Breaking

NAKIT PODSEĆA NA STAKLO, A BILJKE IZGLEDAJU KAO DA PLIVAJU U MORSKIM DUBINAMA

Biznis i karijera / 24/08/2021

Biljana Marićević se bavi izradom nakita na jedan poseban i vrlo zanimljiv način. Svi komadi njenog nakita izrađeni su od epoksidne smole, boja i cveća, jer, kako sama ističe, taj način izrade omogućava joj da zauvek sačuva i zaustavi u vremenu trenutke svog života, predmete i cveće. Inspiraciju pronalazi obilazeći Srbiju, gde ujedno i nalazi određene vrste biljaka koje kasnije koristi pri samoj izradi nakita. Rad ove divne i kreativne mlade dame mozete pronaći na njenom Instagram i Facebook profilu ,,Biljana u oblacima 2020″.

 

Bavite se izradom nakita od epoksidne smole, boja i suvog cveća. Zvuči jako zanimljivo i pomalo neobično, kada je izrada nakita u pitanju. Da li nam možete reći nešto više na tu temu?

Epoksidna smola je izuzetan materijal koji pruža mnoge mogućnosti. Nakit napravljen od ove smese podseća na staklo, a biljke i predmeti u njoj izgledaju kao da plivaju u morskim dubinama. To je način i da zauvek sačuvam i zaustavim u vremenu trenutke svog života,  neke predmete i cveće.

 

Od kada datira Vaša ljubav prema nakitu? Kako su tekli Vaši počeci i kada ste odlučili da napravite jedan komad nakita?

Oduvek najviše volim da nosim minđuše. Dopadaju mi se i neki drugi komadi nakita, ali minđuše su najvažnije. Pre 10 godina sam počela da pravim drveni nakit i nekoliko godina sam se time bavila, a onda sam otkrila epoksidnu smolu i shvatila da mi je ona inspirativnija.

 

Kada smišljate neki komad, da li u glavi već imate priliku u kojoj biste ga nosili ili eventualno tip žene kojoj bi pristajao?

Nakit pravim prema ličnom senzibilitetu i poimanju lepog. Nekada samo počnem da razlivam materijal i da sklapam motiv bez ikakvih očekivanja i rezultat me oduševi. Mislim da je važno da se dopada najpre meni da bih umela da ga prezentujem na pravi način.

 

Da li sami učestvujete u izradi i koliko vremena je potrebno da se od ideje dođe do finalnog proizvoda?

Smola je zahtevan i osetljiv materijal. Nekada je od ideje do realizacije samo jednog predmeta potrebno da prođe tri-četiri dana kako bih bila sigurna da se sve lepo osušilo i da izgleda kvalitetno. Radim sve sama.

 

Materijal koji koristite pri izradi jako je specifičan. Kako dolazite do svih potrebnih elemenata?

Često putujem, pešačim i obilazim Srbiju. Nekada i tendenciozno odlazim na neka mesta da bih našla određene biljke i poljsko cveće koje sušim i kasnije koristim za moje minđuše. Na tim mestima osetim harmoniju i savršenstvo prirode i to pokušavam da utisnem u nakit koji stvaram.

Osim prepoznatljivih i originalnih minđusa šta se još može naći u ponudi kada je Vaš brend u pitanju?

Da, minđuše su ono što dominira i najčešće izlazi iz moje radionice, ali pravim i narukvice, medaljone, ogrlice, a mislim da ću u ponudu uvrstiti i prstenje. Razmišljala sam i o dekorativnim predmetima za enterijere.

 

Unikatan nakit je nešto neprocenjivo i svaki komad je poseban. Na koji način određujete cene?

Određivanje cena jeste velika muka u ovom poslu. Kod nas ljudi nemaju svest o vrednosti handmade nakita i predmeta. Koliko je samo ulaganja, mašte, posvećenosti i vremena potrebno da bi se dobio lep i kvalitetan komad nakita. Osim toga, sama obavljam i neke druge delove procesa plasiranja proizvoda, kao što su fotografisanje i marketing. Tako da cene uglavnom nisu u skladu sa uloženim trudom.

