Breaking

Figueras, grad koji krije najneobičniji muzej na sve

putovanja/zanimljivosti / Život / 13 novembra, 2022

Po čemu je Figueras drugačiji od drugih španskih gradova? Zato što je u njemu  rođen Salvador Dali.

Na mestu nekadašnjeg pozorišta, Salvador Dali je uz pomoć tadašnjeg gradonačelnika 28. septembra 1974. godine osnovao muzej, koji i danas privlači pažnju mnogih turista

 

U blizini čuvenog španskog letovališta, Ljoret de Mar nalazi se gradić Figueras, koji je proslavio jedan čovek. Upravo u tom gradu rođen je i u njemu počiva Salvador Dali. Moram  da se pohvalim da sam tamo bila četiri puta I da je ovo mesto fascinantno samo po sebi  I da mu se uvek vraćam kao da mi je prvi put.

– Želim da moj muzej bude jedan blok, lavirint, veliki nadrealistički objekat. Biće to potpuno pozorišni muzej. Ljudi koji dođu da ga vide, otići će sa osećajem da sam imao san o umetnik.

Upečatljivo zdanje crvene boje u Figuerasu, koje podseća na tvrđavu, neizostavno privlači pažnju. Na njegovom vrhu nalaze se skulpture jaja. Statue u prirodnoj veličini koje podsećaju na „Oskar“ nižu se niz objekat. I svaka od njih ima podignute ruke, što neko tumači kao slavljenje Dalija, čiji zemni ostaci počivaju u kripti rotonde. Objekat ima providnu kupolu, koja je primarno trebalo da predstavlja oko muve.

Svaka prostorija ovog neobičnog muzeja može se posmatrati kao svojevrsno umetničko delo. Izuzev slika Salvadora Dalija, mogu se videti i njegove brojne, naravno neobične instalacije.

Čim posetioce kroče u ovaj muzej, kao da bivaju uvučeni u viđenje velikog umetnika. Odmah nailaze na crni „kišni“ kabriolet. Zapravo se radi o umetnikovom automobilu, koji je deo instalacije. Na njemu se nalaze zamagljena stakla, tako da čim posetilac ubaci novac u namensku kasicu, imaće utisak da kiša počinje da pada. U blizini je i statua plodne Venere, za koju mu je inspiracija, kao i za mnoga druga dela, bila supruga Gala.

 

U „Sobi sa blagom“ nalaze se pažljivo odabrana umetnikova dela. U muzeju se može videti i „Pikasov portret“, koji ga podrugljivo prikazuje i na kome je Dali iskazao svoje mišljenje o ovom, takođe velikom umetniku, budući da su se u nekom trenutku posvađali oko politike.

Soba nazvana „Palata vetrova“, zapravo je spavaća soba bračnog para Dali. Pored toga što se u njoj nalazi krevet, koji i zauzima centralno mesto, specifična je po tome što je tavanica oslikana isto kao i vatikanska Sikstinska kapela.

Pozorište-muzej Salvadora Dalija poznato je i po takozvanoj metamorfnoj slici, na kojoj je prikazana njegova supruga potpuno naga.

 

Gala je na njoj prikazana s’leđa i to ne bi bilo ništa neobično za ovog umetnika. Međutim, razlog zbog koga posetioci bivaju opčinjeni ovim prizorom jeste nešto drugo. Posmatrano izdaleka, ne vidi se naga Gala, već Abraham Lnkoln.

Budući da je bio opčinjen filmom, ne čudi što u njegovom muzeju postoji i soba posvećena čuvenoj holivudskoj glumici, Mae Vest. Zahvaljujući svom talentu i neobičnosti, Dali je uspeo da uz pomoć slika na zidu, kamina, kauča i zavesa prikaže lik ove glumice, koji je lako vidljiv ako se  bolje zagledate.

Za sve one koji ne znaju priču o njima, mogu je pročitati u našem magazinu

Iza veličine i genijalnosti velikog umetnika, krije se priča o jednoj ljubavi. Salvador Dali je primer onoga što ljubav jedne žene može da napravi od čoveka. Gala je svoj život posvetila njemu, inspirisala ga, pružila mu podršku i bila je sve za njega, kao što je i on za nju bio sve.

Kada su se upoznali, Dali je bio mladi umetnik na početku karijere, a Gala je prepoznala njegov talenat i odlučila da iz njega izvuče sav potencijal. U potrazi za slavom ovaj ekscentrični par odlazi u Ameriku 1939. godine. Gala mu je bila stalna podrška i inspiracija, s obzirom, da iako su njegove slike bile visoko ocenjene kod kritike, nisu bile prodavane sve do 1943. kada u bogatom bračnom paru Mors Dali dobija doživotne pokrovitelje. Od tada, cena njegovih slika, vrtoglavo raste.

Tada se Dali penje u sam umetnički Parnas, i postaje najveće ime među svojim savremenicima, sve vreme za sobom noseći Galinu senku, koja je za njega obavljala sve poslove od administracije do prodaje slika, svakodnevno veličajući njegovu genijalnost.

Međutim, kako je život u senci bio težak, u njihovom braku nastupa kriza. Gala, koja je oduvek volela mlađe muškarce, započinje niz afera, koje Daliju nisu smetale. Kada su se vratili u Španiju, u potrazi za izgubljenom inspiracijom, nastali su još veći problemi. Gala je želela da sa mužem ponovo uspostavi harmoniju i bliskost, ali on više nije mogao da živi bez pažnje i slave.

Njihova ekscentrična veza bila je fascinacija, s obzirom da je Gali opraštao sve afere, očaran slobodom njenog duha i umećem da voli. I ona je njemu oprostila 15-ogodišnju aferu sa manekenkom Amandom Lir, ali nakon dužeg vremena odlučila je da se povuče i zauvek ga je napustila. To je za Dalija bio poseban udarac, sa kojim nikada nije naučio da se nosi. Za njega je ona bila izvor večne inspiracije, ljubav i muza, a on je za nju postao samo izvor novca. Nakon njene smrti, za Dalija više ništa nije imalo smisla. Odlučio je da se povuče u tamu i tamo sačeka smrt, bez svoje Gale.

 

Spread the love

Oznake: ,Olivera Marinković
Previous Post

Horoskop za period od11-21 novembra, tekuće 2022- gpdine

Next Post

HRANA ZA DOBRO RASPOLOŽENJE, ZIMI

You might also like0 Comment


Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


More Story

Horoskop za period od11-21 novembra, tekuće 2022- gpdine

OVAN Ljubav Raspored planeta u vašem znaku su savršena kombinacija: vazduh raspaljuje vatru, a vatra zagreva vazduh....

November 11, 2022