Breaking

MOJE DETE LAŽE?

Kutak za psihologiju / Život / 25/03/2024

Kada se suočite sa situacijom u kojoj mislite da vaše dete laže, važno je pristupiti problemu sa razumevanjem i strpljenjem. Evo nekoliko koraka koje možete preduzeti:

-Razgovarajte s detetom: Priđite situaciji sa saosećanjem i otvorenim umom. Razgovarajte s detetom na miran i staložen način kako biste saznali zašto je lagalo. Postavite otvorena pitanja i slušajte pažljivo njihove odgovore.

-Razmotrite razloge: Pokušajte da shvatite zašto je vaše dete lagalo. Da li se oseća neugodno, boje kazne ili nečega drugog? Razumevanje motiva može pomoći u rešavanju problema.

-Razgovarajte o posledicama: Objasnite detetu da laž može imati negativne posledice. Razgovarajte o poverenju i važnosti iskrenosti u odnosima s drugima.

-Podstaknite ispravno ponašanje: Ohrabrujte iskrenost i nagradite dete kada govori istinu. Pokažite im da cenite otvorenost i da će biti podržani kad god budu iskreni.

-Postavite granice: Jasno postavite granice i objasnite detetu da lagati nije prihvatljivo ponašanje. Definišite posledice za laž i budite dosledni u sprovođenju tih posledica.

-Pomažite u rešavanju problema: Ako je vaše dete lagalo zbog nečega konkretnog, pomozite mu da pronađe alternativne načine za rešavanje problema bez korišćenja laži.

-Potražite dodatnu podršku ako je potrebno: Ako se problemi sa lažima nastave ili postanu ozbiljniji, razmotrite potrebu za stručnom podrškom, poput savetovanja ili terapije.

Važno je da ostanete smireni i strpljivi tokom ovog procesa. Ponekad je potrebno vreme da se dete oseća dovoljno sigurno da podeli istinu i da se promeni njihovo ponašanje.

Spread the love

Oznake: ,Olivera Marinković
Previous Post

AKO KREĆETE U PRIVATAN POSAO, TREBA DA ZNATE...

Next Post

Proja uvrštena na listu 50 najboljih hlebova na svetu

You might also like


More Story

AKO KREĆETE U PRIVATAN POSAO, TREBA DA ZNATE...

Jedna od novogodišnjih odluka možda vam je bila da se upustite  u privatan posao.  Želite da svoje namere sprovedete...

24/03/2024