Breaking

TENDER

Knjige / 31 marta, 2021

Tender je roman o četrdesetogodišnjoj Veri koja, koristeći aplikaciju za upoznavanje Tinder, isprobava nove načine komunikacije i kreiranja ljubavnih odnosa u savremenoj tehnološkoj eri.

Vera je ispunjena žena i majka, razvedena i bez partnera. Ona je glas svih onih žena koje nisu odrasle uz društvene mreže i koje se priključuju onlajn dejting sceni. Nepretenciozna i šarmantna, Vera je lik s kojim čitaoci mogu lako da se identifikuju i za koji od starta navijaju.

Iz jedne u drugu priču, ona upoznaje razne „kandidate” na Tinderu, kog u prvo vreme sarkastično naziva tenderom. Pitko i duhovito opisani susreti deluju lepršavo i uzbudljivo, te na neki način maskiraju dubinu Verinih emocija i njenu potrebu za ljubavlju. Susreti su romantični, ali i otrežnjujući, te ona usput preispituje površnost i odsustvo bliskosti u modernoj eri ljubavnih odnosa i govori o tužnom svetu kataloških, potrošnih ljubavnika.

Premda se knjiga najpre bavi tematikom onlajn upoznavanja i mogućnosti ostvarivanja smislene veze uz pomoć aplikacija, priče su protkane i mnogim pitanjima o tehnološkoj, međuljudskoj i balkanskoj realnosti.

 

Turska kafa s HakanomNerado s RadetomLjubav preko žiceSeks, laži i stare ploče – svako od poglavlja govori o različitim susretima i emocijama; o zaljubljivanju, neobaveznom seksu, vezi na daljinu; o sazrevanju, razočaranju i željama; o tome šta naručujemo, a šta smo spremni da isporučujemo.

Tender, tek posprdni termin s početka potrage za partnerom, postaje osećanje, postaje nežnost kao sastojak koji nedostaje današnjem svetu, of i onlajn. Iznenadićete se kad na samom kraju otkrijete gde ga je Vera pronašla.

    Odlomci 

Trogodišnja Tinder poglavlja bila su uzbudljiva ili romantična, da. Ponekad se pitam koliko su zaista vredela, a koliko bila ogledalo moje osobine da od običnog napravim filmično. Umorna sam od toga, dobar film se ne pravi bez dobrog scenarija, a kad nemaš glavnog glumca, teško je napisati dobru ljubavnu priču. Igor i ja, dva neparna broja, špartali smo ulicama nekad rasparenog grada i pronalazili mir u njegovim nepretencioznim ritmovima i odsustvu njegove potrebe da zadivi. Berlin nas je primio onakve kakvi smo i shvatili smo da će nas neko jednog dana baš takve voleti.

  ***

Po povratku je Igor ofarbao zidove i parket u belo, Marta je krenula u srednju školu, a u našoj ulici, na mestu urušene niske straćare, preko noći je izniklo gradilište. Činilo se da svuda nešto počinje. Zbog neke odluke koja se dugo donosila, zbog nečijeg ozbiljnog truda ili prosto zbog neke iskre. Katkad i zbog plave zvezdice s Tindera.

* * *

Želim da taj dasa dođe kod mene kad je neraspoložen, da ga zagrlim i dignem. Želim da je njegov zagrljaj moja kućica na drvetu. Da lako obrne na šalu usred mog PMS-a, pa da odmah shvatim koliko sam naporna. Da me voli i kad sam naporna jer svi smo ponekad naporni.

Takve neke stvari želim – obične, a da znače. Da se ne plašimo da budemo meki i ranjivi. Da ne štekamo emocije jer se na kraju bez njih ništa ne računa.

Sad, kad bih mogla da biram, izabrala bih jednu vožnju do mora s čovekom koga volim. Da ćutimo, da ćaskamo, da slušamo dobru muziku, da nam nije važno koliko je još kilometara do cilja. I da možda on, s vremena na vreme, u svojoj desnoj ruci na menjaču drži i moju levu. To je sve što želim. Nešto stvarno. Nešto pravo. Nešto nežno.

  * * *

Aplikacije – Softveri kreirani da funkcionišu na smart telefonima i drugim mobilnim uređajima. Prvobitno su osmišljeni za proveru elektronske pošte. Skromni počeci primene aplikacija mogu se pratiti od sredine devedesetih. Stalna potražnja na tržištu dovela je do njihovog vrtoglavog razvoja, pa danas postoje hiljade aplikacija najrazličitijih namena. Među najpopularnijim su aplikacije u oblasti socijalnih medija.

Aplikacije – Sličice na ekranima naših smart telefona, šarene i oku dopadljive. Prvobitno su osmišljene da nam olakšaju život. Život bez njih je vrlo brzo postao nezamisliv. Od navigacije do fitnesa, od igrice do kupovine, od vremenske prognoze do ljubavnog sastanka. One su naši živahni mali asistenti i živahna mala droga. Da vidimo koja će od svih prekrasnih aplikacija najviše zadužiti čovečanstvo, a koja će ga pojesti.

Marija Stupar je rođena 1977. u Kruševcu. Diplomirala je na Arhitektonskom fakultetu u Beogradu. Radi kao dizajner enterijera, bavi se kopirajtingom i prevođenjem. Njen prvi roman A naročito Petra objavljen je 2014. godine.

Naj magazin

Spread the love

Oznake: , , ,Olivera Marinković
Previous Post

HIT U KULINARSTVU:JESTIVO CVEĆE

Next Post

PREDSTAVE KOJE TRAŽE MUZIČKI ANGAŽMAN SU IZUZETNO INSPIRATIVNE

You might also like0 Comment


Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


More Story

HIT U KULINARSTVU:JESTIVO CVEĆE

Pravi hit u kulinarstvu u svetu, je svakako jestivo cveće, koje mnogi  opisuju kao spoj zdravlja i lepote na tanjiru. A oni koji...

March 29, 2021