Breaking

Prekinite da brojite kalorije!

Ishrana i recepti / Život / 29 novembra, 2022

Svi oni koji vode računa o ishrani, stalno  računaju   unos I potrošnju kalorija. Jednostavno pravilo koga se  treba  pridržavati je da znate energetsku gustinu namirnica. Pravilne životne navike su od neprikosnovenog značaja za održavanja odgovarajuće telesne težine. Pronalaženje adekvatnog plana ishrane je svakako jedan od najvažnih faktora.

Ako imate otklon od brojki, gramaže I raznih drugih  vrednosti-onda je ovo pravi način ishrane za vas. Pri tom, glad, nezadovoljstvo I psihička nestabilnost, su nužni pratioci dijeta I brojanja kalorija. Sasvim sigurno je da morate promeniti svoj pristup ishrani,  uz pomoć spoznaje  energetske gustine namirnica. Možda je to pravo rešenje za vas?

Da pojasnimo: energestka gustina je količina energije tj, kalorija po gramu svake narmirnice. Mogu biti niže I više.

 

 Niža energetska gustina obezbeđuje manje kalorija po gramu namirnice, dok veću gustinu imaju namirnice sa većim procentom kalorija na jedan gram.

Istraživanja u ovoj oblasti su pokazala, da ljudi osećaju sitost nakon unosa određene količine hrane a ne na osnovu unešenih kalorija. 

Namirnice sa nižom i višom energetskom gustinom će biti različite u količini ali isti ili slični u broju kalorija. Biranjem namirnica sa niskom energetskom gustinom može se uneti više hrane za isti broj kalorija. 

Koje namirnice imaju manju energetsku gustinu?

Namirnice koje su bogate vodom i biljnim vlaknima obično imaju nisku energetsku gustinu, kao što su:

-Voće i povrće koji  su bogati vodom

-Testenina, pirinač i krompir sa korom jer apsorbuju vodu tokom kuvanja

-Supe i jela koja se jedu “kašikom”

Voda u jelima dodaje volumen obroku, što može da pomogne da se uveća osećaj sitosti bez uvećanog unosa kalorija.

Koje su namirnice sa većom energetskom gustinom?

One  u svoj sastav uključuju masti (vrlo bogate njima) i šećerom a siromašne vodom, kao što je: keks, pržen krompir, prženo meso, masno meso, slatki i slani pekarski proizvodi, generalno slatkiši i grickalice ( koje zbog svoje štetnosti izbegavajte u širokom luku).

Pitanje koje se logično namće je kako umanjiti

energetsku gustinu obroka? Ako se koncentrišemo na namirnice bogate: vodom, biljnim vlaknima,  naša tela ne mogu u potpunosti da svare biljna vlakna, u našim crevima uz pomoć vode bubre te čine da se osećamo sitijim. Biljna vlakna “grabe” masti i šećere i tako umanjuju rizik od razvijanja dijabetesa, kardiovaskularnih bolesti i karcinoma creva.

-Proteinima – nemasno meso, riba, jaja i mahunarke umanjuju osećaj gladi i podstiču duži osećaj sitosti. Za dobro zdravlje se preporučuje smanjenje unosa crvenog mesa i mesnih prerađevina (što je zbog aditiva, emulgatora, stabilizatora  I svega dodatog u njih I te kako štetno po naše zdravlje).

-Jela sa manje masnoće – količina masti koja se dodaje jelu prilikom kuvanja, takođe utiče na veću ili manju energetsku gustinu. Iz tog razloga je najbolje umanjiti količinu dodate masnoće i izbegavati dodavanje kada god je to moguće.

Spread the love

Oznake: ,Olivera Marinković
Previous Post

Buy nothing day

Next Post

KARAMELA - Karasevdah davnih dana

You might also like0 Comment


Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


More Story

Buy nothing day

Dan uzdržavanja od kupovine (Buy nothing day) obeležava se svakog   27. novembra u više od 65 zemalja( u Srbiji, takodje),...

November 27, 2022