Breaking

HIT U KULINARSTVU:JESTIVO CVEĆE

Ishrana i recepti / Život / 29/03/2021

Pravi hit u kulinarstvu u svetu, je svakako jestivo cveće, koje mnogi  opisuju kao spoj zdravlja i lepote na tanjiru. A oni koji su probali, kažu da ne treba zanemariti ni aromu, koja je svaki put drugačija.  Možda zvuči neobično, ali možda i treba da budete neverni Toma dok ne probate neko jelo od jestivog cveća. Cvetovi mogu biti sveži, kandirani ili sušeni. A mogu se naći u kolačima,  salatama, umacima, sirupima, čajevima ili odredjenim aromatizovanim pićima. Setite  se samo ruže, kraljice cveća, koja se u pojedinim krajevima naše zemlje koristi za slatko, sok ili ratluk. Potom, cveće intenzivnih boja se koristi za bojenje odredjenih namrinica. Na primer, ako maslac pomešate sa odredjenim cvećem, možete dobiti smesu neobičnog ukusa, obogacenu prirodnom  bojom, i ukusom cveća kojim  ga bojite.

Najbolje ga je koristiti sveže ubrano, a najkasnije nekoliko sati po branju,  a evo primera  šta sve možete da koristiti:

Ružu, cvet tikvica, detelina, ,jorgovan, mažuhica, šafran.

Treba ga upotrebiti u roku od par sati posle branja.

Možda niste znali da je brokoli zapravo cvet, a začin šafran je deo cveta. Tajna baratanja cvećem u kuhinji je upravo u jednostavnosti. Cvetovi su sami po sebi ili intenzivnih ili blagih karakteristika, od kojih nijedna ne podnosi komplikovana jela. Vrlo je bitno imati na umu činjenicu da nije svo cveće jestivo. Naprotiv, poneki cvetovi su vrlo otrovni. Takvi su narcis, oleander, pustikara, rododendron, đurđica, visterija. Vrlo je važno dobro se raspitati o biljci koja se servira na tanjiru. Isto tako, važno je da biljka nije obrađivana pesticidima i drugim hemikalijama.

Kada se cveće ubere, okrene se naopako da pluta po vodi. Na taj način se pere. Da bi se oživelo, treba ga uroniti u posudu sa ledenom vodom na 30-60 sekundi. Nakon toga, osuši se na papirnom ubrusu. Pažljivo otkinuti latice i druge delove cveća, koje su za konzumiranje. Valja početi s malom količinom cveća, jer telu je potrebno vreme da se navikne na novu vrstu hrane.

Postoje dve vrste jestivog cveća: ukrasno i lekovito. Lekovito može biti malo bezukusno, posebno stabljike i lišće. A zanimljivo je istaći i da se, recimo, za borač kaže da nam pomaže da zaboravimo probleme, a da neven donosi sreću.

Poznato je da cveće pozitivno utiče na raspoloženje i na opšte emotivno stanje čoveka. Alternativni lekari svedoče o brojnim zdravstvenim dobrobitima cveća. Cvet ruže pomaže radu jetre i creva. Kamilica ublažava stres i osnažava imunitet. Begonija eliminiše toksine i čisti jetru. Hrizanteme leče grip i prehladu. Valerijana smiruje i olakšava nesanicu. Kadifica je poznata po svojim antiseptičkim i antigljivičnim svojstvima i koristi se u homeopatskoj i konvencionalnoj medicini za brže zaceljivanje rana.

Neven ublažava menstrualne bolove. Potočarka, koja ima antivirusna i antibakterijska svojstva, leči prehladu, respiratorne infekcije i bolesti urinarnog trakta. Cveće šljive se koristi za lečenje kašlja, bolesti pluća i dijareje.

U naše vreme, za uzgoj cveća široko se koriste pesticidi, zbog toga je bitno nabavljati organski gajeno. Nikako ne treba konzumirati cveće iz cvećare!

Najbolje je cveće gajiti samostalno – tako se može biti apsolutno siguran da ono ne sadrži pesticide. Cveće se bere rano ujutro ili predveče, kada je sadržaj vode u njemu veliki. Treba odabrati cveće koje se tek otvorilo i izgleda živo i zdravo. Izbegavati cveće koje izgleda bolesno ili koje su jele bube. Obično se jedu samo latice, izuzimajući šafraniku i šafran, čiji se tučak koristi kao začin.

Pošto su cvetovi obično puni polena, kod nekih ljudi može doći do alergijske reakcije, pa se preporučuje uklanjanje prašnika i tučka. Postoji čitav spisak najčešćeg cveća koje se, osim u vazi, može naći i na tanjiru. To su jestivi tulipan, hrizantema, cvetovi jabuke, limuna, pomorandže, breskve, kruške, maslačak, gardenija, hibiskus, crveni slez, jasmin, lavanda. Pre nego što bilo šta stavite u salatu, jelo ili na tanjir, dobro proučite I u skladu sa preporukama stručnih lica, pripremite I poslužite, a do tada uživajte u fotografijama koje nude svedski restorani I kulinari.

Naj magazin

 

Spread the love

Oznake: , ,Olivera Marinković
Previous Post

TRUDIM SE DA BUDEM DOSTOJNA ŽIVOTA KOJI MI JE BOG DAO

Next Post

TENDER

You might also like0 Comment


Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


More Story

TRUDIM SE DA BUDEM DOSTOJNA ŽIVOTA KOJI MI JE BOG DAO

Tatjanu Kecman poznajemo  iz pozorišta, tv serja i sa filma. Bila je Stojanka, Semela, Branka, sudija Karaklajić, časna...

28/03/2021