Breaking

AUTENTINI I OPTIMISTINI

Intervjui / 30 oktobra, 2022

Postoje više od tri decenije. Za to vreme personalnih promena je bilo, ali ne i promene zvuka. i imidža. Autentični su  vizuelno a pesme im imaju veseli, optimistički prizvuk i pevljive melodije, tako da su od samog starta stekli veliku popularnost i postali su miljenici brojne publike. Uskoro im izlazi novi album, što je i povod da razgovaramo malo o prošlim danima, planovima, pesmama. Danas  je gost Naj magazina muzička grupa Vampiri, tačnije njihov osnivač i vodja, Aleksandar Eraković. 

 

 

Prvu veću medijsku pažnju dobili ste 199o. Godine, iako je bend bio osnovan tri godine ranije?

Mi smo prve demo snimke snimali ’86, ’87  i taman smo počeli da se pojavljujemo po demo listama na radiju, morali smo krajem ’88 u vojsku. Negde u martu ’90 smo se se svi vratili  u BG i snimili  Rama Lama Ding Dong za koju smo uradili spot i negde u junu, julu dali na 3.kanal da ga puste, ako može, i otišli na more, na Krf. Posle dve nedelje, kada smo se vratili sa letovanja, shvatili smo, da ne samo da su pustili spot, nego su ga besomučno emitovali i  da je Rama Lama postala hit.

 

Prvi veći nastup bio vam je u Sava centru, i svirali ste kao predgrupa svetski poznatoj grupi Vaya Con Dios.. Kakva vas sećanja vežu za taj koncert?

To je, u stvari bio naš prvi nastup, i to još ispred Vaya Con Dios, koji su tad bili jedan od najpopularnijih bendova. Sećam se da nam njihov menadžer, nije dozvolio da koristimo ništa njihovo na bini, pa je bila opšta jurnjava da se u poslednjem trenutku obezbedi još jedna kompletna binska oprema. Tako da je bilo prilično stresno, ali je na kraju ispalo sve dobro.

 

I zvukom I vizuelno ste se tada izdvajali od ostalih. Smišljeno ili…se nekako namestilo samo od sebe?

Hteli smo retro izgledom da propratim   muzički stil koji smo svirali, a crne naočare su došle iz nehata, pošto je na snimanju spota  za Rama Lama Ding Dong bilo baš jako sunce, neki su spontano stavili naočare,  pa smo došli na ideju da bi svi mogli da ih nosimo. Tu je bila i moja frizura, za koju mi je nekad bilo potrebno i sat vremena da je namestim.

 

Devedeset prve godine se pojavio I vaš debi album. A I posle  tri decenije vaše pesme se slušaju na radio stanicama. Kako objašnjavate taj fenomen?

Uh, ne znam. Izgleda da smo pravili dobre pesme ( ha ha ha).  Ni pre, ni posle nas se nije pojavio bend koji je na taj način tretirao pop muziku.  Generalno, naše pesme imaju taj neki veseli i optimistički prizvuk, pevljive melodije, koje su uspevale da dođu do značajnog broja ljudi, a i film Mi nismo anđeli je imao velikog udela u tome da se naše pesme i danas slušaju.

 

Teme su vam uglavnom ljubavne. Ko je zadužen bio tada, a ko sada za vašu muziku?

Tada, uglavnom ja, mada su se još neki članovi benda imali svoje pesme na predhodnih 5 albuma. Na novom albumu sam ja autor pesama.Teme su uglavnom bile ljubavne, ili poziv na neko zezanje ili đuskanje, u skladu sa pesmama iz ’50 i ’60 godina prošlog veka i ranog rock and rolla.

 


Uz muziku pedesetih imate I pesme drugih žanrova. Šta je odlučujuće čime ćete se predstaviti publici?

