Breaking

MANASTIR NIMNIK

putovanja/zanimljivosti / 29/09/2020

manastir Nimnik

U šumovitoj stiškoj udolini, tri kilometra od sela Kurjače kod Velikog Gradišta asfaltirani put vodi do čuvenog manastira Nimnik.

Prema Povelji Kneza Lazara, nastanak  manastira  datira pre 1389. godine, odnosno pre Kosovske bitke. Kao ktitor manastira navodi se vojvoda Kneza Lazara, Bogosav, koji se pominje u narodnoj pesmi „Knez Bogosav i Starina Novak”. Za vreme Karađorđa, 1813. godine, manastir je od strane Turaka bio opljačkan, spaljen i do temelja srušen. Obnovio ga je Knez Miloš 1825. godine uz narodnu pomoć. Negde između 1851-1852. godine u manastiru je bila škola u kojoj su predavali kaluđeri. Druga obnova bila je 1891. godine.

manastir Nimnik

Manastir Nimnik ima dve kapele.  Prva se zove Svetinja i nalazi se na grobu devojčice koju su prema predanju ubili hajduci. Druga kapela se nalazi u manastirskom konaku i posvećena je Pokrovu Presvete Bogorodice. Ova dva mesta o svakom prazniku posećuje mnogo onih koji ovde traže sebi lek.

Manastirski kompleks čine crkva, kapela i konak. Crkva manastira Nimnik zidana je običnim, neobrađenim kamenom sa primesama obrađenih kamenih blokova. Jedan deo građevinskog materijala potiče sa rimskog nalazišta Viminacijum. Ikonostas je skroman, broji svega 13 ikona.

manastir Nimnik

Legenda:

Hajduci koji su tražili manastir naišli su na devojčicu, pitali su je gde je manastir, ona je odgovorila na vlaškom „Nu šću nimnik!” (Ne znam ništa). Devojčica je među hajducima prepoznala svog kuma, hajduci su je ubili po kumovom naređenju i prebacili preko jednog drveta. Rođaci su uveče krenuli da traže devojčicu po šumi, u daljini su ugledali svetlost, kada su se približili videli su da je to plamen iz tela devojcice. Kada su natovarili telo na kola volovi su hteli da idu samo ka manastiru. Dete su sahranili kod manastira, a manastir je po detetovim rečima dobio naziv “Nimnik“.

manastir Nimnik

Pored manastira se nalazi izvor koji je nazvan Nikolinin (ime devojčice). Kažu u okolnim selima da je ovo sveta voda koja ima lekovite moć.

Mnogi tvrde da  su  se u se u kapeli gde se nalaze mošti svete Nikoline, dešavala čudesna isceljenja, da  su parovi koji ne mogu imati dece, dobili decu posle molitve…

Manastir Nimnik je mesto koje svakako vredi posetiti i pomoliti se za zdravlje, slogu, mir, sreću, a kao što sveštena lica tvrde-Sve se može ostvariti ukoliko imamo jaku veru.

Naj magazin

Fotografije-Sanela Dimitrijević

Spread the love

Oznake: , ,Olivera Marinković
Previous Post

SAMOKONTROLA JE ONO ŠTO NAM JE SVIMA POTREBNO

Next Post

Totally Wellness

You might also like


More Story

SAMOKONTROLA JE ONO ŠTO NAM JE SVIMA POTREBNO

U različitim kontekstima reč disciplina dobija različito značenje. Ova reč, dakle, potiče iz latinskog jezika i odnosi...

28/09/2020