Breaking

SNOVI KAO PROZOR U NAŠ SVET PROMENA

Kutak za psihologiju / Život / 5 septembra, 2020
Anita Marković

Anita Marković

Najradije sebe volim da predstavim kao integrativnog terapeuta koji koristi različite pristupe u svom radu. Svoju bazu znanja i iskustava gradila sam radeći kao master defektologije sa decom i njihovim roditeljima. Međutim, želja da se usavršavam i širim polja svog rada i ekspertize, uticala je da nadogradim svoj profesionalni identitet. Postajem analitičar snova metodom intervjua, psihoterapeut iz oblasti transakcione analize, ali i terapeut koji je sertifikovan da se bavi duhovnim/energetskim tehnikama isceljivanja ThetaHealing, Timeline Healing i Soul Realignment.
U mom životu snovi zauzimaju značajno mesto kao, prema rečima Frojda, važan ključ za „kraljevski put u nesvesno“. Pre dvadeset godina me je analiza snova privukla u želji da odgonetnem poruke svog nesvesnog i naučim nešto o sebi iz potpuno drugačijeg ugla. Zapravo, čitavog života se jasno sećam svojih snova, pa tako imam zapise još iz detinjstva. Danas mogu da se pohvalim pozamašnom zbirkom, u kojoj je prikupljeno preko pet hiljada zabeleženih snova. Ključni snovi su baš oni kojima sam posvetila vreme u procesu analize, kako bih mogla da integrišem spoznaje i uvide u moj svakodnevni život.
Svi ljudi sanjaju, samo je pitanje da li obraćaju pažnju na svoje noćne prijatelje i da li su otvoreni da kroz svoje snove dodatno nauče o sebi i svom životu. Snovi imaju i svoj značajan fiziološki aspekt, ali ovom prilikom se time neću baviti. Fokus bih radije stavila na njihovu značajnu simboličku vrednost, koju analizom snova možemo da odgonetnemo i ostvarimo snažne uvide koji nas dovode do neophodnih promena u životu. Na taj način se kao ličnosti sve više približavamo svom najvećem potencijalu i izlasku iz skripta, koji u terminologiji transakcione analize predstavlja životni scenario koji nesvesno živimo prateći rane odluke koje smo doneli još u detinjstvu i koje nas koče da se uskladimo sa životom ovde i sada.
U svom radu koristim metodu intervjua koju je osmislila moja mentorka dr Gejl Dilejni, dobitnica nagrade za životno delo na polju analize snova. Izuzetno je važno razumeti da, podrobnom analizom, na osnovu detaljnog intervjua o značenju svakog simbola u snu, snevač može da dobije potpuno nov pogled na sebe. Precizno postavljenim pitanjima se premošćuje sadržaj sna i povezuje sa zbivanjima u realnom životu. Metodu intervjua čini pet jasno definisanih faza, koje je neophodno sprovesti kako bi snevač uspešno „preveo“ simboličku, često na prvi pogled nerazumljivu i ponekad paradoksalnu, priču svog sna (a treba znati da su svi snovi, bez izuzetka, moćna i pravovremena informacija o ključnim aspektima života snevača u tom životnom trenutku) na ono što daje dodatni smisao onom što se događa u njegovom životu.

Naj magazin

Naj magazin

Prateći ovih pet faza u procesu intervjua stvara se mogućnost da snevač ostvari kontakt sa svojim unutrašnjim konfliktima i delovima sebe kojima je teško da naprave iskorak iz nefunkcionalnog ponašanja, razmišljanja i osećanja. Istovremeno se pruža prilika i za osnaženje putem suočavanja sa onim delovima sebe koji nose pokretačku energiju, a neretko su skriveni od našeg svesnog uvida. Do njih je zapravo potrebno da stignu kako bi uspešno prevazišli takozvanog unutrašnjeg sabotera i dopustili da ih kroz život vodi baš taj mudri aspekt, koji tačno zna kako da snevača na najpodobniji način dovede do željenog cilja.
Proces same analize se sastoji iz pristupa strukturi sna, njegovim zbivanjima i osećanjima. Važan deo ovog postupka sastoji se u izdvajanju svesne anamneze, na osnovu detaljnog opisa sadržaja sna i njegovih simbola. U fazi rekapitulacije, snevač dobija moćnu priliku da se suoči sa sadržajem sna iz potpuno druge perspektive, slušajući uredno posloženu priču svojih opisa. Tek tada otvara se mogućnost da svoje opise poveže sa tačno onim događajima koji se odigravaju u njegovom svakodnevnom životu. Ovaj momenat možemo da nazovemo „a-ha!“ momentom, kada snevaču postaje jasno na koji način je čitav san u savršenoj rezonanci i skladu sa onim što živi, čime dobija i nesvesnu anamnezu. Dubljim sagledavanjem priče sna snevač zatim može da od svog najboljeg prijatelja i savetnika – svog nesvesnog – dodatno nauči gde se nalazi prostor za korektiv, ili moguće rešenje za datu temu sna.
Napraviti korektive ili promene u svom životu ponekada nije lako i zahteva vreme i poverenje u proces, kako bi snevač dostigao da živi u saglasju sa svojim najdubljim potencijalima. Zbog toga je nekada važno obratiti pažnju na seriju različitih snova koji se zapravo bave istom temom. Za snevača je važno da dopusti sebi vreme da može da integriše snažna uputstva kako doći do promene, što se po pravilu odslikava kroz simbole sna koji nose izrazito snažnu energiju. Oni pripremaju snevača da napravi ključni korak i donese nove odluke sa kojima se potpuno isceljen kreće dalje kroz život kada je u pitanju određena tema, ili njen aspekt koji je trebalo da se učvrsti kao pominantan u životu snevača.

Anita Marković

Anita Marković

Nekada naši snovi mogu da budu proročanski i čak sadrže element prekognicije, čime tačno predskazuju, nekad i do najsitnijih detalja, za nas značajne događaje u budućnosti. Sam Jung je govorio da su ovakvi snovi retki, što dodatno upućuje na pažnju koju im treba posvetiti. Ono što mogu da primetim, poučena svojim iskustvom i praksom, jeste da sami snovi „igraju“ na više nivoa, tako da poruke i pouke koje snevači mogu da dobiju analizom svojih snova mogu da primene na različite segmente svog života, gde nam neretko ukazuju na skrivene pravilnosti kojih najčešće nismo bili svesni. Jedno je, nesumnjivo, velika istina, a to je da nas dobro protumačen i shvaćen san svojom energijom odlučno vodi putem važnih promena, koje nas dalje usmeravaju ka autentičnom življenju. Tada smo u mogućnosti da činimo izbore po meri svoje duše i oslobodimo se stega prevaziđenih delova nas samih kojima je „istekao rok“, što je jedno od najčudesnijih iskustava koje, zahvaljujući snovima i interakciji sa njima, možemo dodarimo sebi.

Anita Marković, psihoterapeut

www. anitamarkovic.com

Spread the love

Oznake: , ,Olivera Marinković
Previous Post

KO HOĆE, MOŽE DA VEŽBA I KOD KUĆE

Next Post

PLENI I OSVAJA NA PRVO SLUŠANJE

You might also like


More Story

KO HOĆE, MOŽE DA VEŽBA I KOD KUĆE

Ovo su benefiti vežbanja u kući: 1. Štedi vreme Kada radite trening kod kuće, nije vam potrebno dodatno vreme za put do teretane...

September 5, 2020