 

Šta za Vas predstavlja nakit, kada govorimo o relaciji nakit-odevna kombinacija?

Iz kuće ne izlazim bez minđuša. Nosim uglavnom ove koje sama pravim, ali kupujem i od drugih dizajnera. Mislim da nakit upotpunjuje naš izgled, a minđuše posebno naglašavaju lice i čine nas ekpresivnijima.

 

Da li kao opciju Vašim klijentima nudite izradu nekog modela po želji i koji je najzahtevniji komad koji ste do sada uradili?

Iako izbegavam da pravim nakit po želji, jer je smola nepredvidiv materijal i nijedan komad ne može biti identičan nekom prethodnom, jer cvetni motivi imaju svoju neponovljivost, ponekad prihvatim izazov…

 

Mama ste tri dečaka. Kako uspevate da uskladite sve obaveze i da li Vaši mališani učestvuju u kreiranju nekih Vaših ideja?

Deca mi pomažu u sakupljanju biljaka i imaju ulogu kritičara. Zapažanja su, za sada, pozitivna.

 

Gde pronalazite inspiraciju za dizajn nakita i koji je Vaš omiljeni deo procesa izrade?

Inspirišu me boje, godišnja doba i vrste cveća koje mogu da pronađem u prirodi. U nastajanju predmeta postoji nekoliko faza, a omiljene su mi sklapanje slike od biljaka, dodavanje detalja u vidu boja i šljokica, i, na kraju, provera fotogeničnosti.

Sve češće imamo priliku na društvenim mrežama da se upoznamo sa novim brendovima kada je dizajniranje nakita u pitanju. Koliko je teško izvojiti se i ostati primećen na današnjem tržištu?

Mislim da je u činu stvaranja potrebno da čovek najpre u sebi otkrije i doživi taj impuls koji ga pokreće da napravi nešto originalno i autentično. Kasnije to i drugi lako prepoznaju i zavole.

 

Pored Instagram profila ,,Biljana u oblacima“ gde Vas još naši čitaoci i budući klijenti mogu pronaći?

Još uvek nemam neko super mesto gde bih mogla da izložim svoje minđuše. Bilo je pokušaja, ali nekako se uvek ispostavi da sama najbolje reklamiram svoj rad.

Za sada ih možete videti i kupiti na Instagramu i na Fb stranici ,,biljana_u_oblacima_2020’’.

 

Da li imate neki brend koji Vas posebno inspiriše i čiji rad pratite i postoji li komad nakita koji biste voleli da posedujete samo za sebe?

Dopada mi se nakit od polimerne gline. Mislim da ima fantastičnih primeraka i pratim nekoliko dizajnera koji se bave time. Što se tiče nakita od epoksidne smole, ima rukotvoraca čije radove cenim i čije profile pratim na Instagramu. Jedan od njih je ,,forest_castle_hm’’. Ta devojka pravi odličan nakit i sjajne Tik Tok snimke. Baš volim da gledam njen kanal. Inspiriše me.

 

Koji su Vaši planovi za budućnost? I šta je to što od Vas možemo očekivati u nekom narednom periodu?

Donekle sam kroz prethodna pitanja odgovorila i na ovo, ali sigurna sam iz dosadašnjeg iskustva da će se ukazati novi putevi i otkriti neke nove ideje…

 

Hvala najlepše na razgovoru

Maja Mijatović

 

 

Spread the love

Oznake: , ,Olivera Marinković
Previous Post

I pozorište i film su mi podjednako važni

Next Post

DNEVNI HOROSKOP ZA SREDU 25. AVGUST, TEKUĆE 2021. GODINE

You might also like0 Comment


Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


More Story

I pozorište i film su mi podjednako važni

Glumci spadaju u posebnu kategoriju ljudi, svi su multitalentovani, barem svi sa kojima smo mi sarađivali u našem magazinu....

24/08/2021