Breaking

ISHRANOM DO ZDRAVLJA

Ishrana i recepti / Život / 25 septembra, 2020

Mnogi od nas često imaju probleme sa gojaznošću ili  su previše mršavi i ne mogu da se ugoje. Takođe, nezdrave navike u ishrani su postale normalnost. Ponekad smo u stanju da grickamo po čitav dan, da jedemo kasno uveče, pa se čudimosuvišnim kilogramima kojih nikako da rešimo. Imamo i probleme sa varenjem, sa probavom, jer ne umemo da iskombinujemo hranu. Zato smo odlučili da porazgovaramo sa nutricionistom i saznamo koja su to zlatna pravila u ishrani koja bi mogla da nam pruže pomoć u mnogo čemu. Za  Naj magazin govori nutricionista,

Borjana Depalo

Borjana Depalo

KAKO MOTIVISATI  LJUDE  DA SMRŠAJU ?

-Kada osoba dodje po stručnu pomoć na pregeld kod nutricioniste, onda je definitivno odlučila da oslabi. Ono što je presudan moment odluke da se promeni životni stil je najčešće ugroženo zdravlje. Današnji čovek, skoro svaki, ima bar jednu stvar koja nije u najboljem redu, uglavnom je to povišen holesterol ili hipertenzija. Ne treba ni jedan signal tela uzimati zdravo za gotovo, nego razmisliti šta nam telo poručuje i zašto nam daje signal (nervoza, depresija, bolovi u leđima, nesanica, gorušica itd).

ZAŠTO SVI  ODUSTAJU  POSLE  IZVESNOG  VREMENA ?

-Od rođenja su nam usađene navike, da li to bile dobre ili lose. Što je čovek stariji, to se teže menja. Ukoliko dovoljno radimo na sebi o, i uviidimo svoje greške, nećemo odustajati od promene na bolje. Svakako da čovek treba sebe  da nagradi kada “pobedi”, ali već sutra treba da se vrati na pravi put. Ljudski je grešiti.

KAKO IH  MOTIVISATI  DA NASTAVE ?

-Redovnim kontrolnim pregledima, redovnim kontaktom  i  pohvalama. Čovek kada odluči da uradi nešto dobro za sebe i kada vrlo brzo vidi rezultat, to je najbolja motivacija za dalje. Jedino kada neko dođe  “pod  pritiskom  okoline” na  pregled, a zapravo nije spreman na promenu, taj nema dobar rezultat.

Borjana Depalo

Borjana Depalo

DA LI JE POVEZANO  PREJEDANJE  I  PSIHA?

-Jeste. Postoje ljudi koji se goje pod stresom, a postoje i oni koji mršave  pod  istim i gube apertit.  Ako već spadamo u prvu  grupu  ljudi, onda je bitno  da  nam  je okruženje  u  domu takvo  da  ne  možemo  da  posežemo za grickalicama  i industrijskim prerađevinama. Od špajza sve kreće. On treba da bude obillje zdravlja a ne atomskih  bombi.

 KOLIKO UNOS VODE TREBA DA BUDE?

-Zavisi od telesne mase.  Prosek je 2 l dnevno.

DA LI SE  NAJBRŽE  MRŠAVI  BEZ  ŠEĆERA  I  BRAŠNA?

-Zavisi od više faktora kojom ćemo brzinom  da  mršavimo  (pol, godine, fizička starost organizma, zdravstveno stanje, fizička aktivnost, profesija, porodična uloga itd).

KOJI  NAČIN  PRIPREME  HRANE  JE  NAJZDRAVIJI?

-Bareno, dinstano na malo ulja I vode,  kuvano,  grilovano. Zavisi koje su namirnice u pitanju, Npr brokol itreba da se kratko obari oko 2-3 min, boranija se kuva oko 1h, meso se sperma oko pola sata.

KOJE  ŽITARICE  IMAJU  NIZAK  GLIKEMIJSKI  INDEKS  I  KAKO  IH UNOSITI ?

-To su integralne žitarice koje imaju obilje vlakana (Heljda, pšenica, spelta, raž, ječam). Najbolje je uzimati ih u vidu hleba za doručak, užinu i ručak. Nipošto za večeru, ona treba da bude proteinska.

ZAŠTO  TREBA  NAVIKAVATI  ORGANIZAM  NA  ODREĐENU   SATNICU JEDENJA?

–Mi smo programirani  da  jedemo na nekih 3 sata,  da bi nam metabolizam mogao funkcionisati normalo.  Ukoliko je razmak preko  6 ili  8 sati , tada se metabolizam usporva  i  prekida  se proces detoksikacije u telu.  Najgora varijanta  je  da preskočimo doručak  i  ručamo tek u 17h.  Tada ćemo se zasigurno ugojiti.

Borana Depalo

Borjana Depalo

DA LI SMUTIJI  NAGLO  PODIŽU NIVO  ŠEĆERA  U  KRVI  I  DA  LI  I KOLIKO  IH  PUTA  TREBA  NEDELJNO  KORISTITI?

–Smuti treba  da se konzumira  polako  i da se svaki gutljaj zadrži  u  ustima  par sekundi.  Varenje počinje od usne duplje, tako što pljuvačka kreće  da  razlaže ugljene hidrate. Ukoliko preskočimo taj momenat, imaćemo poteškoće  u  varenju. Možemo  ih  uzimati  i  svakodnevno  na  pruzan  stomak  par  dana,  pa napraviti pauzu itd. Opet ponavljam , sve  je  individualno.  Neki prosek je 3 x nedeljno da možete da ga konzumirate u zavisnosti da li je za doručak ili za prvu užinu.

 

KAKO ISHRANOM  MOZEMO  SPREČITI  POJAVU  ODREDJENIH  BOLESTI  I  KOJIH?

Da,  svakako.  Ishrana  je  najvažnija kod svih bolesti.  Loša ishrana,  stres i poroci su najčešći okidači za problem sa zdravljem (kardiovaskularne bolesti,  kancer, hašimoto,  osteoporoza,  akne  i  mnogedruge).  Današnji čovek  je daleko bolesniji od čoveka pre  par  stotina godina,  jer  živimo brzo,  ne  hranimo  se  pravilno  i nemamo vremena za sebe.

BORJANA, MOŽETE LI ZA KRAJ OVOG RAZGOVORA DATI SAVET NAŠIM ČITAOCIMA?

Isključite mobilni telefon, tablet i  TV jednom nedeljno čitav  dan, preporodićete se.

Sanela Dimitrijević

Spread the love

Oznake: , , ,Olivera Marinković
Previous Post

MASAŽA

Next Post

MANASTIR MANASIJA

You might also like0 Comment


Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


More Story

MASAŽA

Postoje istorijski podaci koji dokazuju da je masaža najstariji oblik fizičke medicine. Osećaj ljudskog dodira moćan...

September 23, 2020