Breaking

PREKOMERNO ZNOJENJE

Zdravlje plus / Život / 01/04/2022

 

Nedavna dodela “Oskara”, je bila vrlo burna, ali otkrila nam je I da se svedske zvezde koriste Botox, kao preventivu prekomernog znojenja I da ga ubrizgavaju u stopala, ispod pazuha I sl. Nije ovo nepoznat tretman, jer se radi I u našim klinikama, a mi smo rešili da vam pojasnimo šta zapravo znači prekomerno znojenje koje ima I svoje medicinso ime. Hiperhidroza je pojam koji označava pojačano znojenje, odnosno generalizovanu ili lokalizovanu pojačanu funkciju znojnih žlezdi.

Uzrok nastanka

Hiperhidroza može biti:

  • Fiziološka
  • Simptomatska
  • Genetska

Fiziološka hiperhidroza javlja se kod pojačanog fizičkog rada, u trudnoći, u klimaksu, na vrućoj klimi. 

Simptomatska hiperhidroza (tj. ona koja se javlja kao jedan od simptoma bolesti) javlja se kod malarije, upale pluća, TBC-a. Hiperhidroza se može javiti u stanjima kada postoji pojačana produkcija i koncentracija kateholamina (adrenalina i noradrenalina). To su stanja poput kardiovaskularnog šoka i hipoglikemije.

Pojačano znojenje može nastati i kao reakcija na uzimanje nekih hemijskih supstanci. To mogu biti lekovi (aspirin, penicilin, kortikosteroidi), alkohol i nikotin. Kofein takođe može uzrokovati pojačano znojenje.

Kada poremećaj znojenja, u ovom slučaju hiperhidroza, nije simetričan, onda se tu verojatno radi o oštećenju nervnog sistema.  Pojačano znojenje može biti uzrokovano i emocionalnim i psihičkim stresovima. Genetska hiperhidroza je obeležena urođenom, odnosno naslednom sklonošću za pojačani rad znojnih žlezdi.

 

Klinička slika

Karakteristika ovog poremećaja je pojačano znojenje, koje se karakteristično javlja na pojedinim regijama kao što su pazuh, dlanovi, tabani, a ređe zahvata lice, nos, vrat, leđa. Kao posledica pojačanog vlaženja kože mogu se javiti sekundarne komplikacije, kao što su sekundarne bakterijske ili gljivične kožne upale.

Pojačano znojenje na tabanima često je praćeno i neugodnim mirisima, čemu nije uzrok sam znoj nego bakterijska razgradnja znoja i površinskog sloja kože. Zahvaćena koža je ružičaste do plavobele boje, a u težim slučajevima se na koži, naročito stopalima, mogu pojaviti maceracije, fisure i ljuštenja. Bromhidroza je stanje u kom koža uz to ima i neugodan miris kao rezultat razgradnje znoja i mrtvih ćelija kože uzrokovane delovanjem bakterija i gljivica.

Lečenje

Potrebno je redovno sprovoditi higijenske mere i koristiti odeću i obuću prvenstveno načinjenu od prirodnih materijala. Kod urođenih hiperhidroza pokušava se ublažiti stanje prolaznim zatvaranjem izvodnih kanala znojnih žlezdi. Za to se upotrebljava 15-25% vodeni rastvor aluminijhlorid-heksahidrata, 2-5% rastvor taninske kiseline, i 5-20% rastvor formalina u vodi ili etanolu. Kod pojačanog znojenja nogu uspešne rezultate je pokazao tečni puder sa 20% heksametilen – tetra – amina. Preporučuje se primena svih gore navedenih sredstava uglavnom preko noći, kad žlezde miruju. Kod izrazito težih oblika ovog poremećaja, problem se pokušava rešiti hirurškim metodama. Terapijski postupci uglavnom ne daju zadovoljavajuće rezultate.

Spread the love

Oznake:Olivera Marinković
Previous Post

LJUBAV ČINI ČUDA

Next Post

SUBOTOM U ŠEST

You might also like0 Comment


Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


More Story

LJUBAV ČINI ČUDA

Zbirka pesama „Ljubav čini čuda“nastala je  plod rada, novinarke, kompozitora i tekstopisca Olivere Marinković.  Autorka...

30/03/2022