Breaking

Buy nothing day

Kratke vesti / 27 novembra, 2022

Dan uzdržavanja od kupovine (Buy nothing day) obeležava se svakog   27. novembra u više od 65 zemalja( u Srbiji, takodje), a sprovodi se kroz 24 časovni moratorijum na kupovinu i niz javnih akcija poklanjanja i razmene starih stvari. Zamisao tih akcija je skretanje pažnje javnosti na potrebu ukidanja tržišne logike po kojoj je profit cilj svake aktivnosti, ali i ukidanje otuđenosti života u gradovima i promocija okupljanja na javnim mestima kao legitimnog načina javnog delovanja, druženja i zabave.

Smanjenjem prometa, a i profita na taj dan trgovci bi trebalo da zaključe koliko su im važni potrošači. Uobičajeno je da tog dana potrošači šetaju u tržnim centrima uz apstinenciju od kupovine. U svetu se ovaj dan obeležava na različite načine, uzdržavanjem od kupovine, skretanjem pažnje donosiocima odluka o cenama na nezadovoljstvo svojim neravnopravnim ekonomskim položajem na tržištu. Uzdržavanjem od kupovine skreće se pažnja na ugroženost potrošačkih prava.

Građani Srbije imaju i te kako mnogo razloga da se priključe ovom međunarodnom danu zaštite njihovih prava I  da je ovo prilika da se pošalje nedvosmislena poruka proizvođačima, trgovinama i državnim organima da su potrošači svesni zloupotreba i monopolskog položaja na našem tržištu.

Neki bi rekli da se (bar što se Srbije i većeg dela stanovništva tiče) ovi dani uzdržavanja od kupovine obeležavaju tokom cele godine!

Spread the love

Oznake: ,Olivera Marinković
Previous Post

TORBICA LEDY DIOR

Next Post

Prekinite da brojite kalorije!

You might also like0 Comment


Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


More Story

TORBICA LEDY DIOR

Zahvaljujući objavljivanju pete sezone "Netfliksove" hit serije "Kruna", u kojoj Elizabet Debicki maestralno tumači Dajanin...

November 26, 2022