Breaking

IMAM SVOG ANDJELA ČUVARA

Knjige/priče / 27/09/2020

Olivera Ptica, rođena u Beogradu, diplomirala je španski jezik i književnost i završila trogodišnje studije ličnog razvoja i umeća komunikacije. Pored pisanja bavi se i prevodilačkim radom. Drži predavanja, radionice, seminare i individualne sesije iz oblasti ličnog razvoja (lajf koučing) i umeća komunikacije. Član je Evropskog saveta za koučing i mentorstvo i gostujući predavač na više škola i fakulteta

Knjige koje je napisala: Dnevnik jedne majke, Dok ne bude kasno, Ljubavni podvizi Radinke Ilić, Tajna Verhutskih vitezova, Svet voli pobednike (i nema vremena za gubitnike), Recite STOP gojaznosti, Ostvari svoj cilj u 10 koraka, Pronađi svog anđela čuvara.

Čast nam je da ugostimo Oliveru u naš magazin.

Olivera Ptica

Olivera Ptica

 

Vašu prvu knjigu  Dnevnik jedne majke ste pisali iz ličnog iskustva, dok ste bili u drugom stanju, kao i u prvim mesecima majčinstva. Da li ste želeli da kroz Vaše iskustvo, skrenete pažnju na sve majke i ukažete  koliko je njihova uloga u isto vreme teška, ali i plemenita i lepa?

Iskreno, nisam sebe nikada smatrala toliko velikom da šaljem svojim životom I rečima značajne poruke čovečanstvu… pa ni samo njegovom ženskom delu. Prosto nastojim da prepoznam zadatke koje mi život šalje I da ih obavim na najbolji mogući način.

Moja prva knjiga nastala je potpuno neplanirano, bar sa moje strane. U trenutku začeća imala sam svoju kolumnu u časopisu “Praktika.” Njen fokus je bio usmeren ka čitateljkama i njihovim svakodnevnim životnim izazovima. A onda sam se ja našla pred svojim izazovom – trudnoćom koja je predstavljala opasnost za moje fizičko zdravlje. Kada je moja urednica Olivera Bogavac čula ovu vest, njen novinarski duh je odreagovao predlogom da umesto da “pametujem drugima”, pišem o sebi. I tako je nastao feljton “Dnevnik jedne majke” koji je kasnije pretočen u knjigu. Ovo je moja jedina knjiga koja na zadnjim koricama nema, kao što je to uobičajeno, fotografiju autora već fotografiju mog sina. Time sam želela da mom malom “rođenom ratniku” odam priznanje za apsolutnu pobedu u njegovoj prvoj velikoj bitci – bitci za život Danas je ta nekadašnja sićušna bebica divan, visok momak, moj budući kolega, koji me svojim vrlinama svakodnevno podseća koliko se moja hrabrost isplatila.

U knjizi Dok ne bude kasno govorite o bračnom nasilju. Zašto žene tako dugo pristaju da ostanu u takvom braku u kome ima svega osim sreće?

Za većinu nevolja, kada bismo unapred znali šta nas čeka, nikada ne bismo na njih pristajale. Ali nevolja zvana “bračno nasilje” često nam se prikrada polako, skoro neprimetno. “Plemeniti vitez” ne pretvara se preko noći u zlostavljača. A najčešće I taj zlostavljač, kada nasluti da bi mogao da bude ostavljen, menja strategiju I počinje – doduše, često na kašičice – da nam daje upravo ono što nam najviše treba – ljubav, nežnost, poštovanje… često I mnoge čarobne trenutke za pamćenje. I dok se osvrneš, shvatiš da nisi nezahvalna I prezahtevna (I da možda čak I zaslužuješ to što dobijaš) već žrtva bračnog nasilja. A onda, kad pogledaš gore, u slobodu, shvatiš da si na dnu klopke I da se iz nje nećeš tak tako izvući.

Imamo li svi svog Anđela čuvara ? Kako da komuniciramo sa njim?

Budući da nisam duhovnik, mogu govoriti samo iz lične perspektive. Ja znam da  imam svog anđela čuvara. I da je on uvek tu, spreman da mi pomogne na razne načine, a pre svega akcijama I savetima koji su za moje najveće I najviše dobro. Ali da bi njegov glas dopro do mene, potrebno je da utišam buku u svojoj glavi. Nekad je to nemoguće, a nekad neopisivo lako. Najlakše u molitvi koja nije samo prazno brbljanje nego se obavlja u stanju dubokog prisustva u sadašnjem trenutku.

Olivera Ptica

Olivera Ptica

Pošto se bavite i life coach-ingom, radite individualno sa ljudima, možete li nam dati neki savet- kako prevenirati stres?

U ultracoaching-u, metodu koji sam osmislila kao spoj life coaching-a (olovke kojom ispisujemo željena stanja I događaje) I tehnika mentalnog čišćenja (gumice kojom čistimo neželjene, ometajuće sadržaje u našem umu), ova ista “dobitna kombinacija” koristi se I za eliminisanje I izbegavanje stresa. Dakle, neophodno je da redovno čistimo um od neželjenih sadržaja a ispunjavamo ga željenim. Kada uhvatimo sebe da već duže mislimo neku negativnu a beskorisnu misao da svesno preusmerimo pažnju ka nečem pozitivnom I korisnom. I da svakodnevno vežbamo spokoj. O ovome pišem u svojim knjigama “Pronađi svog anđela čuvara” I “Ostvari svoj cilj.”

