Breaking

VAŽNO JE BITI ZADOVOLJAN SOBOM

Ishrana i recepti / Život / 16/01/2024

Na društvenim mrežama je vrlo popularna. Nina Novaković, food bloger, je neko ko za sobom ima veliki broj pratilaca, pa nam je to bio jedan od razloga što smo je pozvali na intervju-da podelimo sa njom porodične i kuvarske tajne. Ako niste do sada, zapratite je, dobijaćete lepe sadržaje, skoro svakoga dana.

 

Na društvenim mrežama ste neko ko ima armiju pratilaca. Šta mislite šta Vas je to izdvojilo iz mase food blogera?

Pre svega, hvala što ste me izdvojili, zadovoljstvo mi je.   Od kako sam mama troje dece, većinski su recepti na mom profilu brzinski i od kada sam se prebacila na te varijante, profil je postao viralan. Ima i toga što živimo u brzom vremenu pa su takve varijante dobra opcija i nekada, jedini izbor.

 

 

Kada i kako ste se zainteresovali za kuvanje?

Sestra i ja smo odrastale ušuškano uz mamu i baku, ali uvek sam volela da asistiram i posmatram šta one to spremaju.  Ja sam, zvanično počela ozbiljno da kuvam kada smo suprug i ja počeli da živimo zajedno i tu se desila ljubav.

 

 

Od mnoštva recepata koje pročitate, isprobate, vidite, kako odaberete onaj koji ćete predstaviti Vašim pratiocima?

Ne pravim dugoročne planove oko pripreme obroka, uvek krenem od onoga što se nama jede pa tako i pripremam i snimam, improvizujem.. osim kada imam dogovorene saradnje koje moram konkretno da ispoštujem.

 

Stalno se vodi polemika o  zdravoj i nezdrvoj  hrani. Koji su Vaši parametri za zdravu hranu?

Ja sam neko ko nije isključiv po tom pitanju. Vodim se onom sredinom – ničega previše. Zna se šta je prioritetno kada je ishrana u pitanju ali nije da bežim od poslastica koje sadrže šećer, itd. Što se dece tiče, važno mi je da imaju konkretne obroke kao i da jedu voće i povrće ali isto tako, pojedu i neki slatkiš.

 

Da li ste imali neki „neuspeli“ recept, ili i takvi mogu da se pretvore u uspešne?

Moja brzopletost, tačnije, nestrpljivost, znala je da upropasti mnogo potencijalnih slatkiša.  Konkretna situacija, ne sačekam da se ganaš za tortu ohladi već ga sipam direktno preko fila u toplom stanju i, šta se desi? Fil ispod ispliva. A onda kada vidim da to nije ono što sam zamislila, završi kao poslastica u čaši (nekoliko puta mi se to dogodilo).

 

Da li više volite da spremate slanu ili slatku hranu?

Više uživam u pripremi slatkiša. Obožavam ih pa samim tim uživam i u pripremi.

 

Šta je najneobičnije od hrane što ste Vi do sada probali?

Azijska hrana mi se na pomisao nije dopadala, dok je nisam probala, a sada se rado opredelim za istu.

 

Uz bavljenje kuhinjom često ide  i višak kilograma. Imate li savet kako se boriti protiv toga?

Da, tako je. Nije lako odoleti. Trudim se da mi obroci budu količinski manji a češći, da ni u čemu nema preterivanja. Naravno da je fizička aktivnost jako važna ali ja nemam vremena trenutno za to sa njih troje.

 

 

Uz kuvanje, porodicu i druge poslove koje imate, Vi ste jedna negovana i lepa žena. Kako uspevate „da sve stignete u toku dana“?

Hvala Vam na komplimentima.  Imam svoje rutine koje ne traže mnogo vremena a korisne su. Smatram da bez obzira na obaveze, moramo imati poštovanja prema sebi, jer ako je mama zadovoljna, i deca su.   Uvek se vodim time koliko je važno biti zadovoljan sobom u svakom smislu. To je naš odraz.  Ne stižem sve u toku dana, uvek nešto ostaje, ali uz pomoć najbližih – supruga, moje mame, snalazim se dobro.  Bez njih bi mnogo toga bilo neizvodljivo.

