Breaking

Proja uvrštena na listu 50 najboljih hlebova na svetu

Ishrana i recepti / Život / 26/03/2024

Nekada se proja pravila od samo dva sastojka: kukuruznog brašna i vode. Medjutim, savremena kuhinja, poznaje neke druge recepte. Potpisnik ovih redova se seća kada je svom dedi pravila proju, govorio je:

-Sine, ovo što ti praviš je torta, a proja…Ne znate vi šta je glad…a proja je kad je bilo, bila prava gozba!

Sa tugom se sećam ovakvih trenutaka.

A ova naša proja,

našla se na listi 50 najboljih hlebova na svetu po oceni američke televizijske mreže CNN.

Veliki i važan CNN navodi da je reč o vrsti kukurznog hleba koji se služi topao, direktno iz pećnice, kao neizostavni pratilac sarme, podvarka, svadbarskog kupusa, ali i drugih tradicionalnih jela naše kuhinje.

 

U mnogim krajevima Srbije tradiciju vodeničarskog zanata sačuvao je mali broj ljudi,  zahvaljujući kojima još može da se pronađe sastojak bez kog je proja nezamisliva – brašno od autohtonih sorti kukuruza.

Proja se nekada smatrala obrokom koji su jeli ljudi slabijeg imovnog stanja, a danas je na trpezama delikates. Da je za građane Srbije više od običnog jela svedoče i etnolozi. U nekim krajeva naše zemlje ona je neizostavni deo prazničnih trpeza.

 

S ciljem da se obogati ukus, u novije vreme u proju se dodaju sir, jaja i margarin, ajvar, čvarci, zelje i sl. A mi vam nudimo recept za proju za koju su vam potrebni sledeći sastojci:

– 3 jaja

-2 šolje kukuruznog brašna

-1 šolja belog brašna

– prašak za pecivo

-so

– po 1 šolja jogurta (mleka, kiselog mleka), kisele vode, ulja.

Po želji dodajte i ostale sastojke a to su najčešće sir, obarena blitva ili zelje, kakavalj ili šta vi lično preferirate.

Priprema:

Sipajte odredjenu količinu ulja u pleh u kome ćete peći. Kada se dobro zagreje (da cvrči) izlijte dobijenu smesu, u kalup, koja po strukturi treba da izgleda kao smesa za palačinke ali malo redja. Smesu pecite na 200 stepeni oko pola sata.   Kad dobije zlatno žutu boju, proja je gotova!

Spread the love

Oznake: ,Olivera Marinković
Previous Post

MOJE DETE LAŽE?

Next Post

Prokrastinacija

You might also like


More Story

MOJE DETE LAŽE?

Kada se suočite sa situacijom u kojoj mislite da vaše dete laže, važno je pristupiti problemu sa razumevanjem i strpljenjem....

25/03/2024