Breaking

Prokrastinacija

Biznis i karijera / Kutak za psihologiju / Život / 27/03/2024

Danas me mrzi… Sutra ću…a onda to sutra nikada ne dodje. Da li znate šta je prokrstinacija?
Prokrastinacija je navika odlaganja obavljanja zadataka ili obaveza, često izbegavajući ih u korist trenutnog zadovoljstva ili lakših aktivnosti. To može dovesti do stvaranja stresa, gubitka vremena i problema u obavljanju dužnosti na vreme.

Evo nekoliko koraka koje možete preduzeti kako biste se rešili prokrastinacije:

-Svesnost: Prvi korak u rešavanju prokrastinacije je prepoznavanje kada se događa. Budite svesni svojih navika i razmislite o situacijama koje podstiču  vaše odgađanje.

-Postavljanje ciljeva: Postavite sebi jasne i konkretne ciljeve za obavljanje svojih zadataka. Razbijanje zadataka na manje delove može ih učiniti manje zastrašujućima i olakšati njihovo započinjanje.

Organizacija vremena: Napravite raspored ili plan aktivnosti kako biste bolje upravljali svojim vremenom. Napravote proprotet zadataka prema njihovoj važnosti i rokovima.

-Izbegavanje distrakcija: Identifikujte šta vas najviše ometa i pokušajte ograničiti ili ukloniti te distrakcije tekom vremena kada se morate fokusirati na posao.

-Pomoć alata: Koristite tehnike poput tehnika pomodoro (periodično rada s kratkim pauzama) ili aplikacija za praćenje vremena kako biste povećali svoju produktivnost i održavali koncentraciju.

-Vežba samokontrole: Naučite sebe da prepoznate trenutke kada osećate želju za odgađanjem i razvijte strategije za suzbijanje tih impulsa. To može uključivati ​​tehnike poput pozitivnog samogovora ili dubokog disanja kako biste se smirili i vratili fokus.

-Nagrade za postignuća: Postavite nagrade za sebe nakon što završite određeni zadatak ili dostignete cilj. To može motivisati vašu produktivnost i pomoći vam u održavanju kontinuiranog napretka.

– Traženje podrške: Razgovarajte s prijateljima, članovima porodice ili kolegama o svojim ciljevima i izazovima. Ponekad je imati podršku i odgovornost drugih osoba korisno za održavanje motivacije.

Napomena: Ovi koraci mogu zahtevati vremena i dosljednosti kako biste ih usvojili kao navike. Bitno je biti strpljiv i sam sa sobom dok radite na prevladavanju prokrastinacije.

Spread the love

Oznake: ,Olivera Marinković
Previous Post

Proja uvrštena na listu 50 najboljih hlebova na svetu

Next Post

LEGENDA O VISIBABI

You might also like


More Story

Proja uvrštena na listu 50 najboljih hlebova na svetu

Nekada se proja pravila od samo dva sastojka: kukuruznog brašna i vode. Medjutim, savremena kuhinja, poznaje neke druge...

26/03/2024