Breaking

BOHO STIL OPREMANJA KUĆE

Dom / Život / 10 avgusta, 2023

Boho stil uređenja kuće, takođe poznat kao boho-chic ili bohemian stil, je nekonvencionalan i šaren način uređenja koji inspiraciju crpi iz boemske i etničke kulture. Ovaj stil je poznat po slobodnom duhu, kombinaciji različitih tekstura, šara, boja i prirodnih elemenata. Nastao je kao reakcija na konvencionalne i stroge stilove uređenja, a fokusira se na stvaranje udobnog i opuštenog ambijenta.

Istorija i poreklo:

Boho stil je nastao u 19. veku u Francuskoj, kada su umetnici i intelektualci živeli nekonvencionalnim načinom života, inspirisani romantičnim i egzotičnim kulturama. Tokom 60-ih i 70-ih godina prošlog veka, boho stil je doživeo svoj procvat, postajući simbol hipi pokreta i protivljenja ustaljenim društvenim normama. Danas, boho stil je postao popularan i utiče na dizajn enterijera širom sveta.

Ključni elementi boho stila uređenja:

 1. Upotreba različitih boja: Boho stil karakterišu žive i bogate boje poput crvene, plave, zelene, žute, roze i ljubičaste. Upotreba različitih nijansi i šara stvara veselu i razigranu atmosferu.
 2. Teksture i tkanine: Kombinovanje različitih tekstura ključno je u boho stilu. Korišćenje jastuka od tkanina s različitim šarama, heklanih prekrivača, debelih tepiha, tapiserija i tkanina od prirodnih vlakana poput pamuka i lana, doprinose opuštenom izgledu.
 3. Eklektičan nameštaj: Ovaj stil naglašava upotrebu eklektičnog nameštaja, što znači kombinovanje komada iz različitih perioda i kultura. Stare, ručno rađene komade možete upariti s modernijim komadima kako biste stvorili jedinstven izgled.
 4. Biljke i prirodni elementi: Boho stil često uključuje obilje biljaka, kao što su sukulenti, različite vrste fikusa, bambusa i drugo zelenilo. Osim toga, drveni detalji, kamenje i prirodni materijali doprinose osećaju povezanosti s prirodom.
 5. Umetnička dela i rukotvorine: Ovaj stil ohrabruje izlaganje umetničkih dela, rukotvorina i predmeta koji nose ličnu vrednost. Vintage i ručno rađeni predmeti mogu dodati autentičnost i karakter vašem prostoru.
 6. Otvoreni i prostrani prostori: Boho stil teži otvorenosti i prostranosti. Otvoreni koncept dnevnog boravka i trpezarije, bez pregrada, pomaže u stvaranju prijateljskog i društvenog ambijenta.

Pošto se moda vraća, boho stil je danas veoma aktuelan. Naj magazin je tu, da vam pomogne da opremite kuću u boho stilu:

 1. Odaberite tople i zemljane boje za zidove, ali nemojte se bojati dodati i neke žive akcente boja na zidovima ili kroz umetnička dela.
 2. Kupujte ili izradite jastuke, prekrivače i zavese od različitih tkanina i šara.
 3. Stvorite prostor za opuštanje s debelim tepisima, jastucima za sedenje na podu i niskim stolovima za kafu.
 4. Upotrebite prirodno osvetljenje koliko god je to moguće i dopunite ga mekim i toplim osvetljenjem.
 5. Otvorite prostor za biljke i postavite ih u različite posude i saksije.
 6. Izložite umetnička dela i rukotvorine na zidovima ili policama.
 7. Koristite vintage komade nameštaja i kombinujte ih s modernim elementima.
 8. Dodajte drvene i ratanske detalje, kao što su drvene police, ratanske korpe i nameštaj od bambusa.
 9. Stvorite kutak za opuštanje s velikim jastucima i visećom stolicom ili ležaljkom.
 10. Dopustite da vaša ličnost i interesovanja odražavaju kroz dekoraciju, dodavanjem ličnih predmeta, suvenira i slika na zidovima.

U suštini, ključni aspekt boho stila je da se ne pridržavate striktnih pravila i da izrazite svoju kreativnost i individualnost kroz uređenje svog doma. Neka bude topli i inspirativni prostor koji odiše pozitivnom energijom.

Spread the love

Oznake: ,Olivera Marinković
Previous Post

ŽIVOT PIŠE ROMANE

Next Post

STEVO SELAK, MEDICINSKI FENOMEN

You might also like0 Comment


Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


More Story

ŽIVOT PIŠE ROMANE

Njegovo pisanje vole svi, bez obzira na životnu dob. Sve je pitko, a duboko i  smisleno. On se zove  Djura Kelj, i primetila...

August 8, 2023