Breaking

VAŠE DETE POLAZI U ŠKOLU…

Kutak za psihologiju / Život / 27 avgusta, 2023

Priprema deteta za polazak u školu i objašnjenje da prestaje jedna faza, a počinje druga u njegovom životu, zahteva pažljiv i senzitivan pristup. Evo nekoliko koraka koji mogu pomoći u pružanju podrške detetu tokom ovog prelaznog perioda:

  1. Razgovarajte o školi: Razgovarajte sa detetom o školi na pozitivan način. Pohvalite prednosti školovanja, poput učenja novih stvari, sticanja prijatelja i otkrivanja interesantnih aktivnosti. Ako poznajete nekoga ko već ide u školu, možete podeliti iskustva tog deteta kako bi se vaše dete osećalo uzbuđenije i manje nesigurno.
  2. Posetite školu zajedno: Ako je moguće, organizujte posetu školi pre nego što dete počne da ide tamo. Tako će se dete upoznati sa novim okruženjem, prostorijama, učiteljima i drugom decom. To će mu pomoći da se oseća sigurnije kada prvi put kroči u školu.
  3. Razgovarajte o promenama: Objasnite detetu da će polaskom u školu doći do nekih promena u svakodnevnom životu. Neka dete zna da će se promeniti raspored aktivnosti, da će provoditi više vremena sa vršnjacima i da će se susretati s novim izazovima. Ohrabrite ga da postavlja pitanja i izražava svoje osećaje.
  4. Podrška emocionalnom izražavanju: Dajte detetu do znanja da je sasvim normalno osećati se uzbuđeno, zabrinuto ili tužno zbog novih promena. Ohrabrite ga da podeli svoje emocije s vama i ponudite mu podršku u svakom trenutku.
  5. Igrajte se „škole“: Kroz igru, možete pomoći detetu da razvije predstavu o tome šta će se dešavati u školi. Možete simulirati razne situacije koje će doživeti u školi, kao što su časovi, ručak ili odmor. Ovo može pomoći detetu da se oseća pripremljenije i manje iznenađeno kada dođe prvi dan.
  6. Stvarajte pozitivne asocijacije: Povežite školu sa pozitivnim iskustvima. Na primer, možete zajedno birati školski pribor u bojama koje dete voli ili pripremiti posebnu užinu za prvi dan škole. Time ćete pomoći da dete razvije pozitivan stav prema školi.
  7. Podstičite nezavisnost: Pomoću igre i svakodnevnih aktivnosti, podstičite dete da postane samostalnije. To može uključivati oblačenje, vezivanje pertli, pakovanje svoje torbe i slično. Ovo će mu pomoći da se oseća spremnije za nove izazove koje nosi školski život.
  8. Prilagodite se postepeno: Ako je moguće, prilagodite promene postepeno. Na primer, možete početi ranije s ustajanjem i odlaskom na spavanje kako biste se lakše prilagodili novom rasporedu. Takođe, postepeno povećavajte vreme koje dete provodi u školi, kako bi se naviklo na duži boravak van kuće.

Važno je da dete oseća da ga podržavate i da ste uz njega tokom ovog važnog prelaznog perioda. Pokažite mu da verujete u njega i da mu verujete da će se snaći u novoj fazi svog života.

Spread the love

Oznake:Olivera Marinković
Previous Post

AKO SE IZGUBITE U PRIRODI

Next Post

"Dogovorene duše" NINA ĆOSIĆ

0 Comment


Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


More Story

AKO SE IZGUBITE U PRIRODI

Ako se nađete zagubljeni u prirodi, posebno u planinskom području, važno je da ostanete smireni i preduzmete korake kako...

August 25, 2023