Breaking

JOGA LICA-OBLIKOVANJE MIŠIĆA LICA

Zdravlje plus / Život / 18 decembra, 2020

Često smo fokusirani na vežbu mišića tela i to nam je poznato i logično, ne pomišljajući da se ispod kože lica takođe nalaze mišići koji podjednako reaguju na vežbu.

A onda kada nam se pojave prve bore, opuštena koža na licu i vratu i lice više nema onu zdravu jedrinu, isprobavamo preparate za negu kože tražeći magičnu formulu,  koju ne pronalazimo.

Zašto? Zato što preparati upravo tome namenjeni- nezi kože spolja, a pre nego što ugledamo znake starenja promena se desila ispod kože.

Upravo tu nam može pomoći joga lica. Da na prirodan i zdrav način postignemo mladolikost i izgledamo najbolje moguće za svoje godine, ne gubeći svoju autentičnost.

Joga lica nije nova disciplina, vežbala se još na Kineskom dvoru, međutim svoju popularnost stiče nakon studije na Nortwestern Univerzitetu kojom je utvrđeno da nakon 20 nedelja redovne vežbe žene izgledaju minimum 3 godine mlađe.

Šta je joga lica?

Joga lica predstavlja kombinaciju vežbe mišića lica, samomasaže i akupresure.

Vežbama lica stvarajući otpor i kontraotpor i pokretima istezanja mišića lica utičemo na opuštanje, jačanje i izgradnju mišića, dok tehnikama samomasaže manipulišemo mišićima spolja tj. opuštamo ih  i postičemo limfnu drenažu.

Kako lice stari i koža gubi elastičnost, masni jastučići se smanjuju i koža lica pada, tada primećujemo da nam se smanjuje volumen obraza,podočnjake, opuštenu kožu na bočnoj liniji brade, podbradak.

Ako mišići ispod kože dobiju na volumenu i postanu puniji, koža lica ima dobru potporu i čini oblik lica potpunijim i oblikovanijim.

Lice je pokazatelj stanja našeg zdravstvenog stanja, naših unutrašnjih organa, zato vezbom mišića lica utičemo na balans čitavog tela. Tako da pored bolje cirkulacije što će se svakako prvo pokazati na koži lica utičemo na hipotalamus i pogotovo izuzetno važne zlezde koje nalaze u glavi- hipofizu i epifizu.

Otuda i bolji san, bolji fokus i koncentracija kao i manje napetosti.

Vežbe lica pogoduju kako mladjim tako i ženama u zrelijim godinama, koje su najčešći vežbači, iako ih mogu praktikovati i muškarci.

U mladjem dobu vežbom mišića lica odlažemo pojavu znaka starenja i duže zadržavamo mladolik izgled, koža je zdrava i sjajna, dok u zrelijem dobu možemo primetiti izraženije promene koje se postižu vežbom- ublažavanje bora i opuštene kože, manje nadutosti.

Mišići lica su vezani direktno za kožu, za druge mišiće lica i vrata i kost, tako da se vežbom uvek treba obuhvatiti i gornji, srednji i donji deo lica i vrata za željeni rezultat, i uz upotrebu kreme, ulja, seruma, nikad na suvo lice.

Joga lica ne nudi instant rezultat ali je dugoročan i zdrav način borbe protiv znakova starenja, a prve promene možemo primetiti već u prvom mesecu redovne vežbe, nakon 4-6 nedelja.

To kako se osećamo jasno se može videti po našem izrazu lica, kao i kvalitetu  kože, zato je joga lica savršen način da se malim dnevnim ritualom od 15ak minuta osećamo i izgledamo dobro  jer podjednako je važno kako se osećamo i iznutra i spolja.

VEŽBE:

Vežba za podizanje obrva i gornjeg kapka

Postavimo palceve ispod očiju a kažipste na obrve. Blago spustimo obrve prstima a snagom mišića obrva pokušavamo da podignemo prste. Dakle, osetimo otpor u mišićima obrva koji pružaju prsti.

Zadržimo položaj 15 do 20 sekundi i ponavljamo 3 puta.

Vežba za uklanjanje podočnjaka, kesica ispod oka i sitnih bora u uglu oka

Napravimo prstima latinično slovo V, jagodice kažiprsta i srednjeg prsta postavimo na uglove oka. Fiksiramo kružni mišić oka na ovaj način, zatim zažmurimo na 2 sekunde stiskajući kapke i ponovimo ovaj pokret 30 puta.

Jelena Jovanović – Joga Lica

Spread the love

Oznake: , , ,Olivera Marinković
Previous Post

VOLI SVOJ POSAO

Next Post

DOKTRORKA VELIKOG SRCA

You might also like0 Comment


Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


More Story

VOLI SVOJ POSAO

Gledamo ga u “Urgentnom centru“ kao dr Damjana Mešterovića. Prvu televizijsku ulogu je ostavio u seriji „Koreni“,...

December 16, 2020