Breaking

AKO SE IZGUBITE U PRIRODI

putovanja/zanimljivosti / Život / 25 avgusta, 2023

Ako se nađete zagubljeni u prirodi, posebno u planinskom području, važno je da ostanete smireni i preduzmete korake kako biste povećali svoje šanse za preživljavanje i povratak na sigurno. Evo nekoliko koraka koje možete preduzeti:

 1. Ostanite smireni: Prvo i najvažnije je da ostanete smireni. Panika može otežati razmišljanje i donošenje ispravnih odluka.
 2. Pauza i analiza: Zaustavite se na trenutak i analizirajte svoju situaciju. Pokušajte se setiti poslednjeg tačnog mesta gde ste bili i pokušajte prepoznati značajne geografske karakteristike kako biste dobili orijentaciju.
 3. Ostavite trag: Ako ste sigurni da se kretate u krug ili ne znate gde da idete, označite tragove kako biste se mogli vratiti natrag. To može uključivati markiranje drveća ili kamenja, ostavljanje traga od loma grana ili bilo šta slično.
 4. Pronalaženje visokog mesta: Pokušajte se popeti na neko visoko mesto kako biste stekli bolju preglednost terena i pokušali se orijentisati.
 5. Planiranje kretanja: Ako donesete odluku da se krećete dalje, birajte smjer prema dolini ili vodi, jer su naselja često blizu vode. Ako imate mapu, pokušajte identifikovati prirodne puteve ili staze.
 6. Traženje skloništa: Ako pada noć ili se bliži loše vreme, pokušajte naći sklonište. To može biti špilja, gustiš, ili improvizovano sklonište od prirodnih materijala.
 7. Očuvanje energije: Ako se niste pripremili za duži boravak u prirodi, važno je da pažljivo raspodelite svoju energiju. Pokušajte se krećati sporije kako biste izbegli ozbiljno iscrpljivanje.
 8. Signalizacija: Ako imate svetleće predmete, reflektirajuće materijale ili pištaljku, koristite ih kako biste privukli pažnju eventualnih tražitelja.
 9. Voda i hrana: Ako nemate izvor vode, pokušajte pronaći neki izvor ili kišnicu. Što se tiče hrane, izbegavajte konzumaciju bilo kakvih biljaka ili gljiva ukoliko niste sigurni da su jestive.
 10. Upotreba mobilnog telefona: Ako imate signal na mobilnom telefonu, pokušajte pozvati pomoć ili obavestiti nekog bliskog o svojoj situaciji. Međutim, ne oslanjajte se potpuno na mobilni telefon, jer signal može biti nestabilan ili očekivano vreme baterije može biti ograničeno.
 11. Zadržavanje na mestu: Ako je moguće, ostanite na istom mestu ako znate da su potrage za vama pokrenute. Kretanje može otežati posao spasilačkim timovima.
 12. Vatra: Ako ste spremni i znate kako sigurno upaliti vatru, to može biti korisno za zagrevanje, signalizaciju i kuvanje hrane.

Ako prođe duže vreme bez znakova pomoći, možete razmotriti pokušaj kretanja nizvodno (ako je moguće) prema naseljenim mestima ili putevima. Važno je da preduzmete sve korake kako biste povećali svoje šanse za preživljavanje i smanjili rizik od povreda ili gubitka.

Spread the love

Oznake: ,Olivera Marinković
Previous Post

KAKO ŠTO DUŽE ZADRŽATI PREPLANULOST?

Next Post

VAŠE DETE POLAZI U ŠKOLU...

You might also like0 Comment


Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


More Story

KAKO ŠTO DUŽE ZADRŽATI PREPLANULOST?

Da biste negovali osunčanu kožu kako bi što duže bila preplanula i sveža, važno je preduzeti odgovarajuće korake kako...

August 23, 2023