Breaking

RUŽIČASTO JEZERO

putovanja/zanimljivosti / 1 septembra, 2021

Da li kada zatvorite oči, i zamislite jezero pomislite na plavo zelenu površinu vode? Da jezero može biti i druge boje, na pr ružičasto dokazuje i jezero u selu Pačir, u kome  je ono ni manje ni više nego ružičaste boje. Ako mislite da su takva jezera retkost, varate se- od Australije do Aljaske  ima ih, ali ne u prvelikom broju. A ovo naše svakako spada u atrakcije.

Zašto su jezera ružičaste boje? Nauka ima raznorazna objašnjenja, a mi ćemo se ovoga puta baviti ovim našim  koje tek treba istražiti, a do tada će biti atrakcija sa našeg podneblja.

  Selo Pačir se nalazi  između Bačke Topole i Subotice privlači  mnogobrojne posetioce tako da se ponekad čeka i red za ulazak u banju.

Kada su pre desetak godina stanovnici Pačira odlučili da izbuše bunar i toplu vodu koja je tu izvirala, I iskoriste je za banjski turizam, nisu ni slutili čime će ih priroda bogato nagraditi- jednim fenomenom.. Sa dubine od 1.400 metara stiže termalna voda koja na suncu dobija posebnu nijansu malo ružičaste I malo ljubičaste.

U ovoj vodi ima dosta minerala, najverovatnije zbog sastava zemljišta gde je nastala bušotina, a da  zbog sunčanih zraka ima tu boju, roze ljubičastu. U zatvorenom delu banje je malo tamnija boja a lekovito je  za reumatizam, stanje posle povreda, za astmu. Ovo jezero ima oko 2.000 kvadratnih metara, dubine  je od oko metar i šezdeset. Još nije utvrdjeno od čega potiče takva boja jezera, ali ono što je neverovanto ova voda je slana I smatra se da je sastav vode sličan Jadranskom moru, na koje svi rado idemo.

Naj magazin

 


Oznake: ,Olivera Marinković
Previous Post

API TERAPIJA

Next Post

RADIM I UŽIVAM...

You might also like0 Comment


Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


More Story

API TERAPIJA

Vreme korone je promenilo neke naše životne I zdravstvene navike, a mnogi su u svoju ishranu radi ojačanja imuniteta,...

August 31, 2021