Breaking

SAMODISCIPLINA

Biznis i karijera / Kutak za psihologiju / Život / 08/04/2021

 

Navika uspešnih ljudi

 

Hajde da, na početku, definišemo pojam SAMODISCIPLINA.

Samodisciplina je NAVIKA!

A, šta su navike?

Navike su obrasci ili programi ponašanja koji se stiču upornim ponavljanjem određenih postupaka. Kada se navika jednom uspostavi ona se uskladišti u našu podsvest, kao neki program u kompjuter (a naš mozak i jeste biološki kompjuter). Kada mozak bilo kada, u budućnosti, pomoću svojih čula prepozna situaciju, navika se “budi” – aktivira iz podsvesti i IZVRŠAVA!

Jedna od najboljih, ako ne i najbolja, navika koju možete steći je samodisciplina!

Elbert Habard, jedan od najplodnijih pisaca u američkoj istoriji, je rekao: “Samodisciplina je sposobnost da uradite ono što treba i onda kad treba da uradite – želeli vi to ili ne”.

 

Kako se stiče navika zvana – SAMODISCIPLINA?

Deluje začuđujuće, vi već posedujete naviku samodiscipline u određenim oblastima.

Na primer, kada smo bili mala deca roditelji su nam svakodnevno ponavljali izreku: “Pre i posle jela treba ruke prati, pazi da te na to ne opominje mati,” ili “Posle svakog obroka dobro operi zube.” Veliki broj nas smo prihvatali instrukcije roditelja i svakodnevno smo izvršavali pomenute radnje dok nismo stekli naviku. Posle toga se, bez razmišljanja, kada mozak prepozna situaciju u kojoj se nalazimo, aktivirala određena navika.

Ako ste zaposleni, svesno posmatrajte šta radite kad dođete na radno mesto. Na primer, prvo uključite kompjuter, zatim odete u kupatilo, operete ruke, skuvate kafu a potom sednete na svoju stolicu i prvo otvorite poštu (e-mail) itd. I to je samodisciplina na delu.

Neko će reći: “ Meni je potrebna samodisciplina za mnogo važnije stvari, a ja je nemam.”

Ništa ne brinite, samo primenite istu formulu kao kod pranja zuba, na primer.

Ako želite da steknete samodisciplinu u učenju počnite da učite 5 minuta svakoga dana.

Za nekoliko dana sami ćete doći na ideju da produžite vreme učenja na 10 minuta, pa na 15 pa sve do neophodnih, na primer 2 sata dnevno.

Isto važi za bilo koju drugu aktivnost kao što su svakodnevno brzo hodanje u periodu od 40 minuta, čitanje, sticanje novih veština, itd.

Setite se, Novak Đoković ima 34 godine. Tenis igra od pete godine starosti. On 29 godina trenira i igra mečeve po određenom planu i programu.

 

I na kraju, da biste ostvarili bilo koju ŽELJU morate nešto da uradite. Prvo, želju treba da transformišete u jasno određen CILJ. Zatim treba da napravite PLAN za ostvarenje cilja. I na kraju, treba da, svakoga dana, učinite bar jedan korak koj će vas približiti vašem cilju.

Vi to možete!

Pitanje je samo da li HOĆETE!?

 

Priredio:

Branislav Maričić

Direktor Edukativnog centra FINESA,

autor knjige:  SAMODISCIPLINA

Spread the love

Oznake: , ,Olivera Marinković
Previous Post

"MOJ PUT KA ISCELJENJU"

Next Post

UŽELEO SE POZORIŠTA

You might also like0 Comment


Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


More Story

"MOJ PUT KA ISCELJENJU"

Knjiga Moj put ka isceljenju, autorke Sanele Dimitrijević jeste pre svega knjiga koja će vas naučiti da ne odustanete...

08/04/2021