Breaking

DOMAĆA SREDSTVA U NEGOVANJU KOŽE POSLE SUNČANJA

Zdravlje plus / Život / 15/09/2022

Bili ste na moru, sunčali ste se I koža vam se blago zacrvenela I upalila. Evo saveta kako da negujete kožu u tim trenucima, a da pri tom ne otrčite odmah u apoteku I parfimeriju. “Prva pomoć”treba da počne u kući, uz upotrebu sredstava koje već verovatno imate u svom okruženju.

 

Aloe vera

Ako je koža crvena posle dana provedenog na plaži, gel aloja vere deluje tako što „ublažava svrab, hladi, sprečava upalu i zadržava vlažnost. Aloja sadrži oko 200 sastojaka korisnih po nas, a tu spadaju vitamini, enzimi, amino-kiseline, minerali i polisaharid aloveroza, I odlični su za našu kožu. Polisaharid aloveroza  deluje posebno regenerativno na kožu i sluzokožu.
Kako funkcioniše: Ako imate ovu biljku kod kuće, jednostavno odsecite komad, prepolovite ga i nežno utrljajte na kožu tečnost gelaste strukture s unutrašnje strane biljke. Gel aloja vere je bezbojan, prijatno miriše i možete da ga napravite sami.

Prava kamilica

Lekovita biljka kamilica iz porodice glavočika ima protivupalno dejstvo i zaceljuje rane. Njeni sastojci, pre svega eterično ulje, regenerišu tkivo i podstiču metabolizam kože. Oblog od hladnog čaja kamilice pomaže kada je koža iritirana suncem. Ipak, budite oprezni: čaj od kamilice može da nadraži oči – zato ako se opekotine od sunca nalaze u predelu lica, izaberite drugo domaće sredstvo posle sunčanja.

Crni čaj

Crni čaj ima efekat hlađenja. Ovo domaće sredstvo protiv opekotina od sunca bogato je antioksidansima i taninima. Koža se uz crni čaj umiruje i manje se ljušti. Da biste napravili oblog, natopite pamučnu tkaninu kuvanim, ohlađenim crnim čajem. Stavite oblog na pogođena mesta na koži. Nakon delovanja ne morate da ispirate ostatke crnog čaja.

 

 

 

 

Kokosovo ulje

Kokosovo ulje  snabdeva kožu mnogim hranljivim materijama kao što je vitamin E. Ono pomaže koži da se regeneriše. Pored toga, kokosovo ulje ima protivupalno dejstvo. U toplim danima kokosovo ulje ima tečnu konzistenciju i veoma lako se nanosi na kožu. Inače je dovoljno da ga samo malo zagrejete – na otprilike 23 stepena počinje da se topi.

Jogurt i kvark sir

Mlečni proizvodi su takođe dobra kućna sredstva posle sunčanja jer prijatno hlade i izvlače toplotu iz kože koja je bila izložena suncu. Kvark sir, odnosno jogurt, ne mažite direktno na kožu, već napravite oblog koji se drži petnaest minuta na pogođenom mestu na koži. Ukoliko je period delovanja duži, kvark sir se skuplja i podstiče cirkulaciju – to je efekat koji želimo da izbegnemo. Nakon tretmana nežno isperite kožu. Veoma važno: Opekotine s plikovima ne smeju da se tretiraju mlečnim proizvodima zato što oni sadrže bakterije mlečne kiseline. Tada potražite savet lekara.

Spread the love

Oznake: ,Olivera Marinković
Previous Post

SPREMITE SE ZA POSLOVNI SASTANAK

Next Post

SVE DODJE U PRAVO VREME

You might also like0 Comment


Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


More Story

SPREMITE SE ZA POSLOVNI SASTANAK

Morate na poslovni sastanak, a nemate previše iskustva ili ste prvi put na sastanku sa novim klijentom. U ovom članku donosimo...

14/09/2022