Breaking

NE VIDITE ŠUMU OD DRVEĆA?-ALISON SMIT

Knjige / 14/01/2024

Vodič za izlazak iz problema kroz upotrebu metaforičkog opisa situacije koja vas blokira

Predstavlja lak, zabavan proces istraživanja dobro poznatih izreka kao sredstva da uočimo nova rešenja i odblokiramo se u ličnom životu i poslu• Objašnjava kako da razjasnimo problem, osvetlimo različite perspektive, zaobiđemo svaki svestan otpor pronalaženju rešenja i dopustimo da rešenja prirodno isplivaju iz nas• Detaljno prikazuje autorkinu metodu „kreiranja životnog pejzaža”, koja se uspešno koristi u razvoju poslovne strategije, timskom razvoju, rešavanju problema na projektima i individualnim seansamaAko ne vidite šumu od drveća, osećate se kao riba na suvom ili se vrtite u krug, imamo dobre vesti za vas: odabrana izreka je isto tako i put do rešenja. Da, dobro ste pročitali – možete upotrebiti jezik koji koristite da opišete situaciju koja vas blokira da dođete do rešenja. Čak ćete smernice naći možda ne toliko u jeziku koliko u pejzažu sadržanom u vašem opisu situacije. Kao što to objašnjava Alison Smit: „Ako slika govori više od hiljadu reči, onda metafora govori kroz više od hiljadu slika. Drugim rečima, kroz metaforu iz izreke koju koristite imaćete milion reči na raspolaganju a nesumnjivo i rešenje sadržano u njima.”To je suština ove knjige – da izreke koje koristimo za opis situacija koje nas blokiraju upotrebimo i da se odblokiramo. Jezik koji upotrebite ukazuje na to kako vidite trenutnu situaciju. Podsvesno, vi znate rešenje. Istraživanje metafora unutar jezika omogućava da vaša podsvest lakše komunicira sa vašom aktivnom svesnošću. Metafora umanjuje otpor i barijere kojima se opiremo promeni. To izgleda tako što mi uživamo istražujući metaforu i zaboravimo na šta se odnosi u stvarnosti i, za tren oka, imamo metaforičko rešenje za koje nam ne preostaje ništa drugo do da ga prenesemo u stvaran život.

Kroz efektan, lak proces zasnovan na moći metafora, Alison Smit predstavlja svoju metodu „kreiranja životnog pejzaža“ kao sredstvo da se razjasni problem, osvetli različite perspektive i dopusti da  rešenja prirodno isplivaju iz nas.

 

Spread the love

Oznake: , ,Olivera Marinković
Previous Post

MEDITACIJA

Next Post

VAŽNO JE BITI ZADOVOLJAN SOBOM

You might also like


More Story

MEDITACIJA

Meditacija je praksa dubokog razmišljanja ili fokusiranja uma tokom određenog vremenskog perioda. Duboko ukorenjena u drevnim...

12/01/2024