Breaking

BIBLIOTERAPIJA-ČITANJE JE LEKOVITO

Knjige/priče / 13/09/2020

Biblioterapija-čitanje je lekovito

Primena ovog metoda je nezvanično veoma duga. Još u antičkim vremenima se moglo govoriti o čitanju literature kao leku. Prvi tragovi nalaze se u antičkoj Grčkoj, gde su postojali natpisi na ulazima u biblioteke da su to mesta za lečenje duše. Aristotel u svojoj čuvenoj Poetici uvodi pojam katarze, odnosno pročišćenja. On govori da književnost, konkretno tada pozorišni komadi, na gledaoca deluju pročišćujuće, oslobađaju od negativnih emocija. U srednjem veku smatralo se da pročišćujuće dejstvo imaju verski tekstovi.

Termin biblioterapija zvanično je počeo da primenjuje Samjuel Kortes 1916. godine, a tokom poslednje dve decenije 20. veka bibloiterapija konačno postaje priznata terapeutska metoda.

Ova metoda je vrlo praktična i lako primenljiva. Može biti od koristi ljudima svih doba: deci, adolescentima i odraslima.

Čitanje je lekovito

Čitanje je lekovito

Postoje tri vrste biblioterapije: institucionalna, klinička i razvojna. Prve dve sprovode se u svrhe izlečenja određenog zdravstvenog problema, a razvojna bibloterapija podrazumeva neki vid preventivnog čitanja, odnosno pomaže u oslobađanju svakodnevnog stresa i podstiče oslobađanje emocija koje donose rasterećenje.

Svaki čovek teži pronalaženju ličnog mira i nekog stabilnog životnog balansa. Primećujući da postoje ljudi ili junaci književnih dela sa istim ili sličnim problemima čovek se ne može osetiti potpuno usamljeno i verovati da je situacija u kojoj se nalazi bezizlazna, stoga, vrlo bitna stavka ovog procesa jeste upravo identifikacija. Poistovećujući sebe ili osobe iz svog okruženja sa likovima iz književnosti čovek ispunjava prvi uslov da bi se došlo do željenih rezultata. U knjigama možemo naići na junaka koji je nama sličan, na situaciju koja nam je poznata ili koja nam stvara nelagodnosti. Delanje likova, njihovo viđenje i rešavanje problema može delovati ohrabrujuće i isceljujuće. Međutim, vrlo je bitno da izabrana literatura bude pogodna, jer greška u izboru bi mogla doneti suprotne efekte od očekivanog. Literaturu uglavnom preporučuje stručno lice, ali to mogu biti i prijatelji. Efekat je postignut ukoliko čitalac doživi katarzu, odnosno emocionalno rasterećenje i olakšanje.

Spektar literature je veoma širok. Ono što je bitno je da nas knjiga oraspoloži, podstakne na pozitivno razmišljanje, da nam da smernice za rešavanje problema i savladavanje prepreka. To mogu biti eseji, romani, poezija, kraće prozne vrste… Tačnije, svi žanrovi mogu doći u obzir, ali je najvažnije izabrati tematski i motivaciono najbolje delo. Za ovu vrstu pročišćenja ljudske duše mogu se koristiti klasična literarna dela, stručna literatura ali i knjige koje su nastale isključivo u svrhu motivacije i usmeravanja delanja čoveka u teškim situacijama.

Sve teme koje se tiču čoveka i njegove duše, tiču se i književnosti. Najčešći problemi današnjice uglavnom su egzistencijalne prirode. Svakodnevno se susrećemo sa problemima društva na poslovnom i ljubavnom planu, potrebna nam je motivacija za vežbanje, zdravu ishranu i održavanje vitalnosti tela. Pitamo se kako izgraditi samopouzdanje? Kako zavoleti sebe i svoj život učiniti boljim? Kako prevazići stresne situacije i kako preboleti gubitke? To su samo neki od svakodnevnih problema a naravno, spektar stvari koje mogu izazvati nezadovoljstvo je mnogo veći i u književnosti možemo pronaći svaki od njih. Književnost nam donosi rešenja, pomaže u prevazilaženju kriznih momenata, a uz to nam dopušta da uzivamo u njenoj lepoti i omogućava da uvek saznamo nešto novo i samim tim oplemenjujemo i proširujemo svoja znanja iz najrazličitijih oblasti.

Čitanje je lekovito

Čitanje je lekovito

Takođe,  vođenje dnevnika, pisanje poezije, kratkih proznih vrsta itd. takođe spada pod biblioterapiju. Dokazano je da čitanje i vođenje dnevnika smanjuju stres i podstiču dobro raspoloženje. Ponekad napisane reči mogu izazvati veći emocionalni naboj i iskrenost (iako je moguće i obratno).

Ipak, pri prevazilaženju nekih većih životnih nedaća najvažnije je potražiti stručnu pomoć jer je samostalno vrlo često teško izaći iz psihološkog stanja u kome se ne osećamo dobro. Stručnjak će uvek motivisati za rad na sebi, pripremiti osobu na pozitivno delanje i usvajanje pozitivnih navika. Terapeut može biti najbolji savetnik prilikom odabira knjige, jer kombinacijom terapije i preporučenog štiva vrlo uspešno možemo postići dobre rezultate i osećaj spokoja.

Ovaj lek za dušu, a i telo, svima je lako dostupan. Pored terapeutskog svojstva čitanje utiče i na intelektualne sposobnosti i koncentraciju, utiče na bolje razumevanje i svojih i tuđih osećanja, podstiče na kreativnost i budi maštu.

Ideje koje su mi promenile život dobila sam čitajući. – Bel Huks

Sanja Kuzmanović

Spread the love

Oznake: , ,Olivera Marinković
Previous Post

PLENI I OSVAJA NA PRVO SLUŠANJE

Next Post

MIRIS POZITIVNOG DUHA

You might also like0 Comment


Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


More Story

PLENI I OSVAJA NA PRVO SLUŠANJE

Kseniju Grubišić je bilo neoguće ne primetiti na društvenim mrežama. Mlada, lepa i talentovana, privukla je pažnju...

05/09/2020