Breaking

NISAM JOJ BAŠ SVE REKAO…

Intervjui / 16/01/2021

Nedavno je iz štampe izašla treća knjiga Srđana Marijanovića “Nisam ti baš sve rekao” koju prati istoimena pesma I spot. Srdjanova radna biografija  prepuna je  podataka koji prate njegovo višedecenijsko muzičko stvaralaštvo.  Ovo je samo kratak osvrt na zaista bogat život muzičara I rokera koji je ostavio traga  na našoj rok sceni.

Da se podsetimo Vaših muzičkih početaka. Mladi ste došli u Beograd, iz Banja Luke i tek tada ste se zainteresovali za muziku ili…

-U Banja Luci sam rođen i tu završio, pored redovne i nižu muzičku. Učio sam klavir, koji nisam uopšte voleo. U Beograd sam se preselio sa 10 godina, otkrio u ormaru, među kaputima, očevu staru gitaru  i već sa 14 sam imao i prvi bend.

  Kuda Vas je put dalje vodio?

-Svirao sam u mnogim grupama, na školskim igrankama. Bilo je to vreme kraja šezdesetih, kad je rok en rol muzika nezadrživo krčila put dolazeći sa zapada. Bila je to najvažnija stvar u životima svih mladih ljudi… Sa 18 godina odlazim u Švedsku gde sviram u pauzama tada popularnih diskoteka: repertoar Boba Dilana i Donovana ( to sam mogao da radim sam , bez benda). Dve godine  kasnije , vraćam se u Beograd, polažem audiciju za mjuzikl “Isus Hristos super star “ u Ateljeu 212. Tu dobijam jednu od uloga i upoznajem mnogo prijatelja, koji  postaju velike jugoslivenske zvezde ( Bora Djordjević, Snežana Jandrlić, Zlatko Pejaković …).

Pobeda na jednom festivalu nešto menja….

-Pobeda na Subotičkom festivalu (1973) sa autorskom pesmom “Tražim” mi donosi i prvu singl  ploču za RTB… Prvi album snimam za istu kuću  uz pratnju poznate “YU grupe”.., Nižu se hitovi: “Idi”,”Nije ti se htelo”,”Ne veruj nikome”,Mi smo jedno drugim govorili vi”,”Zaustavite muziku”, “ Bebo ne plači”…

-Postali ste prava Yu rok zvezda…

-Tada sam imao sopstveni bend “Puma”, sa kojim obilazim celu Jugoslaviju..Do sada sam izdao 17 albuma.

Odlazite u vojsku i..

– Posle vojske (1979. služio u Bitolju, objavljujem album snimljen u prvom privatnom studiju “ Tetrapak” u Splitu. Prodajem ga kompletnog za ozbiljne pare ( prvi sam to uradio u staroj Jugi) pridukciji ploča RTV Ljubljana. Album “ Kod mene imaš veliki plus” postaje zlatna ploča…Slede još tri projekta na isti način za pomenutog izdavača. Zadovoljni , ponudili su mi da budem urednik u njihovom beogradskom predstavništvu i da angažujem bendove iz Srbije… Firmiram svoj privatni studio “Cepelin”, koji radi za potrebe te firme.

Zaslužni ste I za uspeh drugih muzičara?

-Otkrio i angažovao Ekatarinu i Milana Mladenovića, kad niko nije hteo da im objavi ploču. Omogućio sam im i tri naredna albuma. Isto sam napravio i za grupu “ Kerber”, koji su svirali kao predgrupa na mom koncertu u Nišu…. i za mnoge druge ( YU grupu vratio na noge albumom “ Od zlata jabuka)…

Bavili ste se I novinarstvom?

-Studirao sam žunalistiku pored muzike. Pisao muzičke prikaze i recenzije za mnoge časopise. U početku je to godilo mojoj sujeti, kasnije sam odustao od toga, ne želeći da “ sudim” o svojim kolegama…Napisao sam gomile pesama, mnoge su u antologijama rok poezije. Pored zlatnih i srebrenih ploča, najdraža mi je pobeda na Subotičkomfestivalu (1973.) jer mi je otvorila sva  vrata.

Znamo šta ste Vi dali muzici, a šta ste dobili od muzike za uzvrat?

-Muzika mi je omogućila da obidjem gotovo ceo svet ( tri mega turneje po SSSR-u). Donela mi je pored zadovoljstva i dovoljno novca, kao i prelep život.

Kako je došla ideja o pisanju knjiga?

– Za svo to vreme,  pisanje knjiga sam stalno ostavljao za kasnije, za pozne godine, kad budem imao više vremena.

 Do sada ste napisali tri knjige?

-Prvi roman “ Žice” je autobiografski, laknulo mi je kad sam ga napisao, kao kad se ispovediš kod popa. Drugi “Ok presvući ću se” je moj izazov, pisao sam knjigu kakvu bi sam voleo da čitam-rasni triler sa beograskog asfalta. Poslednji, koji je nedavno izašao “ Nisam ti baš sve rekao” (izd.Nova poetika) je vrh trilogije. Uz svaku knjigu sam objavljivao i istimenu pesmu. To sam “ patentirao”a žalosno je što sad to mnogi kopiraju.

A o čemu se radi o njoj za one koji je nisu čitali?

-Glavni junak u novom romanu je saksofonista, zato se u pesmi “ Nisam ti baš sve rekao”, pojavljuje i legenda džez muzike I  moj prijatelj Jovan Maljoković. Kako smo to napravili najbolje govore komentari na YOU TUBE, gde možete pogledati spot.Knjigu treba da pročitaju pre svega  oni koji vole emocije i koji veruju u ljubav, poput mene, svi koji se bave muzikom ili nameravaju jer će im sve biti mnogo jasnije…

Na žalost, bili ste bolesni…

-Korona me je uništila poslednja dva meseca i još se oporavljam. Drago mi je da smo pre toga uspeli da obeležimo mojih “ 45 sentimentalnih godina” duplim albumom koji je objavio Jugoton i koncertom u Sava centru,  sva sreća smimio ga je RTS.  Hteli smo u Podgoricu, Sarajevo, Skoplje, Novi Sad.  Imali smo sve dogovoreno, ali je Korona sve zaustavila. Sad promovišem novi roman i pesmu.

Bez obzira na kratak zastoj zbog bolesti kakvi su Vam planovi?

-Planovi su na čekanju. Važno je da sam preživeo…

Olivera Marinković

Spread the love

Oznake: , ,Olivera Marinković
Previous Post

PREDRODREĐENA ZA MUZIKU

Next Post

VORTEX

You might also like0 Comment


Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


More Story

PREDRODREĐENA ZA MUZIKU

Slađana  Dragaš,  poznatija kao  Slađa Allegro, se široj javnosti prvi put predstavila 1999. godine. Karijera joj od tada...

14/01/2021