Breaking

SVE O TESTENINI

Ishrana i recepti / Život / 4 novembra, 2023

Testenina je je jedna od najprodavanih I najpopularnijih namirnica na svetu,  koja se koristi u mnogim kuhinjama širom sveta.

Testenina ima dugu istoriju  koja seže hiljadama godina unazad. Hajde da odgovorimo na neka bitna pitanja, a na prvom mestu :

šta je to testenina? Testenina je hrana koja se pravi od brašna, vode (ponekad sa dodatkom jaja) i soli.

Poreklo testenine:

Prvi pisani tragovi o testeninama potiču iz drevnog Kine (a ne Italije, kako svi mislimo), gde su testenine verovatno bile poznate već 5. veka pre nove ere. Kineski naučnici veruju da su testenine stvorene mnogo ranije, tokom dinastije Han (206 p.n.e. – 220 n.e.).

A kako su testenine, stigle do Italije?

Testenine su stigle u Italiju putem trgovaca i putnika iz Azije, verovatno tokom razmene dobara duž starih trgovinskih puteva. Prvi pisani zapisi o testeninama u Italiji datiraju iz 13. veka.

Kako su se razvijale različite vrste? Italijani su postali majstori u pravljenju različitih oblika i vrsta testenina, kao što su špageti, lazanje, raviole, fettuccine i mnoge druge. Svaka regija Italije razvila je svoje specifične recepte i tehnike za pravljenje testenina.

A kada testenine postaju globalne?

Tokom različitih istorijskih perioda, testenine su se širile širom sveta, zahvaljujući razmeni kultura i trgovini. Danas su testenine neizostavan deo mnogih kuhinja širom sveta.

A kada su počele svoj industrjski život?

Početkom 20. veka, industrijska proizvodnja testenina postala je sveprisutna, što je omogućilo širenje testenina širom sveta i njihovu dostupnost u različitim oblicima i vrstama.

Danas su testenine popularne u mnogim kuhinjama i predstavljaju osnovu različitih jela, kao što su italijanski specijaliteti, azijski nudli, i mnoga druga jela.

Evo nekoliko osnovnih informacija o testenini, njenim nutritivnim vrednostima i načinima na koje se koriste u ishrani:

Pretpostavljamo da je i vi rado pripremate testeninu u kuhinji, pa evo podataka o nutritivnim vrednstima.

Da li je testenina zdrava ili ne, iz ovih nutritivnih vrednosti zaključite sami: Nutritivna vrednost testenine zavisi od vrste i sastojaka koji se koriste u njenom pravljenju. Na primer, većina testenine sadrži ugljene hidrate, belančevine i skromne količine vlakana. Nutritivne vrednosti variraju u zavisnosti od tipa testenine i veličine porcije.

Vrste testenina? Postoje različite vrste testenine, uključujući špagete, penne, rigatoni, fettuccine, i mnogo drugih  oblika.

Testinina je namirnica No 1, I kako kaže statistika najprodavanija namirnica na svetu, a evo  I odgovora na pitanje kako se koristi u ishrani: Testenina je višenamenska hrana koja se može koristiti na različite načine u ishrani. Evo nekoliko načina kako se može pripremati:

Kuvana testenina: Najjednostavniji način pripreme testenine je da je skuvate u ključaloj vodi prema uputstvima na pakovanju. Nakon toga, možete je poslužiti sa različitim sosovima, kao što su paradajz sos, pesto, alfredo sos i mnogi drugi.

Salate sa testeninom: Testenina se često koristi kao osnova za pripremu različitih salata. Možete je kombinovati sa povrćem, sirom, mesom ili morskim plodovima, i preliti je prelivom po vašem izboru.

Pečena testenina: Testeninu možete peći u rerni sa raznim sastojcima kao što su paradajz, sir, povrće i začini. Ovaj način pripreme često rezultira ukusnim i hrskavim jelom.

Testenina za supe I čorbe Testenina se često dodaje supama i čorbama za dodatnu teksturu i hranljivost.

Hladni sendviči: Testenina se ponekad koristi za pravljenje hladnih sendviča tako što se kombinuje sa različitim nadevima, kao što su povrće i sosovi.

Zaključak:

Testenina se često koristi u mnogim kuhinjama širom sveta i može se prilagoditi različitim ukusima i stilovima pripreme. Važno je imati na umu da unos testenine treba balansirati sa drugim hranljivim namirnicama kako biste osigurali uravnoteženu ishranu.

Olivera Marinković

Spread the love

Oznake: , ,Olivera Marinković
Previous Post

NAPRAVITE RADNI KUTAK SVOM ĐAKU

Next Post

PSIHOLOŠKE TEHNIKE OD KOJIH VAM MOŽE BITI BOLJE. POKUŠAJTE, ŠTA VAS KOŠTA?

You might also like


More Story

NAPRAVITE RADNI KUTAK SVOM ĐAKU

Izrada produktivnog radnog kutka za svog đaka zahteva pažljivo planiranje i organizaciju prostora. Evo nekoliko koraka...

November 2, 2023