Breaking

IMA LI VEZA SMISLA?

Kutak za psihologiju / Život / 24/05/2023

Na početku ste veze I u dilemi ste da li će to potrajati ili samo gubite vreme. Vreme je nenadoknadiv resurs, I svako ga ima isto na rasolaganju. Niste ljubitelj, da svoje nerve I vreme traćite na pogrešne ljude, a evo nekih pokazatelja koji će vam pomoći da donesete odluku I presečete.

Evo na šta treba obratiti pažnju-ovo su znaci upozorenja:

-Treba sagledati da li nečije ponašanje ukazuje na posesivnost (neko smatra da ima pravo na vas ili vaše vreme), probleme sa emocionalnom regulacijom (osoba je jako besna kada želite da promenite planove), poteškoće u komunikaciji (preterano pasivna ili agresivna komunikacija), opšte stavove koji su problematični („nisi kao drugi muškarci/žene“ govori o lošim rodnim stavovima).

Zdravi odnosi grade se na dobrom poznavanju druge osobe i spoznaji da vam ta osoba odgovara. Ovo se odvija vremenom i mora se graditi polako, kroz brojne razgovore i vreme provedeno zajedno, posvećeno međusobnom upoznavanju.

– Neko ko se previše intenzivno i brzo zainteresuje signalizira da želi da uđe u vezu iako se ona ne zasniva na utemeljenom znanju o drugoj osobi. Ovakve veze, koje ne potiču iz dubine  duše i želje, verovatno će u celini biti manje zadovoljavajuće-Želja partnera da vas prečesto viđa, uznemirenost kada niste dostupni, zadiranje u sve što je previše lično, brze izjave ljubavi, razgovor o braku ili zajednički život nakon kratkog vremena… sve su to znaci neusklađenosti zainteresovanosti i prirodnog toka veze.

Previše komunikacije može ukazivati na to da neko ne radi ništa.

– Odrasla I zrela  osoba koja radi puno radno vreme obično ne može da šalje poruke 24/7. Može ukazati na to da osoba ne poštuje vaše obaveze ili da traži samo privremenu vezu. Slično tome, nije dobra ni nedoslednost u komunikaciji, poput nejavljanja danima, komunikacija samo putem poruka ili pozivanje u tačno određeno vreme.

Ovakvo ponašanje može ukazati na niz stvari, uključujući opštu nedoslednost, već postojeću vezu ili promenljivu zainteresovanost. Ljudi često upadaju u zamku pružanjem druge prilike, misleći da je osoba iskrena i da je samo bila previše zauzeta.

– Ukoliko se usredsredite na emocionalnu cenu ovog obrasca, uvidećete u čemu je problem. Za pravo, dugotrajnu vezu uvek će biti potrebno istinsko, trajno interesovanje. Zašto ulagati u nekoga ko vam na samom početku pokaže da to ne može ili neće da vam pruži?

„Jesmo li nas dvoje ok?“, „Zašto mi nisi odgovorio/la, da li si ljut/a na mene?“, „Jesi li video/la moju poruku?“

– Traženje razuverenja je razumljivo u dužoj vezi. Svi imamo potrebu da znamo da je nekome stalo do nas i ponekad se možemo osećati nesigurno. Međutim, traženje razuverenja i naporna, teška komunikacija nisu idealni u samom početku veze. Ovo odražava intenzivnu potrebu i poteškoće sa upravljanjem osećanjima. Svi iskusimo teška osećanja i periode sumnje prilikom zabavljanja, ali slanje ovakvih poruka nekome koga još niste upoznali pogrešno je i ukazuje na poteškoće sa samoregulacijom.

Kada neko otvoreno kaže „samo bez drame“, može se protumačiti kao odraz nekoga ko je bio u vezama ispunjenim dramom i nema predstavu o ulozi koju igra i o dinamici odnosa. Pored toga, malo je verovatno da će emocionalno zrela osoba zahtevati da budete manje emotivni ili reći da ste dramatični kada iskazujete svoje potrebe ili osećanja.

– Osoba koja zahteva da ne budete dramatični neće uspeti da razume ili ispuni vaše emocionalne potrebe. Ponekad „samo bez drame“ predstavlja šifru za „ne umem da regulišem svoje emocije“.

Svi se ponekad naljute na bivšeg partnera, ali romantični sastanci ili nova veza nisu vreme i mesto na kome ćete iskaliti bes zbog postupaka bivšeg partnera, bez obzira na to koliko se loše bivši partner ponašao.

– Ovakvo ponašanje uglavnom pokazuje neobrađeni bes i sugeriše da osoba nije u potpunosti raščistila sa svojom prethodnom vezom. Takođe, ovo znači ograničenu emocionalnu raspoloživost za vas. Neko ko opširno govori o nepravdama koje su mu počinili bivši partneri ili ko negira bilo kakvu odgovornost za poteškoće u prošlim vezama verovatno će imati ograničenu količinu emocionalne svesti. Pored toga, može imati tendenciju da projektuje krivicu na druge ljude, pa čak i na vas.

Poštovanje granica je u središtu svih zdravih međuljudskih odnosa. Ne zaista znači ne, i to ne samo u seksualnom smislu.

Pomeranje granica može se manifestovati na nekoliko načina – nastavljanjem razgovora na temu o kojoj ne želite da pričate, preturanjem po ličnim stvarima ili društvenim mrežama, insistiranjem da se predomislite ili promenite svoje mišljenje, insistiranjem da promenite telo, prijatelje ili posao, nepoštovanjem seksualnih granica, insistiranjem da ubrzate tempo veze, van onoga što vam prija, odbijanjem da se uloži isti trud u vezu.

– Ovo su vidovi ponašanja koja je većina nas iskusila ili im je posvedočila. Razumevanje i prepoznavanje ovakvog ponašanja, uz sagledavanje šire slike – kako bi sve to izgledalo na duže staze – ključno je prilikom donošenja odluke da li ćete dozvoliti neko ponašanje ili ne. Ujedno, pruža vam i mogućnost da prepoznate razliku između „čudno, ali ne i problematično“ i ponašanja koje bi dugoročno moglo biti štetno.

Spread the love

Oznake: ,Olivera Marinković
Previous Post

ŠTAPIĆI ZA UŠI

Next Post

Drvo koje hoda-Mit ili istina?

You might also like0 Comment


Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


More Story

ŠTAPIĆI ZA UŠI

Verujem da u svom kupatilu, ama baš svi imamo ovaj proizvod. Ali, hajde da logično razmislimo koliko su zdravi I koliko...

23/05/2023