Breaking

SNAGA LJUDSKOG UMA -DA LI UMEMO DA SE OPUSTIMO I ODMORIMO?

Zdravlje plus / Život / 19 septembra, 2020

Da li je običan čovek svestan kakvu snagu poseduje njegov um? Mozak je jedan od najkompleksnijih ljudskih organa i dugo je bio tajna, a mnoge njegove zone, posebno one koje se tiču podsvesnog uma, ni dan danas nisu istražene do kraja. Čovek će upravo zbog toga uvek biti inspiracija nauke, jer neka stanja i pojave će uvek biti nove i originalne. Svaki čovek se rađa sa nekom posebnošću. Naš poznati neuropsihijatar, psihoterapeut, filozof, književnik i akademik Vladeta Jerotić je govorio da se čovek može oporaviti od najrazličitijih bolesti samo snagom svog uma i obogaćivanjem i negovanjem unutrašnjeg života. Svaki čovek poseduje taj unutrašnji život, samo postoji manje ili više razvijen. Negovanjem sebe o ovom smislu štitimo se od stresa, dosade, efekta ubrzanog života i mnogih drugih problema. Sa druge strane, ovakva povezanost nije dokazana, ali svakako da postoje slučajevi koji su potvrđeni. Dokazano je da su osobe u depresivnom stanju i sa negativnim emocijama posebno sklone bolestima imunološke prirode. Ono što nesumnjivo znamo je da zdravo telo i zdrav um svakako koreliraju, a u kojim merama to nikada ne možemo znati.

odmor

odmor

Neverovatno brz razvoj tehnologije, život na socijalnim mrežama i efekat ubzanog života, koji je naučno dokazan, sve češće nas dovodi u sitaciju da zapostavimo sebe i da ne uspevamo da se odmorimo na zdrav način. Zarad veće produktivnosti i postizanja veće energije ponekad je vrlo korisno pobeći od rutine, promeniti svakodnevne navike, promeniti okruženje… I psihička i fizička relaksacija i opuštanje zahtevaju poseban ambijent, i zato je bitno da dopustimo sebi to neko vreme odmora i da ga što bolje organizujemo.

Za sam početak dovoljno je pobeći od virtuelnog sveta i bazirati se na prirodu, koja je oduvek bila simbol spokoja i lepote. Nedostatak novca vrlo je čest problem pri odabiru destinacije na kojoj se možemo opustiti, ponekad se čini da nas urban gradski život sprečava u tome, ali svi u svom mestu ili okolini možemo pronaći taj neki kutak koji nas opušta, smiruje i inspiriše, bez da ugrozimo svoju finansijsku situaciju.

Nedostatak vremena često koristimo kao izgovor, ne shvatajući koliko energije i motivacije zapravo možemo dobiti ako popodnevnu dremku vikendom zamenimo za izlet sa prijateljima ili porodicom, ako odemo u šetnju, na biciklističku stazu, na kej… Mogućnosti ima mnogo, a isključivo do nas je da li ćemo trenutke slobodnog vremena iskoristiti na pravi način. Boravak u prirodi deluje isceljujuće na naše telo i naš duh.

Stres na poslu nagomilan preko radne nedelje ublažićete ako naučite da uživate u malim stvarima. Ugodite sebi, radite ono što vam prija i usput će te relaksiranije i opuštenije moći da sagledate svoje probleme sa nekog drugačijeg aspekta. Odmoran um omogućiće vam da bez stresa ispunjavate obaveze i analitički isplanirate svoje buduće delanje.

Fizička aktivnost je veoma bitna i ukoliko želite, uvek možete pronaći način koji vam je najugodniji za upražnjavanje ovih aktivnosti. Održavanjem vitalnosti vašeg tela, vitalnost uma takođe raste, a ono što je najbitnije je da se fizičkom aktivnošću smanjuje faktor rizika za razne bolesti. Vožnja bicikla, šetanje pored reke, poseta parkovima, sportskim centrima, planinarenje, poseta rođacima na selu samo su neke od ideja za obavljanje fizičkih aktivnosti na zanimljiv način.

Evidentno je i to da sve više gubimo volju da udovoljimo sebi, da izađemo u grad, u restoran, odemo u kupovinu… a sve to mogu biti stvari koje će nas motivisati i relaksirati. Takođe, kulturna dešavanja, biskopi i pozorišta bivaju sve manje posećeni, a ovaj vid relaksacije može udovoljiti svačijem ukusu jer nam nudi spektar razlčitih mogućnosti da udovoljimo sopstvenom ukusu. U svemu tome najbitnija je naša spremnost da se nečemu predamo, da se opustimo i nateramo sebe da nam bude bolje. Jedan od znakova emocionalne zrelosti svakako jeste u što bržem savladavanju stresnih situacija.

odmor

odmor

Prevelika očekivanja mogu predstavljati problem i umanjiti pozitivan efekat relaksacije. Planovi su sami po sebi dobri, ali posle puno stresnih dana ne možemo programirati svoj mozak da se potpuno prepusti uživanju. Ove lepe i pozitivne navike koje se odnose na odmaranje i opuštanje treba stalno ponavljati i kreativno planirati. Pravilno balansiranje između rada i odmaranja sprečava nagomilavanje stresa i omogućava da trenutke opuštanja iskoristimo na pravi način.

Nešto što je veoma bitno je da čovek shvati da u njemu leži izvor ogromne snage i moći, samo je pitanje koliko je spreman da to prihvati i usvoji. Takođe, zdravo telo i zdrav um su međusobno povezani i nikako ne treba zapostavljati sebe u oba slučaja. Emocije i misli direktno utiču na naš um, a um utiče na naše telo. Neka istraživanja govore da je emotivna stabilnost za čoveka važna kao i ishrana i vežbanje. Granice našeg uma nigde nisu zabeležene, niti će ikada biti. Obrazovanjem i stalnim ulaganjem u sebe u intelektualnom smislu čovek će spoznati i svoju snagu i moć uma, a negovanjem svog unutrašnjeg života pronaći sklad i unutrašnji mir.

Sanja Kuzmanović

 

Spread the love

Oznake: , ,Olivera Marinković
Previous Post

VREDNI PERFEKCIONISTA

Next Post

MASAŽA

You might also like0 Comment


Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


More Story

VREDNI PERFEKCIONISTA

Serija „Igra sudbine“ iz večeri u veče, mesecima unazad obara sve rekorde gledanosti. Dijaloi koji se pamte, neobični...

September 17, 2020