Breaking

KAŠMIR I NJEGOVO ODRŽAVANJE

Life style / Život / 25 januara, 2023

Vuna kašmira je veoma izuzetan i neobičan materijal. Najverovatnije predstavlja najvredniju prirodnu tkaninu na svetu. Terminom „kašmir“ se obično označava odeća, koja se proizvodi od kašmira. Najpopularniji su džemperi i šalovi, ali sve češće se pominju I muška odela.  Od njega se proizvode i marame, rukavice, kućni ogrtači, kape. Osim odeće, od kašmira se prave i tepisi.

Za kašmir se vezuje veoma zanimljiva priča. Naime,v una kašmira se dobija na veoma velikim nadmorskim visinama, u oblastima Himalaja. Dobija se iščešljavanjem koza koje daju kašmirsku vunu u predelu slabina – tu se nalaze ta najfinija vlakna. Tih vlakana najvišeg kvaliteta, pak, nema mnogo – zato se od jedne koze godišnje dobije samo 50-150 grama kašmira.

Koze koje daju kašmirsku vunu su morale da se prlagode prirodnim uslovima u oblastima, gde temperatura obično pada i do 40 stepeni ispod nule. Zahvaljujući odličnom krznu, ta hladnoća im ne predstavlja problem. Odeća od tih vlakana ima odlične osobine – finoća džempera od kašmira ne može da se uporedi ni sa jednim drugim džemperom. Svakako treba spomenuti i njihovu toplinu – približno  6 puta više greju  nego, na primer, džemperi od ovčije vune. To znači da Vam sigurno neće biti zima u džemperu od kašmira.

 

Evo kako se ova vuna održava:

– Kašmir zadržava svoja odlična svojstva provetravanjem. Vodite računa da ne nosite džemper dva dana zaredom, odevne predmete od kašmira nosite barem svaki drugi dan. Džemper će se odmoriti i provetrati.

– Kašmir nikada nemojte da perete na temperaturi koja je veća od 20°C. Odeća od kašmira će zadržati svoj oblik samo u vodi do 20°C, neće se skupiti i uništiti. Ako se odlučite da perete džemper u mašini za veš, koristite isključivo program za pranje vune na temperaturi do 20°C. Ipak, najsigurnije je da ga operete na ruke. Nipošto nemojte da ga cedite ručno, već nežno pomoću peškira.

– Na džemperu se pojavljuju gromuljice? Posle drugog ili trećeg pranja bi trebalo potpuno da nestanu. To se uglavnom dešava kod novih džempera. Nije u pitanju nikakva greška, to se dešava sa svakim proizvodom od prirodne vune. Da biste ih uklonili, koristite mekanu četku.

– Opran i isceđen džemper nikako nemojte da sušite direktno na suncu ili u sušilici – tako može da dođe do nepovratnih promena u strukturi tkanine, džemper će se uništiti i izgubiće svoju mekoću i finoću.

– Odeću od kašmira nipošto ne peglajte.

– Najvažnije smo ostavili za kraj: prilikom održavanja vaših odevnih predmeta od kašmira pridržavajte se uputstva na etiketi. Svaki naš proizvod ima etiketu.

Spread the love

Oznake: ,Olivera Marinković
Previous Post

NAPRAVITE DOMAĆU SANGRIJU 

Next Post

Poznati u kuhinji- JELENa TINSKA, glumica, balerina, pisac.....

You might also like0 Comment


Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


More Story

NAPRAVITE DOMAĆU SANGRIJU 

  Sangrija je voćno vino poreklom sa prostora Španije i Portugala. Ime je dobila od španske reči sangre (na portugalskom...

January 23, 2023