako je vaša poseta vezana za prvi vikend u septembru kada  se još od davne 1951. godine održala jedriličarska regata poznata kao Cento milja, gde učestvuje veliki broj jedrilica iz čitavog sveta.

Regata je prava atrakcija za sve učesnike i gledaoce i u proseku treje od 6 do 30 sati u kojoj se obilazi veliki broj mesta u priobalju. Zapravo,  trajanje zavisi od vetra i tipa jedrilice. Na severnom delu jezera koji pripada Južnom Tirolu zabranjena je plovidba privatnim čamcima da bi se izbeglo zagađivanje jezera, dok je na ostalom delu jezera omogućena slobodna plovidba.  Ovo prelepo jezero je u obliku uskog levka u gornjoj polovini  a  idući ka jugu se širi. Nalazi se na severu zemlje između tri pokrajine Lombardije, Vemeto do Južnog Tirola. Blage klime i prirodne lepote su razlog zašto se reka turista  upućuje baš na tu destinaciju.

Severni deo se nalazi u podnožju Alpa i okužen je planinama, dok se južni deo jezera smestio u   gornjem delu Padske nizije, tako  da  je to širi deo jezera a ujedno i plići. Dubina ovog jezera je oko 350 m, dugačko 52 km, najširi deo mu je 16 km, a nalazi se na nadmorsrskoj visini od 65 metara. Jezero ima i pet ostrva, a najveće je  Garda i na njemu se nalazi predivan dvorac iz XVIII veka. Svakako je najtoplilja preporuka da posetite ovo jezero, jer njegova lepota vas može ostaviti bez daha.

Naj magazin

Spread the love

Oznake: , ,Olivera Marinković
Previous Post

PRAVE STVARI NE TREBA KIDATI...

Next Post

ISKRENO I IZ SRCA

You might also like0 Comment


Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


More Story

PRAVE STVARI NE TREBA KIDATI...

Jelena Tinska  ima dugu I raznovrsnu karijeru: ona je  glumica, igračica, pisac, neko ko drži treninge. Karijera joj traje...

21/01/2021