Breaking

MANASTIR ZAOVA

putovanja/zanimljivosti / Život / 09/10/2020

 Manastir Zaova pripada Braničevskoj eparhiji Srpske pravoslavne crkve i nalazi se nedaleko od Velikog Sela, u blizini magistralnog puta PožarevacPetrovac.

Smatra se da je ovaj manastir, koji se prvi put spominje u turskim zapisima 1467. godine, nastao u 14. veku, u doba kneza Lazara.

Manastir je više puta rušen i obnavljan, a poslednji put u doba prve vladavine Miloša Obrenovića (1815—1839, 18581860), dok živopis potiče iz doba kneza Aleksandra Karađorđevića (1842—1858). Radio ga je samouki i u to doba veoma traženi slikar Živko Pavlović, kome je slavna požarevačka slikarka Milena Pavlović-Barili, dalji potomak. U blizini samog manastira nalaze se dva izvora, za koje narod smatra da su lekoviti.

LEGENDA:

 Predanje kaže da su braća Pavle i Radul, vlastelini u ono doba, imali najmlađu sestru Jelicu koju su obožavali. Pavlova žena, ljubomorna na tu ljubav i pažnju, odlučila se na strašni scenario. Nakon što mu je zaklala sokola i konja, pa za to optužila Jelicu, ubila je sopstveno dete u kolevci, a krvave noževe podmetnula zaovi ispod jastuka. Pavle je poverovao ženi, koju je narod nazvao „kučka Pavlovica”, i naredio da se sestra veže konjima za repove i rastrgne. Tamo gde joj je po predanju pala brada, nastao je manastir Bradača, gde joj je pala ruka – manastir Rukumija, tamo gde su joj pale oči nastalo je duhovno zdanje Sestroljin u kome se leče slabovidi, a na mestu gde je pao Jeličin trup, nastao je manastir Zaova.

Manastiri koji su vezani za ovaj kult su manastiri: Sestroljin, Rukumija, Bradača i Zaova, svi se nalaze u okolini Požarevca.Predanje još kaže da su se Jeličine suze i šapat „provlačili” kroz šumu oko manastira, pa su tako kod Zaove nastali izvori Šopot i Suzine. Navodno, svuda gde je padala njena krv raslo je smilje i bosilje.A njena zla snaja – „kučka Pavlovica”, kaže legenda, teško je bolovala punih devet godina. Greh ju je izjedao, molila se Bogu za oprost, pa je na kraju mužu priznala zločin. Pavle ju je rastrgao konjima isto kao sestru Jelicu.

Ova legenda je opisana u epskoj pesmi “Bog nikom dužan ne ostaje”.

Nedaleko od manastira nalazi se i prelepo veštačko jezero Zaova. Prostire se na oko tri hektara, a duboko je od tri do pet metara. Okruženo je gustom šumom i omiljeno je izletište ljubitelja prirode i ribolovaca. Nalazi se svega na petnaestak kilometara od Požarevca, južno od puta za Petrovac na Mlavi.

Ispred manastira, kao što možete videti na slikama je prelep cvetni vrt, fontana, betonirane stazicice, a nedaleko i jezero. Prizor je kao iz bajke, a nalazi se usred šume.

Na jednom mestu možete naći mir, lepotu, duhovnost.

Naj magazin

Fotografije: Maja Jović

Spread the love

Oznake: , , ,Olivera Marinković
Previous Post

ZDRAVA ISHRANA OD PRVOG DANA

Next Post

TEMELJNO RADI NA NOVIM PROJEKTIMA

You might also like


More Story

ZDRAVA ISHRANA OD PRVOG DANA

  Svi stručnjaci, pedijatri i nutricionisti, se slažu u jednom, da je majčino mleko najbolja hrana za odojče....

07/10/2020