Breaking

ZAČINI

Ishrana i recepti / Zdravlje plus / Život / 09/05/2024

Začin u jelu se odnosi na dodatke koji se koriste radi poboljšanja ukusa, arome, i teksture hrane. Oni obično dolaze u obliku suvih biljaka, semenki, praha ili pasti, i dodaju se jelima tokom pripreme ili nakon što su jela već gotova. Začini mogu biti biljnog ili mineralnog porekla te mogu biti jednostavni, kao što je so ili biber, ili složeni, kao što su curry mešavine ili začini za taco.

Korišćenje začina u jelima omogućava kuvarima da dodaju raznolikost ukusa, tekstura i boja jelima, čime se stvara bogatstvo ukusa i zadovoljavaju različiti ukusi I ličnih afiniteta. Začini takođe imaju često i funkciju konzerviranja hrane te imaju i nutritivne i lekovite koristi. S druge strane, prekomerna upotreba začina može prenaglasiti ukuse ili čak prekriti prirodni ukus namirnica u jelu. Stoga je važno umereno koristiti začine kako bi se postigao uravnotežen i ukusan obrok.

Od kada se koriste zaini?

Korišćenje začina u ishrani datira još od davnih vremena. Prve evidencije o korišćenju začina potiču iz antičkih civilizacija poput egipatske, grčke, i rimske. Egipćani su koristili začine poput kima, korijandera, i cimeta za aromatizovanje hrane i kao sredstvo za očuvanje namirnica. U antičkoj Grčkoj i Rimu, začini su bili široko korišćeni kako bi se poboljšao ukus hrane, ali i zbog njihovih potencijalnih medicinskih svojstava.

Začini su se dalje koristili tokom srednjeg veka i renesanse, kada su trgovci prenosili egzotične začine iz Azije i drugih delova sveta u Evropu. Tokom kolonijalne ere, evropske sile su širile svoje trgovačke mreže i donosile začine iz udaljenih zemalja poput Indije, Kine i Indonezije.

Danas, začini se koriste širom sveta u različitim kuhinjama i kulturama kako bi se poboljšao ukus hrane, dodala aroma i boja jelima, ali i zbog njihovih potencijalnih zdravstvenih benefita.

 

Koji su  benefiti začina na zdravlje?

Začini su često nepravedno potcenjeni u smislu zdravstvenih benefita, ali mnogi od njih imaju iznenađujuće pozitivne efekte na zdravlje. Evo nekoliko primera:

-Kurkuma: Snažan antiinflamatorni začin koji se povezuje s smanjenjem upala i poboljšanjem zdravlja mozga.

-Cimet: Može pomoći u regulaciji nivoa šećera u krvi i smanjenju rizika od srčanih oboljenja.

-Đumbir: Koristi se za ublažavanje mučnine i olakšavanje probavnih problema.

-Bosiljak: Bogat antioksidansima, može pomoći u zaštiti organizma od oštećenja slobodnih radikala.

-Menta: Osvežavajući začin koji može pomoći u smanjenju simptoma sindroma iritabilnog creva (SIC) i poboljšanju probave.

-Crni biber: Može poboljšati apsorpciju hranjivih materija i imati antiinflamatorna svojstva.

-Origano: Bogat antioksidansima i fitokemikalijama koje mogu podržati imunološki sistem i smanjiti rizik od hroničnih bolesti.

-Čili papričice: Sadrže kapsaicin, koji se povezuje s smanjenjem apetita, povećanjem metabolizma i smanjenjem rizika od srčanih oboljenja.

Ovo su samo neki od mnogih začina koji mogu doneti zdravstvene benefite. Važno je uključiti raznovrsnu i uravnoteženu ishranu kako biste maksimalno iskoristili njihove prednosti.

 

 

Spread the love

Oznake: ,Olivera Marinković
Previous Post

NAUČITE KAKO DA DRUGIMA KAŽETE “NE”, A DA IH NE UVREDITE

Next Post

MET GALA

You might also like


More Story

NAUČITE KAKO DA DRUGIMA KAŽETE “NE”, A DA IH NE UVREDITE

  -Izražavajte zahvalnost: Ako je moguće, izrazite zahvalnost što ste pozvani ili što vam je ponuđena prilika....

08/05/2024