Breaking

ZAŠTO SE LJUTIMO?

Kutak za psihologiju / Život / 06/08/2020

Svi mi volimo da dobijemo odobravanje za svoje ponašanje, pa čak i za samo naše prisustvo u nekom okruženju – rukovanje ili klimanje glavom u znak pozdrava. I ne samo da to volimo, nego nam je i neophodno – takoreći kao vazduh ili hrana. Sigurno Vam se nekad desilo da prođete pored poznanika i ljubazno mu se javite, a on Vam ne uzvrati. Ili, ceo dan smišljate lepu poruku koju biste poslali dragoj osobi, a ona Vam ne odgovori dva dana.

Kad dobijemo „potvrdu“ ili „priznanje“ – osećamo se kao da smo živi. Kad ne dobijemo, u trenutku možemo da se osetimo kao da svet propada. Ova potreba prati nas od prvog dana – još kao novorođenče zavisili smo od majke i od njenih dodira i zagrljaja. Kako smo rasli, ta potreba se „korigovala“ i prilagođavala situacijama, pa kao odrasli ljudi svakako ne očekujemo da nas šef pomazi kad nešto dobro uradimo. Ali, ako ne dobijemo adekvatan odgovor, odnosno potvrdu ili priznanje – često se naljutimo…

A iza ljutnje se, kako tvrdi tvorac transakcione analize Erik Bern, zapravo krije naša povređenost. Da smo beba – plakali bismo i uzeli bi nas u naručje. Da smo malo dete, mogi bismo takođe da plačemo ali je u našem okruženju diskutabilno da li bismo dobili potreban zagrljaj, ili ćušku. Odraslom čoveku u našoj kulturi ne priliči ne samo da plače, nego i da pokazuje svoju povređenost zbog neispunjenih potreba. I onda, šta mu drugo preostaje nego da se – naljuti? Jer, kad je povređen – mali je i bespomoćan. Kad je ljut i besan – oseća se većim od sagovornika, jačim i nadmenijim. Priznaćete, ovo drugo bolje zvuči?

Dakle, kad se neko naljuti na nas, ne moramo odmah da se „pecamo“ i da uskačemo u ring. Pomislimo samo – zašto je povređen, šta mu nismo uzvratili? Kad nas uhvati ljutnja ili bes, zapitajmo se – da li smo zapravo zbog nečega povređeni? Kad uspemo da razumemo sebe i sagovornika, biće nam lakše.

Neko će sigurno reći – na pamet mi ne pada da se udubljujem u to zašto se neko ljuti, i ima da se ljutim kad mi dođe. Odgovor je: i to je u redu. Imamo pravo da izaberemo i put kojim se teže ide.

autor teksta:

Lela Saković, osnivač Edukativnog centra „Poslovna komunikacija – može i bez stresa“
Spread the love

Oznake: , ,Olivera Marinković
Previous Post

VEGANSTVO JE ETIČKI IZBOR

Next Post

RUDARI "SREĆNO"!!!

You might also like


More Story

VEGANSTVO JE ETIČKI IZBOR

     Olivera Rosić je etička veganka, borac za prava životinja kroz način ishrane, autor knjige “Presno gurmanski”,...

05/08/2020