 

Iz vaših objava, vidi se da negujete prave i tradicionalne vrednosti.

Izvor najpozitivnije energije za mene je porodica.  To je moja motivacija za sve. Naučena sam koliko je bitno održavati tradiciju i odrastala sam u takvoj energiji. Sada to prenosim na svoju porodicu.  Posebno to cenim jer nisam lako došla do potomstva, pa sam još zahvalnija na svemu što imam i želim da moja deca sutra imaju najlepše i najbezbrižnije uspomene iz detinjstva.

 

Vaš suprug Vam je velika podrška za sve.  Da li je i on uz Vas kreator Vaših sadržaja?

Bez podrške supruga sve ovo bi bilo nemoguće. Možda bi trebalo snimiti i onaj deo „iza“ instagrama, onu najrealniju sliku života i njega koji je u pozadini najveća podrška, fotograf/kamerman/scenarista/ a pre svega, predivan otac.

Kad kreirate video, šta je presudno šta će se u njemu naći?

Pošto je kreiranje sadržaja postalo ujedno i moj posao, imam onaj potpuno slobodan sadržaj (po osećaju) a tu su i kampanje koje se kreiraju u dogovoru sa klijentima.. U svakom slučaju, gledam da ne gubim sebe.

 

Neka anegdota iz kuhinje?

Često se desi da na pola snimanja kažem: „Joooj šta mi je ovo trebalo“,  kad vidim sav onaj lom tamo iza kamere, jer se trudim da kada snimam sve bude zaista pedantno, a u pozadini, haos od sudova koji se tokom snimanja skupljaju…inače kada nešto spremam van snimanja, uporedo sredjujem sudove koje koristim, kako bi mi na kraju bilo lakše, dok mi je to teško izvodljivo u toku snimanja.

 

 

Planovi za predstojeću novu godinu? Da li planirate neku knjigu recepata ili šta slično?

Ne volim da planiram, samo želim da svi budemo živi i zdravi, a onda će se sve lepo odvijati i imaće prostora za razne projekte.

 

 

Sigurna sam da moji čitaoci očekuju i od mene i od Vas da nam za sam kraj date recept koji je nezaobilazna stavka vašeg menija?

Ostavljam recept za sjajne krofne koje su otišle viralno i imaju blizu 3,5 miliona pregleda.

 

Krofne

 

Potrebni sastojci:

800g + 100g za posipanje brašna – tip 400 (kada se premesi),  250ml mleka (mlakog),  250ml vode,  1  kesica suvog kvasca ili kockica svežeg,

1 kašika šećera,  1 kašičica soli,  1 vanilin šećer, 100ml ulja,  1  celo jaje i dva žumanceta. šećer u prahu za posipanje.

 Priprema:

Sipate vodu, mleko, dodate šećer, so i suvi kvasac, ostavite par minuta pa dodate vanilin šećer, ulje i jaja (mutite mutilicom). Postepeno dodajete brašno i mešate. Na kraju umesite testo, prekrijete krpom i ostavite da nadođe prvi put (oko pola sata), pa premesite i ostavite da nadođe ponovo (još 20ak min). Zatim rasklagijate, ne previše tanko. Čašom vadite kružiće i ostavite 5 min pa ih sve prevrnete i ostavite još 5 minuta. Kada se ulje ugreje, stavite na prženje, tako da se prže odozgo na dole (gornja strana ka unutra). Ostavite da porumene i vadite (kod mene temperatura ringle 6 od 9 kada se prže, a prethodno ulje zagreje na 9). Uvaljajte ih u šećer u prahu.

Olivera Marinković     PROČITAJTE 

 

Prčitajte još i ovo:

HRANA JE JEDNA OD ESENCIJA NAŠEG ŽIVOTA

 

 

Spread the love

Oznake: , , ,Olivera Marinković
Previous Post

NE VIDITE ŠUMU OD DRVEĆA?-ALISON SMIT

Next Post

"NEDELJA" U BIOSKOPIMA ŠIRM SRBIJE

You might also like


More Story

NE VIDITE ŠUMU OD DRVEĆA?-ALISON SMIT

Vodič za izlazak iz problema kroz upotrebu metaforičkog opisa situacije koja vas blokira Predstavlja lak, zabavan proces...

14/01/2024