Breaking

DISANJE ZNAČI ŽIVOT!

Zdravlje plus / Život / 22/11/2021

Naš život započinje prvim udisajem, a završava se izdisajem vazduha iz pluća.  Disanje ima jednu od vitalnih uloga u našem organizmu koja doprema kiseonik u sve ćelije organizma, a ostranjuje  ugljen dioksida iz tkiva I pluća, koja nastaju sagorevanjem kiseonika u ćelijama.

Makismalna količina vazduha koja naša pluća mogu da sadrže nazivamo “vitalnim kapacitetom”. Ovaj naziv dobija svoje značenje, u samom tom izrazu. Jer, ako dobra pluća sadrže I do 4 l vazduha, slaba pluća mogu da apsorbuju više od pola litre vazduha, u  udisanju što je dovoljno samo da se provetri disajna mreža. Ova količina vazduha uopšte ne odgovara, potrebama našeg tela. Ovo stanje polugušenja koje traje tokom celog života prouzrukuje naše depresije, more, slabljenje odbrambene moći organizma, gubitka pamćenja, prerano starenje I opštu intoksikaciju. Zamislite pluća kao jedno drvo čiji je vrh okrenut nadole, stablo predstavlja dušnik od koga polaze grane, bronhije, a od njih se odvajaju grančice-bronhiole na kraju. Ovih bronhiola, kad bi smo ih stavili jedne pored drugih, njihove membrane bi zauzimale površinu od 150 kvadratnih metara,  što je površina jednog lepog stana. Zahvaljujući finoći ovih membrana dolazi do začudjujuće izmene gasova koja nam omogućava da živimo.

PRAVILA DOBROG DISANJA

  1. Nekoliko puta dnevno provetrite prostorije gde boravite, kako u stanu, tako I na random mestu.
  2. Bar dva puta udištie duboko po 10 minuta, I to tamo gde je vazduh svež I čist.
  3. Setite se da vazduh koji normalno udišemo, jedva ispunjava dušnik, bronhije I donje delove bronhiola.
  4. Ukoliko nema dovoljno vazduha celokupna površina, alveola ostaje naborana I krv koja tu dolazi da se tu snabdeva,  odlazi gundjajući.
  5. Dakle disanje treba da bude dovoljno dobro da bi dopustilo velikom broju alveola da se naduju, I da budu pod pritiskom. Samo tako će se vazdušna izmena obaviti korektno.

VEŽBAJTE NAGLAŠENO DISANJE

  1. Izdahnite vazduh brojeći najsporije što možete brojeći do 4 u sebi.
  2. Praznih pluća, brojeći opet  u sebi istim brzinom, udišite vazduh mirno.
  3. Punih pluća, umirite se I brojte do 4, istom brzinom kao I prethodnih puta.

Da dobro provetrite organizma, dišite ovako dva puta dnevno po deset minuta, birajući pažljivo mesto, a to znači najbolje u prirodi, gde smo sigurni da ima dosta zelenila koje sasvim sigurno prečišćava vazduh.

To radite ujutro I uveče.

Najbolje disanje je jogi disanje, koje objedinjuje redom sve delove tela: predele stomaka, rebara I ključne kosti. Samo nekoliko minuta ovakvog disanja, provetrićete svoja pluća I revitalizovati svoj organizam.

Naj magazin

 

 

 

Spread the love

Oznake:Olivera Marinković
Previous Post

PIROGRAFIJA NE PRAŠTA GREŠKE

Next Post

KAPA GLAVU ČUVA

You might also like0 Comment


Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


More Story

PIROGRAFIJA NE PRAŠTA GREŠKE

Ivan Đurić umetnik iz Užica,  je svoj hobi, ljubav i talenat  pretvorio u svoje zanimanje. Do pre pet godina, bavio...

21/11/2021