Breaking

ŠTAPIĆI ZA UŠI

Zdravlje plus / Život / 23 maja, 2023

Verujem da u svom kupatilu, ama baš svi imamo ovaj proizvod. Ali, hajde da logično razmislimo koliko su zdravi I koliko potrebni. Korisitimo ih za što šta, od skidanja pogrešno nanešene  šminke, laka za nokte, čišćenja žljebova u domaćinstvu, farbanju zagrebanih površina… I Sigurni smo da I vi imate neku sličnu namenu…  Ali, vratimo se njihovoj prvobitnoj nameni. Uši I njihovo čišćenje…ponekad I čačkanje, jer nas je baš nešto zasvrbelo…Namenjene su čišćenju ušne školjke od ušne masti koja se vremenom nagomilava u njima I koje su izbačene na površinu.  Narvano, treba je ukloniti, kod dece najčešće to radimo posle kupanja, kada se i pojavljuju,  krajem tkanine ili malog peškira kad je već tu, a kod odraslih, možemo je ukloniti lagano, bez guranja što dublje. Jer time nanosimo veću štetu nego korist.

Samo čišćenje ušiju štapićima izaziva dobar osećaj.  Uho je jedan od najosetljivijih organa koje imamo. Ispunjeno je čitavim nizom senzora u koži ušnog kanala čijim laganim češkanjem štapićima dolazi do tog dobrog osećaja.  Zbog tog dobrog osećaja se sa tim češkanjem i tzv. čišćenjem preteruje što može da ima loš uticaj na uho.  Pored toga, remeti se normalan proces izbacivanja masti iz ušiju.  Ušna mast ili cerumen je žućkasta tvorevina koja se stvara u spoljašnjem ušnom kanalu.  Cerumen ima zaštitunu ulogu u smislu antibakterijskih svojstava i podmazivanja uha.  Pored toga zbog svoje strukture i stalnog lučenja, a samim tim i kretanja, ona izbacuje iz spoljašnjeg ušnog kanala različite nečistoće.  Svoje lagano kretanje završava u ušnoj školjci odakle se izbacuje izvan organizma.  Naše uho ima prirodne mehanizme za izbacivanje ušne masti koji ne podrazumevaju štapiće za uši.  Cerumen se u uvetu nalazi u stalnom laganom pokretu koji su podstaknuti stvaranjem masti.  Ti pokreti ušnu mast izbacuju iz ušnog kanala u spoljašnju ušnu školjku.  Onda kada se gurne u uho štapić  remeti taj ciklus tako što ušnu mast gura unazad i taloži je na dnu kanala.  Jednom gurnuta ušna mast pozadi može da se osuši, stegne i poput brane blokira normalan tok ušne masti.  Dobar osećaj koji nastaje stavljanjem štapića, tera ljude da štapić guraju što dublje uz mogućnost da nastanu i fizičke povrede bubne opne i ušnog kanala.  Nepravilno korišćenje štapića za uši pre svega može da dovede do stvaranja čepa od ušne masti.  Taj čep može u jednom trenutku da dovede do blokiranja ušnog kanala i poremećaja sluha.  Tada je jedino rešenje ispiranje ušiju kod  lekara. Pored toga štapići za uši mogu da dovedu do površinskih oštećenja ušnog kanala.  Ta oštećenja su dobra podloga za razvoj bakterija.  Interesantno je da ta mala oštećenja u procesu zarastanja prave svrab koji tera na dodatno korišćenje štapića i pravljenje još većih oštećenja.  To na kraju dovodi do začaranog kruga češkanja koje na kraju opet vodi do  lekara. Najgora stvar koja može da se desi je ipak probijanje bubne opne koje je praćeno bolom i gubitkom sluha.  Ukoliko imate stalan svrab u ušima, uši vam se često začepljuju te morate da idete često na ispiranje kod  lekara znači da ste preterali sa korišćenjem štapića za uši, odnosno da ih ne koristite pravilno. Štapići za uši imaju svoju svrhu ali ona nije čišćenje ušnog kanala.

Posle kupanja umesto čišćenja štapićima lagano obrišite ušnu školjku peškirom i to je to!

Naslovna fotografija BURST

Spread the love

Oznake: ,Olivera Marinković
Previous Post

UMARATE SE NA POLA DANA?

Next Post

IMA LI VEZA SMISLA?

You might also like0 Comment


Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


More Story

UMARATE SE NA POLA DANA?

Dešava vam se da dodjete kući, sa posla i da odmah sednete u fotelju ili legnete bez imalo snage? Ili na pola svog radnog...

May 22, 2023