Breaking

STARENJE

Zdravlje plus / Život / 6 novembra, 2022

Prvo pitanje na koje treba odgovoriti je šta je to starenje?

Starenje je normalan i nezaobilazan biološki proces u živom svetu. Iako su godine samo broj, posle 50. u ljudskom telu se dešavaju neke promene, koje nas opominju da nismo više mladi.Dobra vest je da uz neke jednostavne zdrave navike, možete da budete vitalni i zdravi, bez obzira na godine. Stručnjaci tvrde da čovek ima  kalendarsku i biološku starost i da žene, ako se zdravo hrane, vežbaju, imaju normalnu telesnu težinu, ne puše i ne  piju alkohol, mogu „dobiti“ dodatnih 10, a muškarci 7 godina života.

Kako se definiše starenje?

U biološkom smislu, starenje je rezultat uticaja akumulacije širokog spektra molekularnih i ćelijskih oštećenja tokom vremena. To dovodi do postepenog smanjenja fizičkog i mentalnog kapaciteta, sve većeg rizika od bolesti i na kraju do smrti. Ove promene nisu ni linearne ni konzistentne, i samo su slabo povezane sa godinama osobe. Raznolikost koja se vidi u starijoj dobi nije slučajna. Osim bioloških promena, starenje je često povezano sa drugim životnim tranzicijama kao što su penzionisanje, preseljenje u prikladnije mesto stanovanja, smrt prijatelja i partnera…

Kako ublažiti starenje?

Kada napunite 50 godina sigurno ćete imati više veština i znanja nego sa 25. Ipak, vremenom će doći do slabljenja nekih funkcija, a moguć je i mali kognitivni pad oko 55. godine. Možda će vam trebati više vremena da savladate nove veštine ili da nešto zapamtite, ali veoma je bitno da stalno nastojite da nešto učite. Zdravlje mozga možete sačuvati i ako sledite pravila mediteranske ishrane bogate voćem, povrćem, žitaricama od celog zrna, ribom …itd.

Učenje novih veština, druženje, stalna komunikacija i zainteresovanost, put su za dobro zdravlje mozga i u starosti.

Skoro 95 odsto ljudi u savremenom svetu kaže da su zadovoljni ili veoma zadovoljni svojim životom. Ipak, kod žena u menopauzi dolazi do hormonskih promena, koje utiču nekada na raspoloženje. Najbolja strategija uz koju ćete probuditi zaspalo dobro raspoloženje jeste – manje sedite, više se krećite, posebno ako sedite više od 7 sati dnevno.

Starenje ima veze sa imunim sistemom.

Možda ćete biti podložniji virusima, bakterijama i svim nevidljivim neprijateljima koji mogu narušiti zdravlje. Osetićete da posle 50 godina, telo nema snagu

Prirodno slabe kosti i mišići su normlania pojava kad počne starenje

Dok smo mladi, koštane ćelije se stalno obnavljaju. Ipak, od 50 godine ni kosti nisu tako jake kao nekada, one postaju prirodno slabije. Savet je da se krećete i jedete hranu bogatu kalcijumom i vitaminom D. Praktikujte, ako je moguće i vežbe otpora, poput planinarenja ili dizanja tegova. Ove aktivnosti mogu pomoći kostima da ostanu jake.

Posle 50. godine mnogo brže slabe mišići. Fizička snaga slabi.  Vežbe iskoraka i čučnjevi dva ili tri puta nedeljno, ili i češće mogu da pomognu.

Pijte dovoljno vode kako zglobovi ne bi stradali

Tkivo i hrskavic,a čiji je zadatak da štite zglobove, vremenom počinju da se proređuju, a posledice počinju da se osećaju u pedesetim godinama. Kako biste izbegli bolove u zglobovima i artritis, nastojte da popravite držanje tela. Pripazite na svoju težinu, jer višak kilograma može dodatno opteretiti zglobove. Pijte dovoljno vode, jer kada ste žedni, telo počinje da uzima tečnost iz zglobnog tkiva.

Posle 50. godine rastu šanse da imate probleme sa srcem. Fizička aktivnost, od 30 minuta dnevno, može pomoći da srce i krvne sudove ojačate.  Pazite na težinu i krvni pritisak, i nemojte da pušite.

Starenje utiče na izgled kose i kože, ali i vid

Oko 50. godine kosa počinje da se proređuje i tanji, posebno kod muškaraca, a mnoge osobe posede. Negujte kosu i spolja i iznutra zdravom ishranom. Zaštite je od jakog sunca, agresivnih hemikalija. I koža nije više vitalna kao što je bila. Primećuju se bore, a sunce može dodatno oštetiti epiderm i prouzrokovati neprijatne fleke. Koža će sigurno postati suvlja i sklona iritacijama zato joj  obezbedite dobru kremu, pijte dovoljno vode i zdravo se hranite.

Ukoliko ste počeli da žmirkate dok nešto čitate, proverite vid. Oči stare i nisu u stanju brzo da pređu sa udaljenog fokusa na bliže objekte. Moguće je da će vam biti potrebne naočare za čitanje. Budući da se vid menja s godinama, savetuju i redovni pregledi.

Menopauza počinje oko 51. godine

U proseku, žene ulaze u menopauzu oko 51. godine. Snižava se nivo hormona, koža postaje suvlja, javljaju se  valunzi I velike promene raspoloženja. Svakako, nastojte dovoljno da spavate i vežbate.

Ukoliko imate neku porodičnu bolest, posavetujte se sa doktorom, koji će vam predložiti redovne preglede I savete kako da bolest predupredite. I još jednom da potcrtamo, da je starenje prirodan proces koji očekuje sve koji proslave 50-ti rodjendan!

 

Spread the love

Oznake: ,Olivera Marinković
Previous Post

DŽEMPERI SU UVEK U MODI

Next Post

UVEK SAM HTELA DA BUDEM ONO ŠTO SAM DANAS

You might also like0 Comment


Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


More Story

DŽEMPERI SU UVEK U MODI

Postoji komad odeće koji se nosi čitave godine. Verovali ili ne, to je džemper. Bilo da je letnji, prolećni,  jesenji...

November 5, 2022