Zašto svi traže trenera za telo, a retko kada za dušu?

Baviti se telom nekako je jednostavnije. A I manje bolno za naš ego. Ako, recimo, preporučite svom prijatelju da poseti kardiologa, to bi bilo prihvatljivo. Ali ako mu kažete da bi trebalo da ode kod nekog ko će se pozabaviti njegovim umom… ne znam baš koliko bi bio oduševljen ovom idejom.

Na svom blogu dajete i savete o meditaciji, između ostalog. Zašto je meditacija važna? Kako dostići stanje bez misli? Mnogim ljudima to teško pada, pa odustaju od meditacije.

Stanje bez misli postiže se postepeno, njihovim svakodnevnim smirivanjem u meditaciji, ili još bolje, meditativnoj molitvi. Najjednostavnije rečeno, u stanju najveće moguće smirenosti, izgovorite u sebi “Molim Boga da me ispuni spokojem”… I onda Mu dozvolite da deluje narednih par minuta. Ipak, za početnike preporučujem vođene meditacije. Njima sam namenila meditaciju “Spokoj” koju mogu naći na mom youtube kanalu.

Prepoznali ste koliko je bitan rad na sebi, želeli ste da to podelite sa drugima, pa ste osnovali školu ličnog razvoja. Zašto je bitno raditi na sebi?

Na pitanje ću vam odgovoriti pitanjem: Zašto je bitno ponekad očistiti kuću I ponekad kupiti I neku novu stvar? Zašto je bitno redovno se tuširati I sređivati se? Bogu hvala, ljudska svest je ipak dovoljno evoluirala da se mnogima život više ne svodi samo na “u se, na se I poda se.” Oni žele da budu bolji I kvalitetniji ljudi.

Možete li nam dati savete-kako raditi na sebi?

Važno je u jednakoj meri čistiti svoj um I puniti ga korisnim informacijama. To bi značilo da je za optimalan lični razvoj neophodno po neku sesiju – ultracoaching, life coaching, psihoterapeutsku – u kojoj ćemo čistiti svoj mentalni otpad I razvijati svoje potencijale. A onda možemo čitati knjige I pohađati razne obuke čije gradivo  će tada imati veće šanse da se “primi”, jer smo očistili štetne programe koji su ga u tome onemogućavali.

Olivera Ptica

Olivera Ptica

Kada osoba upiše i završi Vašu obuku, gde se može zaposliti i raditi?

Obukom za trenere životnih veština I/ili trenere komunikacije polaznik se osposobljava da koristi čitav arsenal moćnih alatki za izlaženje na kraj sa raznim životnim situacijama. Njih će koristiti u sopstvenom životu, ali I za pomoć drugima, ako u tome vidi svoj životni poziv. Svako ko završi ove obuke ima legalno pravo da se ovim I bavi, pa I da registruje svoju školu tj agenciju za edukaciju. Jer se ovde ne radi o lečenju već o osposobljavanju ljudi da žive srećnijim I ispunjenijim životom… A da potom u tome pomognu I drugima.

Održavate i radionice- Program Majstor življenja. Kome se one preporučuju; šta dobija neko ko želi da se priključi?

Radionice “Majstor življenja” namenjene su svima koji žele da zagospodare sobom I svojim životom u svim njegovim važnim aspektima – ostvarivanju ciljeva, uspesima na profesionalnom I ljubavnom planu, roditeljstvu, poboljšanju odnosa sa drugima, prevazilaženju griže savesti koja je najveći generator ljudske nesreće itd itd…

Takođe, imate i Program Majstor komunikacije.Možete li nam reći nešto više o sebi?

Trening komunikacijskih veština podrazumeva niz praktičnih vežbi tokom kojih ovladavamo dragocenim znanjima I veštinama iz oblasti komunikacije. Polaznici ovladavaju umećem pozitivnog uticaja na druge, uspešnog pregovaranja u ličnom I profesionalom životu, ali I načinima da se zaštitimo od bahatih ljudi, narcisoidnih ličnosti, mentalnih vampira I svih drugih tipova ličnosti koje krše naše granice I pokušavaju da negativno utiču na naš život I naš duševni mir,

Šta je to ultrakoučing metod?

Ultrakoučing metod je spoj coaching I psihoterapeutskih alatki, osnaženih snažnim edukativnim fidbekovima. Šta ovo znači? Osobe koncentrisane na svoje ciljeve idu kod life coach-a. One koje žele dublje transformacije I oslobađanje od raznih štetnih mentalnih sadržaja idu kod psihoterapeuta. A oni koji žele da uče idu kod edukatora. Oni koji žele da dobiju ove tri stvari na jednom mestu, zakazuju sesiju ultracoaching-a.

Poruka za čitaoce Naj magazina?

Divno je I oslobađajuće posvetiti svoj život sebi a ne očima drugih ljudi. Možda je vreme da I vi konačno donesete ovu odluku. Budite mi dobro!

SANELA DIMITRIJEVIĆ

Spread the love

Oznake: ,Olivera Marinković
Previous Post

MANASTIR MANASIJA

Next Post

SAMOKONTROLA JE ONO ŠTO NAM JE SVIMA POTREBNO

You might also like0 Comment


Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


More Story

MANASTIR MANASIJA

Manastir Manasija ili Resava  je jedan od najznačajnijih spomenika srpske srednjovekovne kulture i najznačajnija građevina...

26/09/2020