Breaking

STRAHOVI I FOBIJE

Kutak za psihologiju / Život / 19/03/2024

Strašni i iracionalni strahovi su često neugodna iskustva koja mogu ozbiljno da ometaju svakodnevni život pojedinca. Evo nekoliko ključnih pojmova i strategija za suočavanje s njima:

 1. Šta su strahovi? Strahovi su emocionalne reakcije na percepciju opasnosti ili pretnje. Oni mogu biti korisni jer nas upozoravaju na stvarne opasnosti i motivaciju nas da reagujemo, ali mogu postati problematični kada postanu prejaki ili iracionalni.
 2. Koliko strahova postoji? Postoje brojni strahovi i mogu se manifestovati na različite načine kod različitih ljudi. Neki od uobičajenih strahova uključuju strah od visine, strah od paukova, strah od javnog govora, itd. Svaka osoba može imati svoje jedinstvene strahove, ali i jedinstvene načine da se sa njima izbori. Kažu psiholozi da je najbolja borba suočiti se sa strahom koji nam je prepreka da neke stvari uradimo u životu.
 3. Razlika između strahova i fobija: Strah je normalna emocionalna reakcija na stvarnu opasnost, dok je fobija iracionalan strah od određene situacije, objekta, ili aktivnosti, često do te mere da utieče na svakodnevni život osobe. Fobije su tipično prekomerni strahovi koji nisu u skladu s realnom opasnošću. Na primer, strah od pauka može biti normalan, ali ako osoba ima fobiju od paukova, ta fobija može biti tako jaka da osoba izbegava i najmanji spomen pauka ili ih može potpuno paralizovati kada se suoče s njima.
 4. Kako se nositi sa strahovima i fobijama: Postoji nekoliko strategija za suočavanje sa strahovima i fobijama:
  • Edukacija: Ponekad je edukacija o objektu ili situaciji koja izaziva strah korisna. Bolje razumevanje često može smanjiti strah.
  • Postupno izlaganje: Postupno izlaganje strašnom predmetu ili situaciji može pomoći osobi da postepeno prevaziđe strah. Ova tehnika se često koristi u terapiji ponašanja.
  • Kognitivno-bihevioralna terapija (CBT): CBT je terapijski pristup koji se fokusira na promenu negativnih misli i ponašanja povezanih sa strahovima i fobijama.
  • Duboko disanje i tehnike opuštanja: Tehnike poput dubokog disanja, meditacije ili progresivne mišićne relaksacije mogu pomoći osobi da se smiri kada se suoči sa strahom.
  • Potražite stručnu pomoć: Ako strahovi ili fobije ozbiljno utiču na vaš život, potražite pomoć stručnjaka poput psihologa ili psihijatra.

Svako iskustvo straha ili fobije je jedinstveno i može zahtevati individualani pristup u suočavanju s njima. Važno je biti strpljiv i uporan u procesu prevladavanja strahova i fobija.

Pročitajte još i ovo:

PRIHVATANJE

Spread the love

Oznake: ,Olivera Marinković
Previous Post

ALOJA VERU MOŽETE GAIJITI U SVOM DOMU

Next Post

DANAS SE OBELEŽAVA SVETSKI DAN BEZ MESA

You might also like


More Story

ALOJA VERU MOŽETE GAIJITI U SVOM DOMU

Aloja vera je popularna biljka koja se često gaji u domovima zbog svojih lekovitih svojstava. Evo nekoliko koraka za uzgoj...

18/03/2024