Naš 5. album Monkey Food bio je totalni iskorak van doo wopa i muzike ’50. Tu smo eksperimentisali sa raznim žanrovima, ali sad  na novom albumu smo se ipak malo vratili korenima, ali i dalje ima ašikovanja sa nekim bliskim žanrovima.( kantri, regtajm, čak i disko)


Podsetite malo mladje čitaoce I na vaš rad na muziku za film. U pitanju je “Mi nismo andjeli”…

Srđan Dragojević je zapravo hteo da muziku za Mi nismo andjeli rade Vlada i Gile , koji su u tom periodu radili muziku za Crni bombarder, medjutim Vlada je otišao u Australiju i  Srđan je morao  da nađe novog kompozitora. Onda je moj budući kum Duća, koji je radio spot za Rama Lama i još nekoliko spotova Vampira,  predložio Srđanu da uzme nas.
Vrlo brzo i lako smo se dogovorili  i oko muzičkih tema a i samih songova.
Mislim da niko od ekpe koja je radila na filmu tada nije ni slutio kakav će uspeh i značaj imati Mi nismo andjeli. Nisam ni ja.

 

Od nastanka do danas postava benda se menjala. U jednom trenutku vas je bilo desetoro. A šta se dešava sada?

Na početku je bilo 4 pevača i 6 instrumentalista. Glomazan bend od 10 članova. Sada nas je šestorica, svi sviraju i pevaju.


Imali ste faze rada I nerada za sve ovo vreme…

  1. je izašao Monkey Food i negde krajem ’98  prestajemo sa radom jer je  opet jedan član otišao u inostranstvo, što se desilo i na prethodnom albumu Plavi grad kada nam je bubnjar Srđan Milenković otišao u Amerku.
    Tada sledi studijska faza u mom radu, kada sam radi primenjenu muziku, za reklame, špice …
    2005 nastaje Bestbeat, the Beatles tribute, sa kojim sam nastupao do 2013 po  regionu i Evropi. To je izuzetno iskustvo i svojevrsna muzička akademija. Proučavati i izvoditi pesme najbolje grupe na svetu ikada!  Iz tog projekta je 2009 nastala grupa Breeze, a 2012 povratak Vampira na scenu koncertom u Sava Centru.

Šta se promenilo od početka do danas u vašem radu….

Za ovih 30 i kusur godina se promenilo gotovo sve. Od tehnologije i načina snimanja, preko nosača zvuka, plasmana i marketinga koji se skroz sveo na internet, do vrste muzike koja je dominantna. Plus imamo muzičku hiperprodukciju, gde od gomile đubreta i buke ne možete ni da pronađete nešto kvalitetno, što bi zadovoljilo vaš ukus. Pokušavam da ispratim sve te promene, ali ne odustajem od svog  muzičkog identiteta.

 

Ali, na radost onih koji su voleli I vole vašu muziku, vratili ste se I ove 2022.god…

Tako je. Mi smo prisutni od 2012, ali koncertno. Pre nekoliko godina smo snimili singl Put za pravi put, ali evo sada, posle 25 godina novi album Vampira.

 

Imate novi album, pa bi bilo lepo da nam ga predstavite….

Počeli smo snimanje albuma 2019. sa namerom da izađe 2020. da obeležimo 30 god od osnivanja Vampira. Međutim korona nam je poremetila planove, tako da je album sniman do kraja 2021, a izašao evo sad 2022. Počela je sa snimanjem jedna postava benda, pa onda neka među varijanta i na kraju završila aktuelna postava benda.

Sem medijske prezentacije, najavili ste I igranke…Kako, kad I gde da ih očekujemo…

Videćemo, treba naći adekvatan prostor.

 

 Da li će uz novi album ići I neka video prezentacija pesma?

Hoće.  Snimljen je video za Prati osmehe i Put za pravi put. Uskoro snimamo spot za Letimo. Želja nam je da sve pesma dobiju spotove.

 

Sigurna sam da se publika uželela vas, ali I vi nje…gde je najbolje mesto sastanka? 

Najbolje mesto sastanka je definitivno na nekom našem koncertu. Baš imamo jaku želju da što više koncertno ispromovišemo novi album. Nadam se da nas neće omesti opet neka epidemija ili neka viša sila.

 

Olivera Marinković

Autorafotografija: Blagoja the Worst

Spread the love

Oznake: , ,Olivera Marinković
Previous Post

Neko sam ko veruje da svako od nas ima sve u sebi

Next Post

BUNDEVA I SLATKA I SLANA

You might also like0 Comment


Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


More Story

Neko sam ko veruje da svako od nas ima sve u sebi

 Rade Maričić je mladi glumac, koji poštuje dogovore, što mnogo govori o njemu i kao čoveku i kao glumcu.  Za glumu...

October 28, 2022